Létrehozva: 2020.12.04.

Állítják a kutatók: a koronavírus hazai második hulláma független az itthoni első hullámtól

Négy magyar kutatóintézet és klinika vizsgálja a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus változatait.

Érdekes megállapításra jutott a szegedi, pécsi, debreceni és budapesti kutatóintézetek és klinikák közreműködésével zajló vírusgenom-kutatási program.

A szakemberek megállapították, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés hazai második hulláma független a tavaszi itthoni járványterjedéstől: a jelenlegi járványügyi helyzet nem a tavasszal kialakult és lappangva terjedő fertőzési láncok folytatása, hanem a nyár közepén történt újbóli behurcolások eredménye.

Fotó: 123rf

Az influenzánál lassabban mutálódik az új koronavírus

Mint az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat honlapján megjelent összefoglalóból kiderül: lényeges, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai állománya ugyan folyamatosan változik, de ez a változás viszonylag lassú folyamat más vírusok (például az influenzavírus) genetikai módosulásaihoz képest – tájékoztat prof. dr. Jakab Ferenc a Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője, és dr. Kemenesi Gábor, a VNL munkatársa. A vírus örökítőanyagának természetes változásai (mutációi) ugyanakkor fontos szerepet játszhatnak a kórokozó életképességében és fertőzőképességében, a mutációk időbeli és térbeli mintázata pedig fontos információt ad a járvány terjedéséről.

Itt a bizonyíték: nem terjedt a vírus február előtt hazánkban

A vírusváltozatok genetikai vizsgálata alapján kirajzolódó ún. evolúciós törzsfát elemezve megállapítható, hogy az első észlelt magyarországi behozatalok jellemezen február végén és március első felében történhettek – abban az időszakban, amikor az első fertőzések felütötték a fejüket Nyugat-Európában. Ez a megállapítás egyben azt is igazolja, hogy hibás az az általános népvélekedés, miszerint a vírus már korábban is terjedt volna hazánkban – mutatnak rá a genomszekvenciák bioinformatikai elemzését végző kutatók, dr. Ari Eszter és dr. Vásárhelyi Bálint Márk.

Éves szinten több ember halálát okozta a Covid-19, mint az influenza és a H1N1

Az Egészségügyi Világszervezet december 1-jei statisztikai adatai szerint világviszonylatban közel 63 millió fertőzöttet tartanak nyilván, és csaknem 1,5 millió haláleset következett be a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Összehasonlításként, a védőoltással megelőzhető szezonális influenzavírus-fertőzéssel összefüggő éves halálozást világviszonylatban 650 000 körülire becsülik, és a 2009-ben világjárványt (pandémiát) okozó H1N1 influenzavírus első éves halálozási száma sem haladta meg a 400 000 főt.

Az online vásárlás megfontolását javasolja az országos tisztifőorvos, azonban aki mégis boltba megy, annak új, a vásárlást rövidítő tippeket adott. Müller Cecília megerősítette, hétfőn döntenek az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült az is, mi a helyzet a gyógymedencés kezelésekkel, és hányan vétettek a kijárási szabályok ellen.

296 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Csütörtökön két üzlet ideiglenes bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mivel azok nem tartották be a járványügyi szabályokat. Kecskeméten egy edzőtermet is bezárattak, mivel az nyitva tartott, és három személy testedzést végzett, a helyszínen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Összesen 314 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt. 20 673 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását csütörtökön. Emellett 8509 hatósági házi karantént rendeltek el. 6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 22 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Működik az egészségügyi ellátás

Kiemelte, hogy a higiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi ellátás működik. Csak azokat a beavatkozásokat halasztották el, amelyek nem járnak semmilyen káros hatással az egészségre. Magyarország összes kórházában ápolnak koronavírusos betegeket. Minden intézmény rendelkezik a kellő felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, kórházi ágyakkal, valamint elegendő számú egészségügyi személyzettel – mondta a tisztifőorvos.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria