Létrehozva: 2020.11.18.

Orbán Viktor ellenőrzést tartott a belvárosi rendőrkapitányságon – videó

Előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott Orbán Viktor miniszterelnök az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott Orbán Viktor miniszterelnök az V. kerületi rendőrkapitányságon szerdán reggel, a szemléről videót is megosztott a közösségi oldalán.

Az operatív törzs kora reggeli ülése után a kormányfő Balogh János országos rendőrfőkapitánnyal indult az ellenőrzésre, melynek során Paál Péter György kapitányságvezetőtől jelentést hallgattak meg a kijárási tilalom és a maszkviselés szabályainak betartásával kapcsolatban.

A videóban elhangzik, hogy a megelőző éjszaka több, mint száz főt ellenőriztek a belvárosi rendőrök, „több mint 10 ember” sértette meg a kijárási tilalmat, a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt pedig egy feljelentést tettek. A rendőrkapitány arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy tapasztalatai szerint egyre többen betartják a szabályokat. Orbán Viktornak a videóban hallható összegzése szerint a magyarok önképe az, hogy sok a fegyelmezetlen ember, meg az egyénieskedés, „de most nem ezt látjuk”.

Indul a gyógyszergyártás Magyarországon! „Reményeink szerint néhány hét múlva elkezdődhet a magyar gyártású koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata„ – nyilatkozta Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, gyógyszerkutató. Az első gyártási tétel már elkészült, most az engedélyezési eljárás van folyamatban, hogy elindulhasson a vizsgálat. A magyarországi gyártás elindulásával a magyar gyártású favipiravir elláthatná a hazai betegeket, sőt, akár exportcikké is válhat. Interjú Keserű György Miklóssal.

A koronavírus elleni gyógyszer hatóanyagát, a favipiravirt tavasz óta ismerjük – használják is a magyar kórházakban, de külföldről kell a gyógyszert megvásárolni. A hatóanyag gyártásfejlesztése viszont Magyarországon is elkezdődött már tavasszal. Hol tart a fejlesztés? A feladattal megbízott konzorcium áprilisban kezdte el a favipiravir magyarországi fejlesztését – a munkát az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A folyamat több lépésből áll. A hatóanyag előállítása jelenleg tíz kilogrammos tételben a Richter Gedeon Nyrt. nél valósul meg – egy úgynevezett félüzemi gyártás során. Ma már odáig jutottunk, hogy a hatóanyagból a Meditop Kft. kapszulákat gyártott. Most az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyét várjuk, hogy elkezdhessük a klinikai vizsgálatokat. Miért van szükség klinikai vizsgálatra, amikor a favipiravir ismert hatóanyag? Egy ismert hatóanyag esetében kétféle módon lehet eljárni, amikor egy új betegség kezelésére szeretnénk használni. A favipiravirt eredetileg Japánban az influenza kezelésére fejlesztették ki. Most több országban is a koronavírus elleni szerként alkalmazzák az orvosok – biztató eredménnyel. Ez viszont egy új betegség, vagyis más szabályok vonatkoznak a gyógyszer használatára. Az egyik lehetőség az úgynevezett indikáción kívüli használat – ezt más néven off label használatnak nevezzük. Ebben az esetben a rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok alapján használják az új betegségre, jelen esetben a koronavírus-fertőzés kezelésére az orvosok. Ez teszi lehetővé, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a japán és a kínai favipiravir Magyarországon jelenleg is elérhető a kórházakban. A rendelkezésre álló információk pedig az eddig befejezett klinikai vizsgálatokból származnak. Ezek ugyan többségükben vészhelyzeti forgatókönyv alapján zajlottak, tehát a tudományos bizonyítottság nem minden kritériumának feleltek meg, de ezekben a vizsgálatokban a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatékonynak bizonyultak. Ezek alapján az OGYÉI március végén engedélyezte a favipiravir indikáción kívüli használatát a Covid-19-fertőzöttek kezelésére. A másik lehetőség, amikor egy ismert gyógyszert új indikációban szeretnénk használni: ez az úgynevezett indikációkiterjesztés. Ebben az esetben azonban a készítmény hatékonyságát szigorúan vett kritériumok alapján összeállított klinikai vizsgálatban kell bizonyítani. Japánban volt már ilyen sikeres vizsgálat, de Európában még nem. A Pécsi Tudományegyetem által vezetett HECRIN konzorcium arra vállalkozott, hogy egy ilyen tudományos igényességű, országos kiterjedtségű klinikai vizsgálatban is igazoljuk a favipiravir hatékonyságát a Covid-betegek kezelésére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el