1 éve

Adhat vért, aki koronavírusos? Van elég vérkészítmény? Mindenre válaszol a szakember

Adhat-e vért, aki koronavírusos? Van-e elég vérkészítmény a járvány idején? Hogyan oldják meg, hogy a véradók biztonságban legyenek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgatójától kért interjút a Ripost.

Szerző Ripost

Ripost: Mennyi a véradó most, kevesebb, mint a koronavírus előtti időkben? Van vérhiány?

Fotó: MTI

Dr. Nagy Sándor: Jelen pillanatban a tavaszi első hullámhoz hasonló a helyzet. A vérkészlet jelenleg kiegyensúlyozott, a kórházak kevesebbet használnak fel, így kisebb az igény, kevesebb véradás is elegendő a készlet pótlásához.

Fotó: Pixabay

Ripost: Miben más most a véradás, mint a járvány előtt?

N. S.: Véradóink és munkatársaink érdekében szigorú feltételeket határoztunk meg a véradási helyszínekre, amiket mindenki fegyelmezetten meg is tart. A legfontosabb a kötelező kézfertőtlenítés, a maszkviselés és a távolságtartás, valamint az, hogy aki gyanús tüneteket tapasztal magán, ne jöjjön vért adni.

Ripost: Van különleges feltétele, hogy most valaki vért adjon?

N. S.: Az alkalmasság feltételei nem változtak. Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 – első véradók esetén a felső korhatár 60 év -, testsúlya eléri az 50 kilót és egészségesnek érzi magát. Véradáshoz szükség van a személyazonosító igazolványra, a lakcím- és a TB-kártyára.

Ripost: Negatív PCR-tesztet nem kérnek a jelentkezőtől annak igazolására, hogy nem koronavírusos?

N.S.: Erre nincs szükség. Ha valaki tüneteket észlel magán, nem érzi magát teljesen egészségesnek, ne adjon vért. A véradás helyszínén mérünk testhőmérsékletet is, a 37,5 vagy afeletti érték kizáró ok. Ugyanakkor a koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, ezért a levett vérmintákat nem szűrik koronavírusra.

Ripost: Mennyi időt vesz igénybe a véradás?

N. S.: Körülbelül fél órát. Először azonosítják a személyt, majd a donorjelölt egy kérdőívet tölt ki, amelyben egészségi állapotával, esetleges gyógyszerszedésével kapcsolatosan várjuk válaszait. Következik az orvosi vizsgálat, többek között hemoglobinszint- és vérnyomásméréssel. A kivizsgáló orvosunk dönt, hogy a jelentkező adhat-e vért. Ha igen, akkor 10 perc alatt levesszük a 4,5 dl, vagyis 1 egység vért.

Ripost: Miért olyan fontos, hogy elég véradó legyen?

N.S.: Az emberi vér csak emberi vérrel pótolható. A levett vérből háromféle készítményt – vörösvérsejt, trombocita, és friss, fagyasztott plazma – állítunk elő. A vérkészítményekre számtalan egészségügyi területen szükség lehet, például a sürgősségi ellátásban, szüléseknél, sebészeti műtéteknél vagy onkológiai terápiákban. Ezek a készítmények nemcsak a betegek állapotának javulását, de sokszor az életben maradását szolgálják, ezért fontos a véradók önzetlen adománya.

Innen mindent megtudhat:

Előre lehet időpontot foglalni

Aki teljesen felgyógyult, tünetmentes, a gyógyulást követő 21. nap után lehet véradó. A donorok és a dolgozók egészségét több intézkedéssel is védik.

 • Időpont foglalható a webfelülete.

 • Kötelező belépés előtt a kézfertőtlenítés és a maszk felhelyezése.

 • Korlátozzák az egy helyiségben tartózkodó véradók számát.

 • Fertőtlenített íróeszközt biztosítanak.

 • Betartják és betartatják a másfél méteres távolságot.

  Kitüntették a legszorgalmasabbakat

  Idén húsz véradó részesült a Véradók napja alkalmából a legrangosabb elismerésben, a Pro Vita-díjban, és két őssejtdonor is megkapta ezt a kitüntetést. A „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést idén 19-en érdemelték ki az elmúlt évben végzett kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért, 19 munkahely képviselői pedig „Véradóbarát Munkahely” kitüntetésben részesültek. Oklevéllel ismertek el a véradásszervezés támogatásért három egészségügyi szakembert, további nyolc támogatói oklevelet pedig azoknak osztottak ki, akik hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

  Szerző Ripost

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!