Létrehozva: 2020.12.10.

Helyszíni beszámoló: 11 óra a sürgősségi Covid-osztályon

Intubálás, fémkoporsó, nehezen lélegző idősek, hosszas várakozás, félelem a szemekben – munkatársunk egy napot töltött egy fővárosi kórház sürgősségi Covid-osztályán, miután beutalta a háziorvosa. Bár a várakozás nagyon hosszú és lelkileg is megterhelő volt, gyorsan és szakszerűen látták el, mint arról részletes és őszinte naplója tanúskodik.

Szerző Forgács Ági

10.00 – Katonák megmérik a hőmérsékletemet. A recepción elmondom: Covid-beteg voltam, a háziorvosom küldött a sürgősségire, és már el is irányítanak, de a kísérőm nem jöhet tovább.

10:20 Negyedórája üldögélek a sürgősségi folyosóján, amikor nyílik az ajtó, és egy fémkoporsót visznek el. A várakozók elhallgatnak, döbbent csend lesz. Amikor eltűnik a koporsó, folytatódik a halk duruzsolás.

10:40 „Tartsa benn!” – mindig ezt mondja a doki, ha kijön a folyosóra. A röntgengépet néha a kerekein áttolja egy másik szobába, aztán megnyomja a felvételt készítő gép gombját.

11:00 Gurulós bőrönddel érkezik egy beteg, a neurológus küldte. Biztos mondtak neki valami infót előre, mert úgy számolt, hogy itt tartják.

11:15 Újabb beteg esik be, nagyon fáj a feje. „Nem látok!” – hajtogatja percenként, nagyon megsajnálom.

Fotó: MTI

11:40 „Jön egy légzési nehézséges” – szól ki az egyik doki. Mindenki az ajtót bámulja, én is. Egy harmincas férfit tolnak be a vizsgálóba, rossz bőrben van, egyre hangosabb beszéd szűrődik ki.

11:50 Érkezik egy nő, egyre türelmetlenebbek a várakozók. Elkapják a vizsgálóból kilépő orvost, mikor jutnak be végre. Az orvos türelmesen azt feleli: éppen intubálnak benn egy embert, emiatt talán hosszabban kell várni. Bár már két órája ülök itt, én is megértem: első az életmentés.

13:20 Megint „légzési nehézségest” hoznak, egy idős bácsit. Azt mondja, tegnap még fodrásznál volt, de éjjel rosszul lett. „88 volt a szaturációja, de oxigénnel most 97%” – mondja a mentő az orvosnak. Mintha a Doktor House sorozatba csöppentem volna, de most ez a szomorú valóság. A mentősök kedvesen átültetik az ágyba az egyik kórteremben.

13:50 Újabb légzési nehézséges: idősek otthonából hoznak egy nénit, nem nagyon tud beszélni, demens. Átmenetileg a folyosón helyezik el, pont előttem. Próbálok biztatóan rámosolyogni, de legszívesebben sírnék.

Képünk illusztráció Fotó: 123rf

14:30 Hangoskodik a fejfájós nő. Próbál elkapni egy orvost a folyosón, hogy adjanak neki fájdalomcsillapítót.

15:00 A dokikat nem tudom felismerni, mindenkin ugyanolyan a szkafander. Újabb orvos érkezik, megszámolnak minket, felveszik a később érkezettek adatait. 5 órája ülök itt, most már teljesen fásultan.

15:02 Fura fehér köpenyes lép ki az ajtón: rasztahaja van varkocsba fogva, mindkét fülében fültágító. Sokan teli vannak előítéletekkel, én kicsit remélem, hogy ő fog vizsgálni.

15:05 Behívnak! Felültetnek egy ágyra, szabaddá kell tennem a bokámat, EKG-t csinálnak. Közben egy fiatal doktornő vért vesz a könyökömnél, aztán berak egy kanült, hogy ha maradnom kell, ezzel már ne kelljen bajlódni. A csuklómból is vesznek vért, közben magyarázza a doki, hogy az artériából veszi, az oxigén sűrűségét vizsgálják majd belőle. Közben megérkezik a rasztahajú, ő vesz mintát az orromból, betolják a röntgengépet, mindenki más kimegy, nagy levegő, „tartsa benn!”, és kész. Alig 5 perc volt, hárman sürögtek-forogtak körülöttem. Előtte 5 órán át senki sem szólt hozzám, most meg mindenki nagyon kedves és odafigyelő volt.

15:13 Egy másik vizsgálóba hívnak be, kikérdeznek, milyen gyógyszert szedek, milyen műtétjeim voltak. Közben visszajön a rasztahajú, a gyorstesztem negatív lett hálisten, még egyszer mintát vesz, ezúttal torokból is. „Nemcsak Covid van a világon” – mondja az orvos, amitől megnyugszom. Mindenre gondolnak.

15:20 Húzza a karom a kanül, fáj a csuklóm, mindkét orrlyukamat megkínozták. Jó, hogy szólt egy kollégám, hogy hozzak kekszet, egyesével dugdosom be a maszk alá.

15:54 Futva érkezik egy orvos az emeletről, „újraélesztünk a harmadikon”, kiáltja. A fejfájós nőt és akit a neurológus küldött, már befektették, mindketten fertőzöttek. Egy néni már megkapta a leleteit, őt a kardiológiára viszik, egy urat még vizsgálnak.

16:05 A demens néni még ott fekszik, mintha rosszul lenne, szóljak, ne szóljak? Szólok, beviszik az egyik szobába.

17:40 Újra vért kell venni tőlem. Reméltem, hogy a kanül helyén, de nem, a másik könyökömet kérik. A doki a folyosón egy pillanat alatt leveszi, meg sem érzem, pedig egész nap nem ittam folyadékot és mivel nagyon vékony vagyok, általában macerás a vérvétel.

18:00 A néninek, akivel beszélgetek, van egy unokája és ma van a szülinapja. A lánya hozott neki csomagot, a recepcióról egy vidám srác hozza fel. Aztán a nénit elviszik.

19:10 Kiderítem, hogy az ambuláns lapomat kell felmutatnom, ha kiengednek és este 8 után megállít a rendőr. De még várnom kell rá.

20:00 Fáradt vagyok, éhes, kimerült, nyűgös. Ha nem lenne a kanül a karomban, egyszerűen kisétálnék.

20:40 Meghozza az orvos az ambuláns lapom. A tüdőm tiszta, a szívem rendben van, ahogy minden laborértékem is. Szóval nincs szövődmény. Csak posztcovid, az van. Marad a fejfájás, orrdugulás, torokfájás, kimerültség – de ilyen 11 óra után ez semmiségnek tűnik. Mikor kifelé megyek a kórházból, Gődény jut eszembe meg a vírustagadó haverjai, tudnék cifrákat mondani nekik arról, van-e Covid. Nem láttak még fémkoporsót meg kétségbeesetten ziháló idős embereket, mint ma én. De már negatív vagyok, ez is valami, és úgy tűnik, maradandó károsodás nélkül megúsztam a fertőzést.

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Indulatosan reagált a gyanús szerződésekről szóló kérdésekre a DK-s polgármester és veje (VIDEÓ)

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát