1 éve

Kijárási tilalom: kiderült pontosan, mit ellenőriznek 8 után a rendőrök

Este 8 után rendőrök járják a várost, hogy betartassák a kijárási tilalmat. Most a Metropol meghallgathatta a Közrendvédelmi Főosztály esti eligazítását – itt derül ki, melyik rendőr, melyik területre megy ki, és melyek azok a szabályok, amelyek betartására különösen figyelnek.

A rendőrök minden éjjel ellenőrzik az utcán, betartják-e a kijárási korlátozást. Este 8 és hajnal 5 között továbbra is csak azok lehetnek kinn, akik a kormányrendeletben felsorolt kivételekbe tartoznak, például van érvényes munkáltatói igazolása vagy kutyát sétáltat. Nem érdemes a taxikba bújva trükközni, ugyanis az utasokat ott is ellenőrizhetik. Többek közt ez derült ki a Közrendvédelmi Főosztály esti eligazításán, amelyen a Metropol is részt vett.

Fotó: Metropol

Fókuszban a munkáltatói igazolások

Ökrös Imre rendőr főtörzsőrmester pontosan 8 órakor kezdte meg a járőrök eligazítását. Rögtön az elején elmondta, hogy mely kormányrendelet alapján kell eljárni, és mire kell figyelni.

„Nézzétek nagyon a munkáltatói igazolásokat, hogy esetleg annak kapcsán megállapítható-e jogsértés. Nyilván van olyan indok, amellyel kint lehet lenni az utcán, csak azokkal szemben járunk el, akiknél felmerül a bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja ” – mondta Ökrös.

Fotó: Metropol

„Ellenőrizzétek a taxisokat is”

Bár sok szabályszegő abban bízik, hogy a taxisokat úgysem állítják meg, kiderült, hogy ennek az ellenkezője az igaz.

„A gépkocsikat állítsátok meg, a taxisokat is nyugodtan, mert a taxikban lehetnek olyan utasok, akik pontosan a kijárási korlátozásokat szegik meg, így játsszák ki a rendszert, próbálnak taxival utazgatni, ezért fontos őket ellenőrizni. A taxis nyilván jöhet-mehet, ő munkát végez” – emelte ki a főtörzsőrmester.

Nem lehetnek nyitva a szórakozóhelyek

Egyre több vendéglátós dönt úgy, hogy megkockáztatva a rendőrségi eljárást és a büntetést, kinyitja a hónapok óta zárva tartó egységét. Úgy tűnik, hogy ők nagyobb kockázatot vállalnak, mint gondolnák.

„Ha a területeteken van szórakozóhely, ahol láthatóan vendég van, fény szűrődik ki, azt jelezzétek, ki fogunk menni a helyszínre. Ha valóban nyitva van, akkor a bezárásáról gondoskodni fogunk„ – jelentette ki Ökrös.

Fotó: Metropol

Két embert büntettek meg

Az eligazítás után el is kísérte a Metropol a rendőröket egy esti budapesti ellenőrző körútra. Egy csomó embert megállítottak, és mindenkitől el is kérték a munkáltatói igazolást. Ezen az estén két embert büntettek meg: az egyiken nem volt maszk, a másiknak pedig nem volt érvényes munkáltatói igazolása.

Kisokos: ilyen az érvényes papír

A munkáltatói igazoláson szerepelnie kell
  • a munkavállaló személyes adatainak (név, személyazonosító igazolvány/útlevél).
  • a munkavállaló címének, legyen az a lakcíme, a tartózkodási címe, vagy szálláshelye.
  • a cég nevének, székhelyének, illetve a körülménynek, ami indokolta az este 8 és hajnali 5 közti munkavégzést.
  • nem maradhat le róla a cég aláírása és pecsétje sem.
Munkáltatói igazolást ki lehet állítani akár csak egy napra is (pl. túlóra miatt). Az egyéni vállalkozók kiállíthatják maguknak.

Taxis: „Fejenként 60 ezerre büntették az utasaimat”

Egy taxisofőr mesélt arról, hogy bár őt személyesen eddig még nem állították meg, mégis szemtanúja volt az utasai megbüntetésének. „Egy hete a Blaha Lujza téren tettem ki két ittas fiatalt, akiknél maszk és munkáltatói igazolás sem volt. Ahogy kiszálltak, megjelentek a zsaruk és fejenként 60 ezer forintra büntették őket. Kollégáktól hallottam, hogy a rendőrök abban az esetben is megállíthatják a taxit, ha kiszúrják, hogy a sofőrön vagy az utasokon nincs maszk” – mesélte a taxis. Hozzátette: „Sajnos nagyon kevés fuvarom van, talán a péntek és a szombat erősebb, amikor a fiatalok a korlátozások ellenére is megtalálják a módját a bulinak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!