Létrehozva: 2020.11.06.

Müller Cecília elárulta, mi alapján halasztják el a műtéteket

November hatodikán is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóját Gál Kristóf nyitotta meg: az elmúlt napon 19 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegőivel szemben.

Szigorodnak a rendőri intézkedések. A bírságok átlagértéke 22 ezer forint volt, ami egy nagyobb bevásárlásnak felel meg. Egy trolibuszon egy 41 éves férfi többszöri felszólításra sem volt hajlandó felvenni a maszkot, ezért a rendőrségnek kellett végül leszállítania. Több rendbeli szabálysértés miatt feljelentették.

Fotó: MTVA

A szót Dr. Müller Cecília vette át. Európa szerte egyre súlyosabb a helyzet, növekvő szakaszában van a járvány.

Közölte: 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg. 23 213-an pedig már meggyógyultak. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elhunytak átlagéletkora: 76,1 év. Kérte a fiatalok türelmét, hogy vegyék komolyan a szabályok és vigyázzanak idősebb családtagjaikra. Magyarországon jelenleg elegendő a szabad kórházi ágy .

„Az a célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, ágyszámban csak Németország és Ausztria áll jobban” – mondta az országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília (Fotó: YouTube / M1)

A cél az, hogy ellaposítsuk a járvány görbét vagyis kevesebben fertőződjenek meg, ehhez csökkentenünk kell a fizikai kontaktust. Még családon belül az otthonunkban is csökkenteni kell a kontaktusok számát, hogy esély se legyen a vírus átadására. Továbbra is karban kell tartani a meglévő betegségeke!

Európában a halálozások tekintve középmezőnyben van Magyarország. Számos helyen részben export tilalmat vezettek be, ami miatt leálltak az influenza elleni védőoltások szállításával. Jövő héten újabb adag influenza-elleni oltóanyag érkezik az országba. Emellett mivel itthon van vakcinagyár, így továbbra is mindenki számára elérhető lesz az oltóanyag.

A lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek, tovább fogják bővíteni az ellátórendszert, hogy akadálytalanul tudják a jövőben is fogadni a koronavírus fertőzötteket. Pénteki napon erről rendelkezést is fognak kiadni.

Hozzátette: azzal kapcsolatban, hogy melyik ellátásokat lehet halasztani, arról a szakmai kollégiumok segítenek határozni. Például sürgős, onkológiai és szívbetegségekkel kapcsolatos kezeléseket semmikép sem halasztanak el. Valamint azokat a beavatkozásokat sem, amiknek egészségkárosító hatása lenne.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- A járvány kezdete óta a fertőzöttek 33,3 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók

 

Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva adott esetben lehet valamilyen vakcina – minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában. Folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és mindent bezárnak, ha nem tartják be a szabályokat.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy az Operatív Törzs reggelente áttekinti a helyzetet. A legfontosabb, hogy mi lesz. November 21-én kell majd 2240 intenzív ágy. A miniszterelnök szólt arról is, hogy vannak, akik könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza tragédiája is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni. December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa – tette hozzá.

Várhatóan hamarosan döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról. A meghaltak átlagéletkora 76,1 év – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiatalok ne keverjék össze az egészségügyi állapotukat az idősekével. A szüleink nem pótolhatók – tette hozzá. A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás és 78 iskolában vegyes oktatás van – mondta Orbán Viktor.

Egyelőre nem lesz iskolabezárás

Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat – mondta a kormányfő. Több dolgot kell mérlegelni az iskolák esetleges bezárása során – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint ő nem akarja ijesztgetni a magyarokat, őszintén kell beszélni. A helyzet súlyos, de tudjuk kezelni a szituációt. Orbán Viktor elmondta, hogy a nyáron felkészültünk, így ha most betartjuk a szabályokat, akkor együtt sikerülni fog.

Orbán Viktor közölte, hogy hétfő óta javult a maszkviselési hajlandóság. Folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és mindent bezárnak, ha nem tartják be a szabályokat. Mindezek ellenére láthatóan mindenki betartja a szabályokat. Komolyan kell venni ezeket a szabályokat – tette hozzá. Az egészség és a gazdaság egyformán fontos – mondta a kormányfő.

Két hétig tartott a maszkviselés szigorításáról szóló vita, és két hét után nem szavazta meg az ellenzék a szigorítást. Ennek így nincs értelme – mondta a kormányfő. A parlamentet kikerülhetetlennek tartom, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség – mondta. Természetesen a következő hetekben is ülésezni fog a parlament, így a 90 napos rendkívüli jogrendi időszakban is. Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva lesz valamilyen vakcina – mondta a kormányfő.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

mindmegette.hu

Elhunyt a magyar gasztronómia meghatározó alakja: százak tanulták nála a szakmát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat