Létrehozva: 2020.12.30.

Ezekben az esetekben nem biztos, hogy élni kell a hitelmoratóriummal

A koronavírus-járványra való tekintettel a kormány 2021. június 30-ig meghosszabbította a hitelmoratóriumot, azaz nem kell fizetni a törlesztőrészleteket a 2020. március 18. előtt felvett hitelekre. Lapunkat azzal keresték fel olvasók, hogy értesítést kaptak, miszerint januártól fizetniük kell, méghozzá magasabb részletet, mint korábban. A Ripost utánajárt, hogyan lehetséges ez és mi a teendő.

December 19-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány úgy döntött, sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell törleszteniük 2021. június 30-ig a járvány előtt, 2020. március 18-ig felvett hiteleket.

Miért jött levél a banktól?

A döntés váratlanul érte a bankokat, mert arra készültek, hogy csak a kiemelt társadalmi csoportokra és veszteséget elszenvedő vállalkozásokra vonatkozik majd a moratórium, ezért sok adósnak már megküldték a tájékoztatást arról, mennyit kell törlesztenie januártól. Ezek a levelek azonban érvényüket vesztették. A hitelfizetési moratórium minden, a járvány előtt felvett hitelre vonatkozik, tehát nem csak a nyugdíjasokra vagy a gyermeket nevelő családokra. Aki szeretne élni vele, annak semmi teendője nincs, de aki mégis a törlesztés mellett dönt, erről nyilatkozhat a bankjának a telebankon vagy az interneten keresztül is.

Illusztráció/Pixabay

Hogyan lehetséges, hogy magasabb a törlesztő?

Bár a kormány döntése értelmében a moratórium letelte után nem emelkedhet a törlesztőrészlet, hanem a futamidőt kell növelni, mégis előfordulhat, hogy más lesz a törlesztőrészlet, és ez nem banki csűrcsavar, hanem azoknál a szerződéseknél fordulhat elő, ahol változó a hitel kamatozása. Jellemzően sok ilyet kötöttek a devizahitelek kiváltásakor.

„Nagyjából százezer olyan lakáshitel-szerződés van, amelynek egy éven belüli a kamatperiódusa, vagyis 3 vagy 6 havonta változhat a hitel kamata attól függően, hogy nőtt vagy csökkent ezen időszak alatt a BUBOR, azaz a bankközi kamatláb” – tájékoztatta a Ripost-ot Veres Patrik, a Bank360.hu pénzügyi szakértője. „Bankközi kamatlábat használnak jellemzően a forintosított devizahiteleknél, az éven belül változó kamatozású jelzáloghiteleknél, és az éven belül változó kamatozású vállalati hiteleknél is. Bár a moratórium miatt nem emelkedhet a törlesztőrészlet a szüneteltetés végével, a referenciakamat változásából eredő emelkedés nincs kizárva.”

Illusztráció/Pixabay

Mit érdemes tennünk?

Nézzük meg, milyen hitelszerződésünk van. Ha változó kamatozású, akkor lehet, hogy érdemes a folyamatos törlesztést választani, ezt jelezni kell a banknál.

„Amennyiben van megtakarításunk, akkor megoldás lehet az előtörlesztés, így csökkenhet a törlesztőrészlet, de akár a végtörlesztésen is érdemes elgondolkozni” – mondta a szakember. - „Lehet, hogy egy adósságrendező hitellel kedvezőbbre és biztonságosabbra cserélhetjük a kölcsönünket. Ekkor az új hitelből kifizetjük a régit és az új kölcsön törlesztőjét fizetjük tovább, de a moratórium az új hitelre már nem vonatkozik.”

Annak, akinek magas kamatozású a tartozása – például hitelkártya, folyószámlahitel vagy személyi hitel –, jól meg kell gondolnia, él-e a moratóriummal, mert a kamatot arra az időszakra is felszámítja a bank, amíg tart a visszafizetés szüneteltetése. Az ilyen magas kamattal járó hitelektől jobb mielőbb megszabadulni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

metropol.hu

50 éves a Rubik-kocka, brit lap készített interjút a magyar feltalálóval

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal