1 éve

Kiderült: erre lesz elég a beszerzett orosz vakcina!

Három ütemben összesen egymillió embernek elegendő mennyiség érkezik az orosz Szputnyik V. vakcinából a következő három hónapban. Ez elég arra, hogy csaknem minden 70 éven felüli magyart beoltsanak. Ha engedélyt kap a kínai vakcina, abból is kapunk egymillió adagot.

Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy az Európai Unió által lekötött oltóanyagok mikor, milyen ütemben érkeznek, ezért nem hagyatkozott a magyar kormány csak arra, hanem más forrásból is igyekszik vakcinát beszerezni. Tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: az erőfeszítéseket siker koronázta, és miután a magyar gyógyszerészeti hatóság ideiglenes engedélyt adott az orosz Szputnyik V. vakcina felhasználására, aláírták a szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal.

Fotó: Facebook

Ennek értelmében egymillió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásároltunk: az első hónapban 300 ezer, a másodikban 500 ezer, míg a harmadik hónapban újabb 200 ezer ember beoltásához elegendő Szputnyik V. érkezik.

„Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson. Ez a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Fotó: Shutterstock

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerdán adta áldását az orosz vakcinára, miután hosszasan tanulmányozták a gyártást és a kutatási eredményeket a helyszínen és itthon a dokumentumok alapján. Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, a szociális dolgozók után az idősek oltása következik. Magyarországon 1,3 millió 70 éven felüli ember él, ha többségük beoltatja magát, akkor is elegendő lesz számukra az orosz vakcina.

Mit jelent, hogy vektorvakcina?

A Szputnyik V. úgynevezett vektorvakcina, a technológia 20 éves múltra tekint vissza. Tóth Sándor virológust kérdeztük, ez mit jelent.

Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / afp

„Az orosz oltás teljesen veszélytelen, nyugodtan megbízhatunk benne” – jelentette ki a szakember. „A vektorvakcina úgy működik, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódját juttatja el a sejtjeinkhez, méghozzá ún. adenovírusokkal. Ezek a Szputnyik V. esetében humán adenovírusok, olyanok, amelyek igen ritkán okoznak fertőzést, tehát nem vagyunk immunisak rá, éppen ezért lehetnek hatásosak, hiszen nem alakult ki ellenük védettség korábban” – magyarázta a virológus.

Az oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a két dózis nem ugyanazt a humán adenovírust tartalmazza.

„Ez egy nagyon jó stratégia, hiszen ha az emberek egy egészen kicsi százaléka esetleg találkozott is volna már az első vakcina adenovírusával, a másodikkal már valószínűleg tényleg nem, így lesz még hatásosabb a vakcina” – hangsúlyozta Tóth Sándor.

Fotó: AFP

Az Arab Emirátusokban is oltanak vele

Befejeződtek az orosz vakcinára vonatkozó 3. fázisú klinikai vizsgálatok az Egyesült Arab Emírségekben, ennek keretében első körben ezren kapták meg az oltást.

„A kutatások kimutatták a védőoltás hatékonyságát a vírus elleni erőteljes antitesttermelés révén. Az oltás felhasználása biztonságos és megfelel a nemzetközi biztonsági és hatékonysági normáknak” – jelentették. A vizsgálatok alapján az orosz vakcina 91,4%-os hatékonyságot mutatott. Ezt követően döntött az ország egészségügyi minisztériuma a Szputnyik V. tömeges használatáról.

További oltások érkezhetnek

A magyar hatóság engedélyezte a brit AstraZeneca vektorvakcináját is, így a közeljövőben abból is érkezhet szállítmány, továbbá vizsgálják a kínai vakcinát, ha annak az alkalmazását is jóváhagyják, abból egymillió adag érkezhet. Ez – az Európai Unió által lekötött vakcinákkal együtt – már elég lesz a 60 éven felüliek és a krónikus betegségben szenvedők oltására, és miután ők megszerezték a védettséget, enyhíteni lehet a járványügyi korlátozásokon és visszakaphatjuk régi életünket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olivia Newton-John: Borzalmas ellentmondás egy tragikus élet árnyékában

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Ismert zenész oldalán tűnt fel Dobos Attila özvegye

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

vg.hu

Átkutatta az FBI Donald Trump házát

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

astronet.hu

Heti angyalhoroszkóp 2022. augusztus 8-14.: bízz az angyalok segítségében

ripost.hu

Nagy meglepetést tartogat az időjárás, ez vár ránk a héten

ripost.hu

Kiderült, mennyit keres bébiszitterként Szandi lánya

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!