Létrehozva: 2020.11.26.

Születésnapi ajándékot kaptak az önkéntes tűzoltók

150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntestűzoltó-egyesületek a költségvetés 700 millió forintos forrásán túl – éppen 150 évvel azután, hogy az első tűzoltóság megalakult.

150 éve alakult meg az első tűzoltóság, és most a költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntestűzoltó-egyesületek. Kontrát Károly parlamenti államtitkár jelentette be a jó hírt és úgy fogalmazott, ez annak a jele, hogy a kormány nagyra értékeli a munkájukat, így a koronavírus-járvány idején nyújtott segítségüket is. Hozzátette, hogy a jövőre is az ideihez hasonló összeggel támogatják az önkéntesek, illetve az egyesületeiket összefogó Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) tevékenységét.

Az egyesületek ezenfelül 430 millió forintot nyertek a Magyar falu program pályázatain, európai uniós források felhasználásával pedig eddig 23 gépkocsit és 5 felújított gépjárműfecskendőt szerezhettek be.

Dobson Tibor, az MTSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatások nyomán az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani az egyesületek. Ennek köszönhetően tovább javult az országban a tűzoltás és a műszaki mentés színvonala, ami életeket menthet. Tavaly az egyesületek 16.100, az idén pedig már 15.500 bevetést teljesítettek, és mintegy 8 ezer esetben segítették a hatóságok munkáját a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben – mondta Dobson Tibor.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Kontrát Károly parlamenti államtitkár és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott – a kormány támogatja az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját Fotó: Joanovics Rafael

- Az elmúlt években szoros összefogás, egyfajta szövetség alakult ki az önkéntes tűzoltók, a magyar emberek és Magyarország kormánya között

- mondta a Ripost-nak Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

A mintegy ezer önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóság mintegy 30 ezer tagot fog össze, évente csaknem 20 ezer bevetést teljesítenek. A miniszterelnöki megbízott azt is kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltók, egyesületeik és szövetségük az oltási és műszaki mentési feladatokon túl hozzájárulnak a helyi közösségek erősítéséhez, a hagyományőrzéshez és a nemzeti összetartozás erősítéséhez. Az önkéntes tűzoltókra most, a járvány idején is lehet számítani, segítenek a fertőtlenítésben, a védőfelszerelések kiosztásában és a veszélyeztetett korúak ellátásában. Ezért ők is mindig számíthatnak a kormány támogatására, hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Az első tűzoltóság egyébként Széchenyi Ödön tevékenysége nyomán 1870 február 1-jén Pesten kezdte meg működését 12 fővel, és létszámuk az év végéig megháromszorozódott. Jelenleg Magyarországon több mint 600 önkéntes tűzoltó egyesület működik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó