Létrehozva: 2020.12.10.

Gulyás Gergely: péntektől levelet kapnak a nyugdíjasok a vakcinaregisztrációról

Elkezdik kipostázni azokat a leveleket, amelyben a nyugdíjasok figyelmét felhívják a koronavírus elleni oltásra való regisztrációra – emelte ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Koronavírus

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: most úgy tűnik, csökken a koronavírus-fertőzöttek száma, és abban bíznak, hogy ez már tetőzés. Ennek ellenére kiemelte: szilveszterkor sem enyhítenek a korlátozásokon.

Budapest, 2020. október 22.
MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta: mindent megtesz az ország, hogy valahonnan vakcinához jusson a világból. Mind nyugaton, mind keleten vannak olyan fejlemények, hogy az év végén, jövő év elején érkezhet oltóanyag, melynek kapcsán kiemelte: mindenki maga dönthet, hogy felveszi-e, de a kormány mindenképpen amellett fog kampányolni, hogy minél többen oltassák be magukat.

Vakcinák

A vakcinák kapcsán kiemelte: hazánk részt vehet az orosz oltóanyag tesztelésének 3. fázisában, és természetesen a magyar hatóságok az összes vakcinát meg fogják vizsgálni és csak akkor engedik a használatukat, ha azok teljesen biztonságosak.

Azt is elmondta: péntektől kapják meg a nyugdíjasok azokat a leveleket, amiben lehet regisztrálni a vakcinára – mondta a miniszter. Gulyás szólt arról is, hogy az állam a vakcinainfo.gov.hu oldalt azért használja, hogy összegyűjtse az igényeket, ugyanakkor nem gyűjt semmilyen egyéb adatot.

Fotó: Pixabay.com

Egészségügyi ellátórendszer

Az egészségügyi ellátórendszer kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy az még bírja a terhelést, de fontos, hogy ez így maradjon, ezért nem enyhítenek a szabályokon. Hozzátette: eddig a járvány alatt mintegy 500 milliárdos forrást invesztáltak bele.

Fotó: MTI

Uniós csúcs

Az uniós csúcs kapcsán a miniszter elmondta: megszületett egy megállapodás, és minden esély megvan arra, hogy ezt a győzelmet elkönyvelhessük. Kiemelte: nincs az a pénz, amiért Magyarország hajlandó lenne 34 millió migránst „vendégül látni”.

Kispesti korrupció

Szóba kerültek a kispesti korrupciós ügyek is: ezek kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a kormánynak ezekre nincs ráhatása, de azt is hangsúlyozta: „jól látható bizonyítékok után joggal várja el mindenki a vádemelést és az ítéletet”.

Bértámogatás

A miniszter kérdésre kiemelte: mindenki hozzájuthat a 100 százalékos táppénzhez. 34 ezren igényelték eddig a bértámogatást a vendég- és szálláshelyek esetében. Ha szükséges, akkor lehet egyszerűsíteni az űrlapokon. Mint mondta: 2016-2022 között két és félszeres növekedés lesz az ápolói jövedelmeknél, ez teljesen indokolt volt. Azt is kiemelte: a kormány egyik újabb döntése szerint az önkormányzatok nem emelhetnek adókat. Végül kitért rá, hogy a KATA szabályai nem változnak.

Elképzelhető, hogy megszüntetik a vásárlási idősávot, és ezzel egy időben négyzetmétertől függően szabályozhatják az üzletekben egyszerre tartózkodók létszámát. Az innovációs szaktárca jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek javaslatairól – írta a Magyar Nemzet.

Az Idősek Tanácsa is támogatja az időseknek fenntartott vásárlási idősáv felfüggesztését legalább a hétvégére, de akár a teljes karácsonyi időszakra. Mindemellett úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy a létszámkorlátozásról szóló javaslat is egységes támogatást élvezhet, főként, ha azt az idősáv kiváltásával együtt vezetik be. Akárcsak az innovációs szaktárca, Gulyás Gergely miniszter is jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek azon igényéről, amely a létszámot korlátozza, ahogy az idősáv eltörlését is javasolják az ágazati szereplők, mivel fokozódik az év végi tömeg a boltokban, így az egész nap folyamán vásárló idősebb vevők biztonsága lehet kevésbé megerősített. Egy terv szerint arról is dönthetnek, hogy teljesen felfüggesztik az idősávot, ami azzal járna, hogy megszűnne a délelőtti időkorlát, de a 65 év felettiek szabad vásárlási joga megmaradna, egy másik elképzelés szerint viszont csak az ezüst- és az aranyvasárnapi hétvégéken függesztenék fel az idősávot. A létszámkorlátot a tavaszi hullám idején már több nagy áruházlánc önként is alkalmazta, ami azzal járt, hogy az üzlet bejáratánál a biztonsági őr, áruházi alkalmazott közreműködésével szabályozta a belépő vásárlók számát, akkor még jogszabályi felhatalmazás nélkül, a vásárlók együttműködésére alapozva. Emellett például a nyitáskor kihelyezett kosarak, bevásárlókocsik számát szabták meg az alapján, hányan férnek el a védőtávolságok betartásával az üzletben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

magyarnemzet.hu

Végleg bezárulhat a válogatott kapuja a Puskás Akadémia tehetsége előtt

ripost.hu

Szívbemarkoló, ezt ígérte a rákbeteg Katalinnak Vilmos herceg

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?