Létrehozva: 2021.01.12.

300 ezret is fizethet a gondatlan tulajdonos, ha kiszökik a kutyája

75 ezer forintra nőtt az állatvédelmi bírság alapösszege a kedvtelésből tartott állatok, például kutyák esetében. A rossz anyagi körülmény nem mentség, a bírság egyes esetekben akár 300 ezer forint is lehet. Dr. Nagy Csilla jogászt arra kérte a Ripost, magyarázza el, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

„Különböző mértékű bírságot kell fizetni a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok esetében. Van egy alapösszeg, ami a kedvtelésből tartott állatoknál, például kutyánál, macskánál vagy papagájnál 75 ezer forint – tájékoztatta a Ripost-ot dr. Nagy Csilla.

Dr. Nagy Csilla

„Az állatvédelmi bírság összegét pontosan meghatározza a kormányrendelet. Az alapbírság összege fix és minden jogszabálysértéshez tartozik egy szorzó. A hatóság ezekből állapítja meg a bírság teljes összegét. Ha szándékosan követték el a jogsértést, akkor az ehhez tartozó szorzót is figyelembe kell venni” – magyarázza a jogász.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy a bírság megfizetése önmagában nem mentesíti a kutyatartót más jogkövetkezmények alól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például kiszökik a kutyánk, vagy nincs megfelelő kutyaháza, elhelyezése, akkor a jegyző a bírság kiszabása mellett építési munkákra is kötelezhet.

Fotó: Pixabay.com

Gyakori a chip és az oltás hiánya is. Ezek meglétét a járási hivatal ellenőrzi és ha nem megfelelő körülményeket talál, akkor bírságolhat, valamint kötelezhetik az ebtartót a chip beszerzésére és az oltásra. „A cél nem az, hogy az embereket megsápolják, hanem, hogy felelős állattartásra ösztönözzenek” – mondja dr. Nagy Csilla. Amennyiben egy magánszemély vagy állatvédelmi civil szervezet rendellenességet tapasztal, vagy kiszökött kutyáról szerez tudomást, azt a jegyzőnél kell bejelenteni, aki személyesen vagy munkatársa által ellenőrzi az esetet. Ha minden tisztázott, akkor már hozhatnak is egy határozatot, de ha nem tisztázottak a körülmények, vagy az állattartót nem találják otthon, akkor is elindíthatnak egy eljárást. A probléma azzal szokott lenni, hogy ha nem bizonyítható, hogy kiszökött a kutya, akkor az ebtartó letagadhatja az esetet.

Fellebbezésnek helye nincs

A hatóság által meghozott határozattal szemben nem lehet fellebbezni, bírósági perre kell vinni az ügyet, ahol az ügyfél előadhatja a kifogásait. A hatóság és a bíróság azonban általában figyelembe veszi, hogy volt-e például korábban felszólítás vagy sem.

* A hatóság kizárólag a jogszabály által megadott szempontok alapján szabhatja meg a bírság összegét. Nem változtathat azon és nem veheti figyelembe az állattartó családi, anyagi, egyéb körülményeit sem.

* A hanyagság, még ha jóhiszemű is, nem jelenti az eljárás következmények nélküli megszüntetését, helyette csak kisebb mértékben emeli a bírság összegét.

* Van annak gyakorlata, hogy ha nincs kirívó jogszabálysértés, ami az állat életét, épségét veszélyezteti, akkor a hatóságok az első jogszabálysértésnél olyan határozatot is hoznak, amelyben türelmi idő kiszabásával felszólítják az állattartót az állattartási körülmények normalizálására, és csak később, ennek a határozatnak a megsértése után döntenek a bírság kiszabása mellett. Ha viszont az állat már a mulasztás következtében elpusztult, és nincs másik jószág, abban az esetben az egyéb intézkedésre kötelezés értelmét veszti, és csak bírságolnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen BL-dráma: itt az újabb Real-csoda

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

ripost.hu

Jégdara és hózáporok jöhetnek, majd következik a legrosszabb

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A markáns lehűlés csak a kezdet volt: még rosszabb, ami jön!

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

INSIDER

Németországban veszett nyoma Daninak, talán Te is segíthetsz megtalálni