1 éve

A Covid-19 másfélszeresére növelte a természetjárók számát

A koronavírus járványnak pozitív hozadéka is van: sokkal többen túráznak. A korlátozások óta a bezártság-érzet felerősítette a kirándulási vágyat és a természet szépségei iránti érdeklődést.

„Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv 2020-ban” – közölte a Magyar Természetjáró Szövetség. Megtudtuk: több, mint másfélszer annyi kéktúrázó igazolófüzetet vettek a túrázók 2020-ban, mint egy évvel korábban. Ez 168 százalékos növekedés.

Képünk illusztráció! Videoton Kéktúra: Lang Róbert, Sejben Viktor, Kovács István (Fotó: Veres Viktor Nemzeti Sport)

„Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kétszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban. Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít” – írja közleményében a túrák üzembetartója, a Magyar Természetjáró Szövetség. Nagyon sokan teljes hosszában megcsinálták a kéktúrát: az 1171, 8 km-es szakaszt 387 túrázó teljesítette, a 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, a 869 km hosszú Alföldi Kéktúrát pedig 89-en járták végig egy év alatt. Az igazolt túrázók összesen 604 ezer kilométert gyalogoltak.

Mivel sokkal többen túráznak, mint korábban, a népszerű úti célok sokszor zsúfoltakká válnak, így aki teheti, hétvége helyett válassza a hétköznapokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!