Létrehozva: 2020.12.08.

Müller Cecília: ezt kell tudni a vakcinaregisztrációról

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat közölték.

Elindult a vakcinaigények jelzésére szolgáló honlap. A regisztrációs felületen lehet jelezni az igényeket, de ez csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltással – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, egyelőre ilyen nincs.

Fotó: M1

Hamarosan megérkezik az egyik kínai vakcina dokumentációja is – tette hozzá. Egyelőre nem tudják megmondani, hogy melyik vakcinából kezdik majd el az oltásokat. A vakcinainfo.gov.hu oldalon a személyes adatok megadásával lehet regisztrálni – később ezeken az elérhetőségeken tudják értesíteni az igénylőket az oltásról. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani. Fontos, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, egy adott oltási terv szerint fognak majd haladni, valamint a regisztráció nem jár oltási kötelezettséggel sem. Kijelentette, hogy a kórházban kezeltek száma nem csökken, tartósan magas. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót, viszont ezt annak segítségével érjük el, ha továbbra is nagyon komolyan vesszük a bevezetett szabályokat. További egy hónapig fennmaradnak a szigorú korlátozások – emelte ki Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A betegség átvészelését követően nem mindenki termel ugyanannyi ellenanyagot. A mai tudásunk szerint hat hónapra lesz valaki ellenálló a fertőzést követően, de van olyan kutatás, amely szerint csak néhány hónapos ez az időszak – mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy egy jó alapos nagytakarítást kell tartani abban a lakásban, ahol volt koronavírusos-fertőzött. A felületeket fertőtleníteni kell hipós oldattal, a lakást pedig jól kiszellőztetni.
Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, elindult a vakcinainfo.gov.hu, az a honlap, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus-vakcinára. Ez egy igényfelmérés, amely alapján megbecsülik, hogy mekkora az igény a védőoltásra. A kormányzat minden olyan lehetőségről tárgyal, amely ígéretes külföldi vakcinák beszerzését teszi lehetővé. Vizsgálják az orosz vakcinát, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is.

Csak ekkor fognak oltani a magyar hatóságok

Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációját is vizsgálni kezdik. Jelenleg azonban nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával kezdik majd a védőoltás beadását – hangsúlyozta. A védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina – tette hozzá. Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Úgy látja, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. „A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani„ – mondta Müller Cecília. A vakcinainfo.gov.hu oldalon, a kitöltött adatlap alapján tudják majd felvenni az igénylőkkel a kapcsolatot a szakemberek. Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. Egy adott oltási terv szerint fognak haladni. A honlapon néhány alapadatot kell csupán megadnunk, nevünket, címünket, életkorunkat, TAJ-számunkat, a telefonszámunkat és az e-mail címünket. „A regisztráció nem jár kötelezettséggel; ha valaki bizonytalan, de mégis szeretné a védettséget megkapni, majd a későbbiekben meggondolja magát, változtathat az igényén” – magyarázta. A védőoltások iránt nagy a bizalom Magyarországon. Immáron tizenkétféle megbetegedés ellen oltják a gyermekeket – mondta. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljanak a védőoltásra – tette hozzá.
     

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Vas vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki