1 éve

Hatalmas siker: magyar megoldás a koronavírus mutációkra

Egy olyan stabil vérplazma terápián dolgoznak az OrthoSera kutatói, amely az eddigieknél is könnyebben elérhetővé teszi a gyógyulás lehetőségét a súlyos állapotba kerülő koronavírus betegeknek. Egyébként a terápia egyik fontos előnye, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembe néznünk, akár 6-8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat – emelte ki lapunknak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, Dr. Lacza Zsombor.

Magyar megoldás született a koronavírus mutációival szemben. A terápiát kifejlesztő cég kutatója nyilatkozott a Ripost-nak.

„Egyik nagyon lényeges előnye a terápiának, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembe néznünk, akár 6-8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat” – emelte ki lapunknak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, Dr. Lacza Zsombor.

Dr. Lacza Zsombor Fotó: Markovics Gábor

Az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető

Az OrthoSera csapata az Országos Vérellátóval, a kórházakkal és a társadalombiztosítóval közösen azon dolgozik, hogy a vérplazma terápia továbbfejlesztésével egy olyan standard készítmény álljon elő, ami az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető. Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese lapunknak elmondta: a helyi plazmakészítés azért fontos, mert a helyi vírusvariánsok ellen fejti ki a hatását.

Fotó: Bors

„Azt látjuk, hogy ez a vírus képes lehet úgy mutálódni, hogy minden évben újra kell oltani az embereket, mert a korábbi védettség nem elegendő, és ehhez újra kell fejleszteni az oltóanyagokat. A plazma terápia előnye, hogy gyorsan reagál, így másfél, két hónap alatt képesek vagyunk új szérumot fejleszteni. Ha valaki meggyógyul egy új mutációból az ő antitestjeivel ismét lehet gyógyítani. Ezért nagyon fontos a plazma terápia fejlesztése. De nagyon fontos kiemelnem, hogy ez a terápia a betegeknek szól, és persze a fő cél az, hogy ne legyünk betegek, ezért a legfontosabb továbbra is az oltás!” – emelte ki a kutató.

2-3 napon belül meg kell kapni

Néhány hírportál mindenféle magyarázat nélkül vett át brit lapoktól egy olyan cikket, ami a plazmaterápia sikertelenségéről ír. Lacza Zsombor ennek kapcsán lapunknak kiemelte: a világban nagyjából 100 tudományos vizsgálat fut különböző plazmaterápiákról, amelyek főként abban különböznek, hogy milyen betegeknek adják őket és mit várnak tőle. Így elképzelhető, vannak olyan terápiák, amelyek bizonyos esetekben nem váltak be.

„A hatékony plazmaterápia alapja, hogy csak olyan plazmát tartalmaz a szérum, amiben magas az ellenanyag szint. Ezen kívül fontos, hogy a kórházba kerülés után 2-3 napon belül megkapják a betegek” -emelte ki a szakember.

20201112 Győr
A koronavírus-fertőzésen átesettek közül sokan jelentkeznek vérplazma adásra, evvel is segítve a betegeket, akik éppen kórházi kezelésre szorulnak, a mielőbbi gyógyulásban.
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Fotó: csapó balázs / kisalföld

A magyar plazma „aranyat” ér

Az ismert plazmaterápiák között a magyar kiemelkedő. Úgynevezett „aranysztenderd” terápia, ami a legkiforrottabb, legjobban működő terápia, amiben csak friss, fagyasztott plazmát használnak, és csak olyan betegektől gyűjtik be, akiknek magas az ellenanyagszintje.

„Mi mérjük azt is, mekkora a plazma vírussemlegesítő képessége. Ezt egyébként nagyon nehéz mérni, de fontos. Így csak eleve attól vesszük le a plazmát, akié erre képes. Ez pedig az összes lehetséges mutáció esetében nagyon fontos lesz, hiszen a plazmának majd a vírus éppen adott mutációját kell tudnia semlegesíteni” – részletezte a szakember.

Már sokkal többen alkalmasak donornak

Eddig 1623 koronavíruson átesett beteg jelentkezett vérplazma donornak, 307 főt kezeltek vérplazma terápiával, és közülük 248 főnek megmentette az életét. Míg korábban minden 10. ember volt alkalmas plazmadonornak, ma minden 4.,vagyis az ő szervezetük elegendő ellenanyagot termel. Plazmadonornak jelentkezni a www.donornakjelentkezem.hu oldalon lehet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véletlen megölte az anyját egy 12 éves fiú

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Rendőrök lepték el a székesfehérvári kórházat, sokkoló dolog történt

vg.hu

Átkutatta az FBI Donald Trump házát

ripost.hu

Megrázó tragédia: két és féléves kislány fulladt a Balatonba

hirtv.hu

Most jött: Egy holttest hever a Lehel tér metrópótló megállójában

ripost.hu

Szívszorító: ez volt Olivia Newton-John utolsó kívánsága

lakaskultura.hu

Mérlegelj, mielőtt kinyitod a pénztárcád: 5 drága lakberendezési megoldás, ami olcsó hatást kelt

ripost.hu

Nagy meglepetést tartogat az időjárás, ez vár ránk a héten

ripost.hu

Újabb celebháború a láthatáron: nyilvánosan üzent a rappernek a magyar zenész

ripost.hu

Tóth Vera: Az átlagnál többet keresek

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!

INSIDER

„Rám tört a pánik és sírógörcsöt kaptam” – Covidos lett az ismert magyar orvos

INSIDER

Olyan zivatar jön, hogy kettészakad az ország

INSIDER

Csíptetett ponty, szőlőleveles töltike és sokácbab – nyit a Magyar Ízek Utcája