1 éve

Makón avatták fel Magyarország legszebb Betlehemét – fotók

Idén másodjára hirdették meg az ország legszebb Betlehem címéért folyó pályázatot.

Idén másodszorra hirdettek győztes városokat/településeket a Magyarország Legszebb Betleheme pályázaton, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. közösen hirdetett meg.

A győztes első helyezett idén Makó városa lett, ahol a makói Hagymatikum előtt kerül kiállításra az alkotás, a második helyezett a Bükk lábánál található Tardona települése, míg harmadik helyezést idén nem osztottak ki, de egymillió forint értékben díjazták és támogatják Trella Erik fafaragó mester munkáját, akinek idei szobrai Ajakon, a katolikus plébánia mellett, emeli a betlehem értékét.

Bertus-Barcza Anikó mintegy egy évvel ezelőtt kereste meg azzal a polgármestert, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. „Az ország legszebb Betleheme” című pályázatára az önkormányzattal közösen nyújtsanak be tervet.

Makón Advent első vasárnapján Farkas Éva Erzsébet és Bartus-Bercza Anikó mutatta be a művésztanár tervei alapján készült Makovecz-stílust követő építményt. Az első adventi gyertya is meggyulladt benne.

„ Sok mindent felülírt a koronavírus járvány az adventi időszakra is, éppen ezért is nagy öröm, hogy ebben az olykor rémisztő időszakban ajándékot kapott a város egy pályázatnak köszönhetően „ mondta el Farkas Éva Erzsébet a Makovecz téren felállított Betlehem mellett.

Az építményen lévő ablakokon bekukucskálva a gyermeki rácsodálkozást szerette volna megjeleníteni.

„Szerettem volna az esztétikai élményen túl szakrális szakrális szimbólumok, építészeti elemek felhasználásával Makovecz Imre alkotásaihoz méltó művet létrehozni” - tette hozzá a művésztanár kihangsúlyozva, a Betlehem tervezése során az lebegett a szeme előtt, hogy elmélyülési, töltekezési lehetőséget adjon az embereknek, és erősítse fel bennük az adventi időszak és a karácsony megélését.

Tardonán 2020. december 6-án, míg Ajakon 2020. december 13-án kerülnek átadásra a győztes betlehemek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!