Nyomkövetővel a lábán szavazott ellenünk az EP-képviselő

KÜLFÖLD
2 éve

Különleges módszerrel állítja talpra a stroke-túlélőket Gabriella

Újra teljes életet élhetnek a stroke-os túlélők egy nemzetközileg is elismert, különleges rehabilitáció segítségével. Az ARNI módszer alkalmazására és tanítására Európában egyedül Pásztor Gabriella kapott engedélyt. A jelenleg Angliában dolgozó neuro-gyógytornász nyilatkozott a Ripostnak. 

Pásztor Gabriella a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások miatt nem jut el magyar betegeihez, így online formában, személyre szabott tréningeken foglalkozik a stroke-túlélőkkel.

Pásztor Gabriella (Olvasói fotó)

Félnek, hogy elveszítik az önállóságukat

„A stroke-betegek legnagyobb félelme, hogy nem tudják, hogyan kell kiszállni például az ágyból, hogyan kell átülni a székbe, hogyan kell felállni, vagy felkelni a földről, ha elesnek, hogyan kell öltözködni. Félnek, hogy a betegség miatt végleg elveszítik az önállóságukat.

Olvasói fotó

Mi megtanítjuk őket arra, hogy mindezeket egy speciális technikával meg tudják csinálni – mesél a munkájáról Pásztor Gabriella. „Az ARNI módszer felkészíti a túlélőket a hétköznapi életre, feladataik elvégzésére és lehetőséget kínál a valódi önmegújításra és a stroke okozta korlátok leküzdésére.”

A stroke által érintett oldalt is erősíteni kell

„Ez egy speciális gyakorlatsor, egy technika, amely segít leküzdeni a túlélő félelmeit, hogy erőt kapjon a sikeres gyakorlat végrehajtása közben. A cél az önállóság elérése újratanulással” – magyarázza a szakember a Ripost-nak.

Olvasói fotó

„A tréning folyamán az agynak az úgynevezett jó oldalát arra használjuk, hogy megtanítsuk az agy stroke által érintett oldalát működni. Ha ugyanis csak a jó oldalt erősítjük, akkor az elhúzza a stroke által érintett oldalt. Ezzel az egyedülálló gyógymóddal egyformán erősítjük az agy érintett részét és az ép oldalt is. Egy példával élve: ha a beteg a jó kezével nyúl mindig a pohárért, vagy csak a jó oldalát használja, akkor sosem fejlődik az agy érintett oldala.”

300 órát kell tornázni 12 hét alatt

A tréningnek köszönhetően óriási eredmények érhetők el, még ha ez az elején nehezen is megy. Az instruktor több száz betege ma már magabiztos, önálló életre képes a gyakorlatsor elsajátítása és alkalmazása után.

Olvasói fotó

„Volt olyan páciensem, aki egy négyórás kezelés után a botot elhagyhatta. Bizonyított, hogy ha 300 órát tornázik a túlélő 12 hét alatt, akkor az agy finommotorikus mozgásai nagymértékben fejlődnek” – mesél lelkesen az eredményeiről Gabriella. „Az ARNI módszer abban különbözik a gyógytornához képest, hogy egy aktív tréninget kapnak a betegek. Naponta késztetjük őket arra, hogy másfél-két órát tréningezzenek. Ez nem terápia. Ez kőkemény tréning.

Online oktatáson keresztül támogatja a magyar betegeit

„Angliában már több mint 18 éve alkalmazzák az ARNI módszert, amely dr. Tom Balchin nevéhez fűződik, aki maga is stroke-on esett ét 21 évesen. Ma már minden testrésze teljes funkcióban mozog. A módszer hazánkban még kevésbé ismert, ennek ellenére szépen haladunk a bevezetésével” – mondja optimistán Gabriella, aki nagyon szívén viseli a magyar stroke betegek sorsát is. „Sajnos a járvány miatt nagyon ritkán jutok haza, de az online tréningekkel továbbra is támogathatom a magyarországi túlélőket. Londonból online élő bejelentkezésekkel egy vagy fél órás tréningeket tartok. Nem szabad, hogy azt érezzék, magukra maradtak. Ők túlélők, Igazi Hősök” – fogalmaz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismét bővült Ördög Nóráék családja

borsonline.hu

Megdöbbentő öngyilkosság történt Biatorbágyon

magyarnemzet.hu

Gréczy porrá zúzta az Orbán ellen szőtt gyalázatos tervet

ripost.hu

Ezt kell tenned azonnal, ha megcsípett a darázs

hirtv.hu

Elkezdődött a Somogyi Gyermekvédelmi Hét

origo.hu

Gátlástalanul hazudozott a magyar tévésztár

travelo.hu

Téves cím: Booking.com-on foglaltak szállást, egy értetlen házaspár ajtaján kopogtattak

mindmegette.hu

Főzz bodzát az eperlekvárba, és a végeredménytől odalesz a család!(x)

ripost.hu

Döbbenetes öngyilkosság Biatorbágyon - Videó!

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek sorsszerű fordulatot hoz ma az Oroszlánba lépő Vénusz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mire költhető el a SZÉP-kártyákon lévő pénz? - lejárt egy határidő

INSIDER

Döbbenetes öngyilkosság Biatorbágyon - Videó!

INSIDER

Mától indul az akciózás: 20 termékkategória árai csökkennek, mutatunk néhány új árat

INSIDER

„Magzatpózban feküdt a konyhában” – még mindig szökésben van a nyugdíjas férfi gyilkosa

INSIDER

Bűntársa lehetett a Nyírkátán megölt terhes nő gyilkosának

INSIDER

Orbán Viktor: Magyarország kitart békepárti álláspontja mellett!

INSIDER

Megszólalt a Sportegyesület: itt az igazság a „beteg” kislányról

INSIDER

Magzatként agyvérzést kapott, majd 24 hetesen jött a világra Mici, aki rácáfol minden orvosi jóslatra