Létrehozva: 2021.01.20.

Felháborító, erre buzdítják a vállalkozókat a vírustagadók

Több fronton támadták már a védelmi intézkedéseket: azt hirdették, le a maszkkal, uszítottak az oltás ellen, most pedig külföldi példák alapján arra bátorítják a vállalkozókat, hogy menjenek szembe a törvénnyel és nyissanak ki az éttermek, edzőtermek, kocsmák. Drága mulatság lenne!

„Üdv mindenkinek! Mikor kezdjük a maszkledobós, mindenkinyitós bulit?„ – teszik fel a kérdést egy oltásellenes csoportban. Ez nemcsak hergelés, a hozzászólásokból kiderül, hogy ténylegesen ilyen megmozdulásra készülnek. Sőt, konkrét időpontot is megjelölnek: január 25-ét, egy nappal előtte pedig tüntetést szerveznek.

„Remélem, hasonló tömeg lesz Budapesten a Hősök terén, mint Bécsben az utcán… Nem kérünk a kínai vakcinából, nem kérünk a maszkból, nem kérjük a korlátozásokat. Kérjük vissza a régi életünket! Kérjük a vendéglátosókat is, hogy január 25-én nyissanak ki! ”- így a felszólítás. Ezzel azonban nemcsak törvényszegésre buzdítják a cégeket, de emberek életével is játszanak.

Tüntetés Prágában január 10-én. Úgy látszik, nekik is megvan a maguk dr. Gődénye (Photo by Michal Cizek / AFP)

„A vírustagadók, hasonló szövegeket terjesztők jelentősen hátráltatják azokat a védekezési mechanizmusokat, amelyeket a tudomány és a kormány előír, illetve biztosít mindenki számára„hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. Nagyon fontos a mostani időszakban, hogy mindenki átérezze az egyéni felelősségét. Azzal nem törődnek a tüntetésszervezők, engedetlenségre buzdítók, hogy a következményeket az amúgy is nehéz helyzetbe került vállalkozóknak kell viselniük, ha hallgatnak rájuk. A rendőrség nemcsak súlyos, akár egymillió forintos pénzbírsággal sújthatja az engedetlen tulajdonost, hanem be is zárathatja a helyet, akár egy évre.

A szervezők arra hivatkoznak, ha elegen lesznek, tömegeket nem fognak megbüntetni. Ez azonban nincs így. Polgári engedetlenségről beszélnek, de arról nem, hogy ezzel emberéleteket veszélyeztethetnek. Azt sugallják, mintha a korlátozások feloldása pusztán a kormány elhatározásán múlna és nem volna köze a járványhelyzethez, a közösség érdekének védelméhez.

A legtöbben szerencsére kanapéhuszárok

A hozzászólásokból kiderül, hogy a vendéglátósok, edzőteremtulajdonosok szeretnének ugyan kinyitni, de inkább megvárják, amíg erre engedélyt kapnak. Csak néhányan írják, hogy csatlakoznak a korábbi, engedély nélküli nyitáshoz. Február elsejére egy másik csoport Országos Nyitás néven hirdet akciót – a kormány arról később dönt, február 1. után milyen járványügyi szabályok maradnak érvényben -, másfélezer ember azt jelezte, hogy ott lesz, további 6500 érdeklődik iránta. Ez nem túl magas szám, de valószínűleg ők is inkább kanapéhuszárok: az eddigi hasonló megmozdulásokon Magyarországon legfeljebb tíz-húsz ember vett részt ténylegesen.  

Külföldön ráfáztak, akik kinyitottak

* Lengyelországban január 13-án tömegesen megmozdultak éttermek, kozmetikusok, kocsmák tulajdonosai és a zárás ellen tiltakoztak. * Lo apro – vagyis Én nyitok! felkiáltással szerveztek mozgalmat Olaszországban január 15-én a bezárási rendeletek ellen. * Bécsben január 17-én volt hasonló jellegű tüntetés. A büntetés külföldön sem maradt el. Több éttermet megbírságoltak, volt, amelyiknek bevonták a működési engedélyét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria