1 éve

Idén elmaradhat az influenzajárvány

A legfrissebb adatok szerint 2200-an fordultak influenza-szerű tünetekkel a háziorvosokhoz, csaknem feleannyian, mint a tavalyi évben ilyenkor.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a december 28 és január 3-a közötti héten mindössze 2200 ilyen influenza-szerű tünetekkel járó megbetegedést regisztráltak, ami jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi években. A tavalyi azonos időszakban például 5250-an, egy évvel korábban pedig több mint 11 ezren fordultak orvoshoz influenza miatt. Hazánkban a házi- és gyermekorvosok vesznek részt az influenza- figyelő szolgálatban, összesen 1309-en.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

„Azt látjuk, hogy „késik” most a járvány. Ennek egyrészt a koronavírus miatti távolságtartás, maszkviselés, sűrűbb kézmosás is lehet az oka, másrészt idén sokkal többen vették fel a védőoltást is” – mondta el a járvány kapcsán dr. Bense Tamás háziorvos, aki kiemelte: a koronavírussal szinte megegyező tünetek fordulhatnak elő az influenzánál is.

Fotó: Zantleitner Ingrid

„Nagyon fontos, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni a koronavírust és az influenzát. Ehhez nagy segítség, ha valaki kapott influenza-elleni oltást, ilyenkor ugye a koronavírusról lehet inkább szó, illetve a PCR teszt is dönthet. Azért is fontos, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a két betegséget, hiszen kezelni sem egyformán érdemes azokat, valamint a koronavírus sokkal súlyosabbá válhat” – árulta el lapunknak a háziorvos, aki hangsúlyozta: bár egyelőre valóban úgy tűnik, hogy idén megússzuk az influenza-járványt, fontos szem előtt tartani, hogy a tapasztalatok szerint a belobbanása mindig január végén, februárban várható. Elmondta: a napokban megérkezik a következő adag influenza-elleni vakcina is, így aki szeretné, még beadathatja magának az oltást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!