Létrehozva: 2020.12.08.

EMMI: európai élvonalban van a magyar reáloktatás

A negyedikes és nyolcadikos tanulók matematikai és természettudományos ismereteit vizsgáló nemzetközi TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) mérés alapján a magyar reál oktatás az európai élvonalban van – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Szerző Ripost

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy a négy kategória közül egyben az európai átlagnak megfelelő, háromban viszont az európai átlagot messze meghaladó eredményt értek el a magyar tanulók.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A vizsgálatban matematikából 58 ország 4. évfolyamos tanulói vettek részt. Az adatokból kiderül, hogy a magyar negyedikes tanulók 523 pontos matematika átlageredménye magasabb az 500 pontos átlagnál, és megfelel az európai átlagnak – írja az MTI. A magyar teljesítmény Dánia (525), Svédország (521), Németország (521) és Lengyelország (520) negyedikeseinek eredményéhez hasonló.

Ugyanakkor, matematikából a 8. évfolyamos magyar tanulók 517 pontos eredménye ugyancsak a TIMSS-átlag felett van és meghaladja az Európai Unió tagállamainak 504 pontos átlagát, illetve jobb mint az amerikai (515), az angol (515) és a finn (509) eredmény.

A továbbiakban kiemelte, hogy a természettudomány területen a magyar 4. évfolyamos diákok 529 pontos átlageredménye lényegesen jobb a vizsgálatban részt vevő 58 ország átlagánál. Az európai országok közül jobb eredményt csak az orosz (567), finn (555), lett (542), norvég (539) és litván (538) tanulókon kívül az angol (537) diákok értek el – ismertette. A magyar 8. évfolyamos diákok 530 pontos eredménye pedig kifejezetten jónak számít; a résztvevő 39 országból csak hat résztvevő teljesített jobban, az Európai Unió országai közül pedig csupán Finnország (543) ért el a magyarnál jobb eredményt – sorolta. Az EU országainak átlageredménye csupán 512 pont – fűzte hozzá Maruzsa Zoltán.

Az eredményekből az is látszik, hogy a magyar diákok között a többi résztvevőhöz képest magasabb az átlag felett teljesítők és alacsonyabb a leszakadók aránya. Mindez pedig azt igazolja, hogy a magyar természettudományos oktatás továbbra is átlagon felüli színvonalú – vélekedett.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke kiemelte, hogy az 1995 óta zajló, ezúttal 64 országot átfogó felmérés most először készült digitális platformon. Az eredmények azt mutatják, hogy miközben más országoknál ez teljesítmény-csökkenést okozott, a magyar gyerek az előző felmérésekhez hasonló eredményt produkáltak.

Vagyis kiemelkedően tejesítettek a digitális eszközhasználat területén, miközben több ország tanulói 8-10 ponttal is gyengébb eredményt értek el ebben – tette hozzá.

Végül úgy vélekedett, hogy a magyar oktatási rendszer büszke lehet az eredményekre, annál is inkább, mert a vizsgálat 1995-ös bevezetése óta egyenletesen jól teljesítenek a magyar diákok. Mindez pedig azt jelenti, hogy jól működik a magyar oktatási rendszer – mondta Brassói Sándor.

origo.hu

Egyre rosszabb állapotban volt, a felére fogyott a magyar színész

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

life.hu

George Clooney és Amal: romokban a házasságuk, külön életet élnek

hirtv.hu

Ha Scholz azt hitte, hogy elkerülheti a számonkérést, akkor nagyot tévedett

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

mandiner.hu

Már Lendvai Ildikó is amellett érvel, hogy nem kell Dobrev és Gyurcsány Magyarországnak

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

mindmegette.hu

Megvan, hol nyitja új boltjait a Primark: döbbenetes terjeszkedés a cél

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Ajándék milliók az otthonfelújításért: mindent, amit tudnod kell róla

INSIDER

"Sok szotyi és még több sör" – így szurkolnak olvasóink a magyaroknak az EB-n

INSIDER

Ingyen tankolt: rendezte tartozását a tatabányai kúton az autós

INSIDER

Összeomlott a gyászoló család: ekkor temetik a Mezőberényben halálra késelt Zsuzsit