Létrehozva: 2021.01.14.

Müller Cecília: „a második hullám lecsengő szakaszában vagyunk ”

Január 14-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Kiss Róbert alezredes kezdte meg az Operatív törzs sajtótájékoztatóját. Mint közölte: a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a járványügyi szabályok betartását.

Az elmúlt 24 órában 197 ember szegte meg a kötelező szájmaszk viselés szabályát. 336 személy ellen kellett intézkedniük a kijárási tilalom megsértése miatt. 10 984 karantént ellenőriztek szerdán a rendőrök, 2778 ember követhető mobil segítségével.

Müller Cecília közölte: 1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: YouTube / M1

Az országos tisztifőorvos közölte: Magyarországon kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. Jelenleg a járvány második hullámának lecsengő szakaszában vagyunk, de még mindig rendkívül fontos betartani a védelmi intézkedéseket. Közel a duplája a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest.

Már 96 ezernél is több embert oltottak be a vírus ellen. Az oltóhelyek folyamatosan működnek, de csak annyi oltást tudnak beadni, amennyi érkezik. A hétvégén folytatódik a Moderna-vakcinával a 100 fősnél nagyobb idősotthonokban az oltások beadása.

Ma megjelent egy kormánydöntés arról, hogy az EU-s vakcina beszerzésén túl egyéb forrásokat is keres a kormány. Ezt a feladatot Szijjártó Péter miniszter kapta.

Az eddig tapasztalatok alapján úgy látszik, hogy a magyar ember védőoltáspárti. Müller Cecília továbbra is mindenkit kért arra, hogy regisztráljon a vakcinainfo.gov oldalán.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti, és kampányt is indít annak érdekében, hogy minél előbb, minél többen jelentkezzenek a koronavírus elleni vakcinára – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, online közvetített sajtótájékoztatón.

Az oltás önkéntes, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy regisztráljon

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás önkéntes, és a kormány a jövőben sem teszi kötelezővé azt, ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve, aki kapott, küldje vissza a nyugdíjasoknak kiküldött papírívet.

Kiemelte, az ország képes arra, hogy egy nap alatt több mint félmillió embert oltson be, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, ha lenne elég oltóanyag, akkor két héten belül végezni lehetne az oltással – tette hozzá a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte, a miniszterelnököt is beleértve nem tud olyan kormánytagról, aki ne akarná beoltatni magát, amikor sor kerül rá. A miniszter felelőtlenségnek nevezte az oltásellenes kampányt, amely szerinte több baloldali politikustól is látható volt. Magyarország akkor lesz túl a válságon, ha sikerül jelentősen előre lépnie az oltásszámban – jelentette ki.

A kormány azon dolgozik, hogy minél több vakcina legyen elérhető

A kormány minden lehetőséget kihasználva azon dolgozik, hogy legyen koronavírus elleni vakcina Magyarországon, és jó esély van arra, hogy Kínából is szerez oltóanyagot – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kínai beszerzés lehetőségéről a miniszter elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja csak a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Az EU-s oltóanyag-szállítás lassú

A vakcinabeszerzésekről Gulyás Gergely azt mondta: az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana a veszélyeztetett 3 millió embernek a beoltása.

A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni – hangsúlyozta.

Az EU-ból eddig 129 860 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és 96 100 embert oltottak be – tájékoztatott, majd hozzátette, az EU-n keresztül eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le Magyarország.

Megjegyezte, az EU-ból kilépett Egyesült Királyságban, továbbá Izraelben és Kínában is eredményesebben tudtak gondoskodni az oltóanyaggyártásról, illetve -beszerzésről, mint azt az unió tette.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek

Gulyás Gergely arról is beszélt, továbbra is a következetes magyar járványügyi intézkedések betartása a garanciája annak, hogy a koronavírus-járvány második hulláma lefelé tartson. Fontosnak nevezte, hogy a szabályok meghozatalát nemzeti konzultáció előzte meg.

Hangsúlyozta, a korlátozó intézkedések hatására ugyan Magyarország túl van a második hullám csúcsán, visszaszorulóban van a járvány, csökken a fertőzöttek és az elhunytak száma, ám ez nem európai jelenség, így a vírus behozatalának, terjedésének veszélye továbbra is fennáll.

A védelmi intézkedésekről

A korlátozások enyhítésére két lehetőség van: vagy a járványgörbének kell továbbra is lefelé tartania – de a jelenleginél lényegesen kevesebbnek kellene lennie az aktív megbetegedésnek -, vagy az átoltottságot kell olyan mértékűre növelni, amely garantálja, hogy a legveszélyeztetettebbek már nem kaphatják el a betegséget – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

A halálozási adatokról azt mondta: a kormányzati adatközlés pontos volt, tavaly az egy évvel korábbi halálozási számhoz képest mintegy kilencezerrel hunytak el többen, ők azok, akik koronavírus-megbetegedés következtében veszítették életüket.

Magyarország a legjobban teljesítő országok között van a munkahelyvédelem területén

A miniszter kiemelte, hogy Európában Magyarország a legjobban teljesítő országok között van a munkahelyvédelem területén, decemberben négyezerrel többen dolgoztak, mint 2019 decemberében, ami azt mutatja, hogy a kormány gazdasági intézkedései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Sokan élnek a hitelmoratóriummal

Gulyás Gergely beszámolt arról is, az első adatok szerint továbbra is nagyon sokan élnek a hitelmoratóriummal, amely 2,6 millió családnak biztosít jogosultságot a hiteltörlesztési kötelezettség felfüggesztésére. Ezzel a lehetőséggel mintegy másfél millióan élnek, ami azt jelenti, hogy mintegy 3600 milliárd forintos hitelállomány esik a moratórium alá – mondta.

Közölte továbbá, hogy a jogosult vállalkozások 48,5 százaléka, 48 ezer társaság él a hiteltörlesztési moratóriummal, ami 4300 milliárd forintos hitelállományt érint.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: megtalálhatják a Loch Ness-i szörnyet

borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

hirtv.hu

Orbán Viktor: Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták '88-ban rám uszították őket

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

mindmegette.hu

Kétéves lett Rácz Jenőék kislánya - megható sorokkal köszöntötték a szülei Kamillát

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

"Megb@szlak!" - Kilométereken át üldözte a rémült tinit a dorogi rém

INSIDER

Cigarettáért indult Norbert, később már csak a holttestét találták meg

INSIDER

"Semmijük nem maradt" - cigicsikk miatt éghetett le egy házaspár lakása Kaposváron

INSIDER

Orbán: mindenkinek az uniós határokon kívül kell maradnia, amíg menekültügyi kérelmét elbírálják