2 éve

Müller Cecília: tizenegy kiskorú gyermek van kórházban a koronavírus miatt

Október 26-én, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Müller Cecília közölte: 2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg. 16 491-en pedig már meggyógyultak. Életkoruk 50-től 97 éves korig terjedt. Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő. 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen.

Dr. Müller Cecília Fotó: YouTube / M1

Országos tisztifőorvos hozzátette: meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám. Felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegek különösen figyeljenek oda szükségleteikre, tartsák egyensúlyba állapotukat és konzultáljanak háziorvosukkal. Az egészséges embereknek pótolni kell az esetleges vitaminhiányt, ami ősszel éri az emberi szervezetet.

Közös felelősségünk a járvány terjedésének lassítása! Kihangsúlyozta, hogy a szigorításokat be kell tartani, ugyanis a vírus terjedését csak lassítani tudjuk, megállítani nem. A sportrendezvényeken, gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken is kötelező a maszkviselés, csupán a felszólaló a beszéde idejére veheti le!

Müller Cecília a fiatalok megértését kérte és azt, hogy az őszi szünet alatt ne verődjenek csoportokba és ne viselkedjenek felelőtlenül.

Operatív törzs
Fotó: YouTube / M1

A szót Kis Róbert rendőr alezredes vette át: tekintettel arra, hogy más országokban sem enyhül a járvány, kérték mindenki nagyon fontolja meg a külföldre utazás lehetőségét. Megerősítette a már említett maszkviselés szigorításának jelentőségét.

A hosszú hétvégén összesen 277 esetben kellett a rendőrségnek intézkedniük. Ebből 31 esetben a tömegközlekedési eszközökön, míg 246 esetben boltokban történt maszkviselés szabályának megszegése miatt. A 23 órás szabályt 21 esetben kellett a rendőröknek betartatni. Több mint 30 ezer hatósági házi karantén ellenőrzést végeztek el.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Bevezették az antigén alapú gyorstesztek alkalmazását is. Közel 1 millió PCR-tesztnél tartunk

- Magyarországon is előfordult már, hogy másodszor is megfertőződött a koronavírussal egy személy. Tizenegy 14 év alatti gyermek van kórházban a koronavírus miatt

- Ahol nem tartható a 1.5 méteres távolság a szabadban, ott erősen ajánlott a maszkviselés, például a piacokon

- Ha szükséges készen állnak újabb szigorítások bevezetésére. Egyelőre azonban a jelenlegi szabályok elegendőek, csak be kell tartani azokat!

- Ha valamilyen megbetegedése van valakinek, akkor ne menjen temetőbe, ne hagyja el lakhelyét

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét. A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt. Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását. Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!