1 éve

Kiszöknek és gyilkolnak éjszaka a karádi kutyák

Három, éjszakánként szabadon engedett amstaff jellegű kutya támadja meg éjjel a falusiak kutyáit és kegyetlenül vérüket ontják. A helyiek úgy érzik, tehetetlenek, a polgármester konkrét bejelentésre vár és azt mondja, úgysem tudják behajtani a büntetést a gazdákon. De akkor mit tegyenek a helyiek? Senki nem védi meg őket?

Egy karádi édesanya fordult a Ripost-hoz, megdöbbentő részletekről számolt be a harci ebek véres támadásairól. Attól tart, egy gyerek is áldozatul eshet agresszivitásuknak.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

„Egy kutyát a láncáról letépve marcangoltak szét és tetemét a kert közepén hagyták, és ez nem az első eset volt Karádon” – írta. Egy másik helyi lakos az utolsó pillanatban menekítette be a házba a kutyáját, a gazdátlan ebek majdnem betörték a kapuját. Nemrég pedig ismét megöltek egy kutyát. Sokan sötétedés után már csak kísérettel merészkednek ki az utcára, attól félnek, hogy az elcsatangolt kutyák falkában rájuk támadnak. A település vezetésétől várnak megoldást, mert attól tartanak, előbb-utóbb emberáldozat is lesz.

Fotó: karad.hu

Lapunk megkereste a település polgármesterét, aki tudott az esetekről, de hivatalos bejelentést nem kapott. Azt mondja, így nem intézkedhet.

Fotó: karad.hu

„Közzétettünk egy felhívást, kérjük a lakosság közreműködését, hogy megtaláljuk a kószáló kutyák gazdáját” – mondta a Ripost kérdésére Schádl Szilárd. „A napokban kaptunk néhány fotót a kóborló kutyákról, aki felismeri azokat és ismeri a gazdájukat, ezúton is kérem, jelentkezzen!”

Fotó: karad.hu

Az önkormányzat tízezer forint nyomravezetői díjat is felajánlott.

„Arra is felhívtuk a lakosság figyelmét, hogy a felelős állattartás szabályainak megszegése bírságot von maga után” – mondta a település vezetője. Hozzátette: sajnos megesik, hogy a bírságot egyszerűen nem fizeti be a kutyatulajdonos és nem is tudják behajtani.

A jogász szerint van megoldás

Dr. Nagy Csilla, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség és a Bojtár telefonos állatvédelmi jogsegélyszolgálat egyesület tanácsadó jogásza szerint két út járható, ha az állat kiszökik és veszélyeztet másokat.

Dr. Nagy Csilla (Olvasói fotó)

„Az egyik a jegyzői eljárás, ennek eredményeként kötelezhetik a kutyatartót az intézkedésre, illetve a bírság megfizetésére. Az állatvédelmi bírságot az adóhatóság hajtja be” – tájékoztatta a Ripost-ot dr. Nagy Csilla. „A kutyával való veszélyeztetés viszont már szabálysértés és a rendőrség hatásköre. Ebben az esetben a bírság átváltható közmunkára. Ha a szabálysértő nem fizet és közmunkára sem hajlandó, akkor a kiszabott büntetését büntetés-végrehajtási intézetben kell leülnie.

Dr. Nagy Csilla arra is felhívja a figyelmet, hogy a kutya elkobozható. Ha az állattartó a rendelkezéseket nem, vagy nem megfelelően teljesíti és ezáltal állat vagy ember egészségét súlyosan veszélyezteti, az állatvédelmi hatóság az állat tulajdonosának költségére elrendelheti az állat elszállítását és a várható tartási költségek megfizetését. Végső soron az állat örökbe is adható, ha a tulajdonosa nem gondoskodik róla megfelelően.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!