Létrehozva: 2020.10.25.

Tállai András: tavaly a családi kedvezmény révén átlagosan több mint 330 ezer forinttal költhettek többet gyermekeikre a családok

2019-ben 332 milliárd forint volt az az összeg, ami a gyermekvállalás elismert költségeként adókedvezmény formájában a családoknál maradt. A kormány a szülőknél hagyott összeget 2010-hez képest több mint huszonhatszorosára emelte – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Egyre nagyobb kormányzati támogatással számolhatnak a családok – jelentette ki Tállai András, hozzátéve, hogy ez igaz az adóügyi kedvezményekre is.

Fotó: MTI/Vajda János

2011-ben lépett életbe a családokat támogató szja-rendszer, amelynek a legnagyobb újítása az volt, hogy minden egyes gyermeket elismert, vagyis az adókedvezmény minden gyermek után járt már 2011-ben – nyomatékosította az államtitkár.

Mint mondta, az igénybe vevők száma a tízszeresére (106 ezerről mintegy egymillióra) nőtt, és a családi kedvezmény tavalyi összege több mint a huszonhatszorosa a 2010-es 12,6 milliárd forintnak, amikor azon túl, hogy az egy- és kétgyermekes szülők semmilyen támogatást nem kaptak az államtól, a legalább háromgyerekesek is jóval kisebb adókedvezményt kaptak.

A családcentrikus adóügyi könnyítések folyamatosan bővülnek, és minderről nemcsak a jogszabályok szövege tanúskodik, hanem az is, hogy évről-évre növekszik a családoknál hagyott összeg nagysága – hangsúlyozta Tállai András. Míg 2011-ben 180 milliárd forint maradt az érintetteknél, addig 2019-ben már 332 milliárd forint.

Az államtitkár a korábbi évekből két kedvező kormányzati intézkedést emelt ki, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogyan is nőtt nyolc év alatt majdnem a kétszeresére a családoknál hagyott pénzösszeg. Még 2014-ben lépett életbe az a rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék – idézte fel Tállai András, hozzátéve, hogy tavaly ezen a címen összességében több mint 57 milliárd forint maradt a családoknál.

A következő adótörténelmi lépés a kétgyermekesek családi adókedvezményének a megduplázása volt – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a kedvezményrendszer 2016-tól kezdődően éppen 2019-ben teljesedett ki, amikor is már havi 40 ezer forintot hagyott az érintetteknél.

Tállai András kitért a tavalyi családvédelmi akcióterv idén életbe lépett elemére, amely szerint a négy vagy több gyermeket vállaló anyáktól jövedelmük után az állam már egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem vár. Július 1-től még egy újabb elemmel bővült a családi kedvezmények köre, azóta ugyanis már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény.

Az intézkedések alapján nem véletlen, hogy az Európai Unióban példaértékű modellként tartják számon a magyar családbarát adórendszert – szögezte le az államtitkár.

Bejelentés a csokos ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban, milliókat spórolhatnak meg a családok

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. A program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.

Százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratórium meghosszabbításával

Kedden fogadta el az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot. A lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhetnek majd.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban elmondta, hogy a családtagokat is beleszámítva több mint egymillió embert érint a hosszabbítás, ami 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál és a vállalkozásoknál. A gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak a kedvezményezettek. Ezeknek a társadalmi csoportoknak semmit sem kell majd tenniük, ha nem akarnak fizetni, de külön jelezniük kell a bank felé, ha ennek ellenére fizetni szeretnének. A hitelmoratórium egyébként automatikusan meghosszabbodik, hacsak ennek ellenkezőjét nem kéri az érintett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

magyarnemzet.hu

Minden járásban jól kihasználható az otthonfelújítási támogatás

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem