Létrehozva: 2020.11.24.

Rengetegen kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül – közölték a szolgáltatók.

Tíz napja, november 14-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. Eszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra vehető igénybe ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszony esetén.

Fotó: Délmagyarország

A DIGI az MTI-nek azt írta: eddig mintegy 1500-an jelezték igényüket. A támogatás november 18. és december 4. között kérhető, egy adatlap kitöltésével igényelhető, és a vezetékes internetre vonatkozik.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya közölte: közel tízezren kérték már a vezetékes internetet használó ügyfelek közül az ingyenes hozzáférést. A Vodafone a középfokú oktatásban résztvevő diákoknak és az őket oktató pedagógusoknak a decemberi számlában egyhavi internetszolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési címen írja jóvá. Az arra jogosultak a támogatást online tudják igényelni november 18. és 27. között. Ehhez az ügyfélszámra, a szolgáltatási címre, az oktatási azonosítóra és az oktatási intézmény nevére van szükség, illetve még szükség lehet a korábbi számlára is. További információt a támogatás benyújtásához a szolgáltató honlapján kaphatnak az érdeklődők.

Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a cég honlapján, a Flip ügyfelek a Flip honlapján jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához mindkét esetben egy számlára, valamint az oktatási azonosítóra van szükség. A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfelek is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5 százalék áfatartalmú vezetékes internetszolgáltatás külön tételként jelenik meg. A kedvezmény csak vezetékes internet szolgáltatásra érvényesíthető, mobilnet szolgáltatásra nem – közölte a cég.

Fotó: Észak Magyarország

A Telenor Magyarország lakossági ügyfeleinek vezetékes internetet nem szolgáltat, kizárólag mobilszolgáltatásokat nyújt, így ez az intézkedés nem érinti. Ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) egyeztetve a Telenor minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb weboldalak elérését. Az ingyenes elérés a vírushelyzet miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések idejére szól és automatikusan, november 27-étől 2021. február 8-ig elérhető minden Telenor ügyfél számára, az előfizetőknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.

Mi formálja a kormány politikáját a járvány idején?
A nemzeti konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése a kormány számára nem formális vagy kommunikációs kérdés. Ez határozza meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány és az alkalmazandó válságkezelés idején is – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán kedden. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint az emberek egyértelműen jelezték a koronavírus-járványról szóló konzultációban, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak. Legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás.

Egyetértési pontok az emberekkel

„Az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott” – emelte ki, hozzátéve, hogy az Idősügyi Tanács is ennek bevezetését kérte. „Így elérkezett az ideje annak, hogy a védekezés eszközrendszerét ezzel is kiegészítsék” – folytatta. A nemzeti konzultációra kitérve elmondta, hogy a kabinet az emberekkel közösen dönti el a kormányzás legfontosabb irányelveit, ezért alakították ki „a nemzeti konzultáció intézményrendszerét”. Az így kijelölt egyetértési pontok köré rendezik a kormányzás legfontosabb céljait, eszközeit, döntéseit. Rogán Antal szerint az elmúlt 10 év legfontosabb egyetértési pontjai a munkaalapú gazdaság, a családvédelem, a határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügye. A kormány a járvány első hulláma után éppen azért hirdetett konzultációt, hogy a nyár folyamán az emberek elmondhassák, mely eszközök váltak be és melyeket kell alkalmazni, ha visszatér a járvány, így a kormány a magyar emberek egyetértésével alakította ki a második hullámra vonatkozó politikát„ – értékelte a legutóbbi, a koronavírus-járványról lefolytatott nemzeti konzultációt.

Kommunikációs költések

Rogán Antal közölte azt is, hogy az idei év kommunikációs költései szinte kivétel nélkül a járványhoz kapcsolódnak. Emellett a hazai gazdaság támogatását is célul tűzték ki, és a kormány kommunikációs keretéből költöttek a ”Válaszd a hazait„ kampányra. Teljes egészében felfüggesztették a külföldi turistáknak szóló kampányt, ehelyett arra biztatják magyar embereket, hogy töltsék Magyarországon a pihenésüket, ezzel segítve a magyar munkahelyek megtartását” – tette hozzá.

Kormányzati intézkedések

A munkalapú gazdaságról szólva elmondta, a kormány az elmúlt 10 év gazdaságpolitikáját a segély helyett munka alapelvének megfelelően rendezte be, ami sikeres volt. Úgy értékelt: a koronavírus-járvány az európai gazdaságok közül a foglalkoztatásnak a legkisebb kárt talán éppen Magyarországnak okozta, nálunk nőtt legkevésbé a munkanélküliség. Ugyanakkor hangsúlyozta: segíteni kell a munkájukat elvesztő embereket, de ezt a kormány továbbra is elsősorban munkahelyteremtéssel, beruházások támogatásával és a vállalkozások adóinak csökkentésével képzeli el. Elmondta: a családvédelem kérdése szintén fontos egyetértési pont volt és óriási siker, hogy a baloldali kormányok időszakához képest lassan 2,5-szeresére nő a családtámogatásokra fordított összegek aránya a költségvetésben. Hangsúlyozta azt is: a baloldali kormányokkal ellentétben a mostani kabinet politikája a válság idején sem megszorításokról szól, sőt, új otthonteremtési programmal bővítik a családtámogatások körét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk a világ legbüdösebb ételét

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

life.hu

Ha nem akarsz "olcsó" megjelenést, ezeket a ruhadarabokat ne viseld

mandiner.hu

Soros elemzője kitálalt Magyar Péterről – ez nem fog tetszeni a baloldal új sztárjának

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Holtan esett össze egy középiskolás Somogy vármegyében, édesanyja talált rá

INSIDER

Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

INSIDER

Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár