A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb legyen bevizsgált és biztonságos koronavírus elleni védőoltás. Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni, ami a beszerzéseket illeti, hiszen a vakcina az igazi megoldás a koronavírus elleni küzdelemben – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán. December 11-től további egy hónapig ingyenes a parkolás a közterületeken, valamint az internet a digitális oktatásban részt vevőknek. Az emberéletek megvédése mellett kiemelt célunk a családok támogatása is – közölte a kormány közösségimédia-oldala.
A zsúfoltság elkerülését és a megfelelő távolságtartást segíti az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztése – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a közmédiának.
Galgóczi Ágnes közölte, a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitva tartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani. Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családjuktól.
A zsúfoltság elkerülését és a megfelelő távolságtartást segíti az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztése – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a közmédiának.
Galgóczi Ágnes közölte, a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitva tartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani. Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családjuktól. Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat. Az oltási terv elkészült, először azok kapják meg a vakcinát, akik a járványügyi védekezésben részt vesznek – jegyezte meg. Galgóczi Ágnes hozzátette: Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a vakcinafejlesztéseket, -kutatásokat. Több olyan vakcina is van, amelynek dokumentációját az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtották törzskönyvezésre. Az is elmondta, hogy tudomása szerint a Pfizer/BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez, már beadták az EMA-hoz a szükséges dokumentációt, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.