1 éve

Karikó Katalin mától védett a koronavírus ellen

Január 8-án megkapta a második oltást és ezzel mától 94 százalékos védettséget élvez a koronavírussal szemben Karikó Katalin biokémikus professzor, a Pfeizer-BioNTech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálója. Ezt maga a tudós közölte a Riposttal.

Karikó Katalin már a veszélyeztetett korosztályba tartozik, hiszen 65 éves, ráadásul az egészségügyben dolgozik kutatóként. Így az elsők között volt jogosult arra a vakcinára, aminek a kifejlesztésében egyébként oroszlánrésze volt. Az első oltást december 18-án kapta meg.

„Ha nem lett volna törvényellenes, már a laboratóriumban beadtam volna magamnak a vakcinát, de szeretem betartani a szabályokat” – nyilatkozta korábban az El Pais spanyol lapnak. Most a Ripost kérdésére közölte: január 8-án megkapta a második oltást is. Már az első után 88 százalékos volt a védettsége, mint mondta, de a második oltás után egy héttel már 94 százalékos védettséget élvez, ami nagyon magasnak számít. (A Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás beadása után egy héttel a 65 év alattiaknál 95, a 65 év felettieknél 94 százalékos védettséget nyújt.)

Fotó: Facebook

„Már csak szeretnék a tudományos munkára koncentrálni és a régi életemet élni” – válaszolta a Ripost-nak arra a kérdésére, vajon mi hiányzott neki legjobban a járvány idején, és mit fog tenni most, hogy védetté vált.

Karikó Katalin az oltást kifejlesztő BioNTech alelnöke, az ő – és egy tudóstársa – szabadalma alapján kezdték el használni a rákdiagnosztikában az mRNS-technológiát, vagyis hogy egy információt, „üzenetet” tartalmazó, hírvivő fehérjét használnak fel orvosi célra. Magát az eljárást tíz éve alkalmazzák, de most először használták vakcina kifejlesztéséhez, és ebben a magyar tudósnak óriási szerep jutott.

„Egy német professzor is benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, ezért kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne” – fogalmazott korábban Orbán Viktor kormányfő, amire Karikó úgy reagált a Szeretlek Magyarország honlapnak: „Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás”.

A tudós Amerikában lakik férjével, felnőtt lányuk evezésben kétszeres olimpiai bajnok.

„Nekem a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba” – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket.

„Azt hiszem, el is sírtam magam” – idézte fel akkor a kutató, aki azt állította: még az oltás helye sem fájt, és azóta sem tapasztal semmiféle mellékhatást. A jövő évre pedig azt kívánta, felejtsenek el az emberek mindent: a vírust, a vakcinát.

„Engem is felejtsenek el, és élvezzék, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba” – fogalmazott Karikó Katalin.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olivia Newton-John: Borzalmas ellentmondás egy tragikus élet árnyékában

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Ismert zenész oldalán tűnt fel Dobos Attila özvegye

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

vg.hu

Átkutatta az FBI Donald Trump házát

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

astronet.hu

Heti angyalhoroszkóp 2022. augusztus 8-14.: bízz az angyalok segítségében

ripost.hu

Nagy meglepetést tartogat az időjárás, ez vár ránk a héten

ripost.hu

Kiderült, mennyit keres bébiszitterként Szandi lánya

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!