Létrehozva: 2020.11.03.

Bécsi terrortámadás: legalább egy támadó szökésben van, már három halott

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően – jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter. A civil halálos áldozatok száma háromra nőtt a reggeli tájékoztatás szerint.

Szerző Ripost

Karl Nehammer arról számolt be, hogy két halottról tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek.

Reggelre kiderült: a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő az áldozata. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.

Nem sokkal ezt követően azonban Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat is.

Nehammer arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

Fotó: MTI

A lövöldözés a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében kezdődött tegnap este nyolc körül. Az egyik áldozat a helyszínen halt meg, a másik áldozat, egy nő, a kórházban halt bele a sérüléseibe. Összesen további 14 embert vittek kórházba, köztük hatan vannak súlyos állapotban.

A merénylők rálőttek arra a rendőrre is, aki a zsingagógánál látott el őrszolgálatot, és azokra a rendőrökre is, akik üldözőbe vették őket. Az egyikük súlyosan megsérült.

A támadók elől futva menekültek az emberek az utcákon.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” – fogalmazott.

Az ORF osztrák közszolgálati adó friss tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A belügyminiszter reggel 6 órakor újabb sajtóértekezletet fog tartani, amelyen beszámol a legfrissebb fejleményekről.

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Fotó: MTI

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó hitközség vezetője azt mondta: a támadásról készült felvételek durvaságról és az emberi élet elképzelhetetlen mértékű semmibevételéről tanúskodtak. Knobloch aláhúzta: a demokrácia nem maradhat fegyvertelen ellenségeivel szemben.

Csak a csendes ima marad

Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek hangsúlyozta: nem szabad gyűlölettel válaszolni a történtekre, mert az további gyűlöletet szít.

Az evangélikus egyház ausztriai képviselőjét is megrendítették az események.

Amikor a szavak csődöt mondanak, csak a csendes ima marad – írta a közösségi médiában Michael Chalupka püspök. A bécsiek összetartását nem törheti meg a terror – fűzte hozzá.

Az osztrák ortodox egyház is elítélte a terrortámadást. Arsenios Kardamakis metropolita mélységes megrendülésének adott hangot, és az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Hozzátette: imádkozik az áldozatokért és a rendőrökért.

Támadás Európa összes lakosa ellen

A zsidó hitközség elrendelte az összes ausztriai zsinagóga ideiglenes bezárását. Emellett a bécsi kóser éttermek, boltok és zsidó iskolák sem nyitottak ki kedden – mondta el Erich Nuler, a válságstáb szóvivője.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint 8140 zsidó él Ausztriában, 6988 Bécsben. Más becslések szerint számuk 15-20 ezer is lehet.

Szívünk és imáink az áldozatokkal és hozzátartozóikkal van – mondta Pinchas Goldschmidt, az európai rabbik konferenciájának elnöke, új egyházpolitikát követelve Európában.

Ez az arcátlan terrortámadás merénylet Európa összes lakosa, értékeink és életmódunk ellen – szögezte le Goldschmidt. Nem tűrhetjük tovább ezt a terrort, és meg kell védenünk magunkat a szélsőségesség minden formájától – emelte ki.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

mandiner.hu

Ha nem látjuk, nem hisszük el: rohamrendőrség zárta körbe a Columbia Egyetem antiszemita tüntetőit

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt