Létrehozva: 2020.10.08.

Kormányinfó: bejelentették a kormány legújabb döntéseit

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter október nyolcadikán is megtartották a kormányinfót.

Gulyás Gergely kihangsúlyozta: Magyarország a második hullám során is a jobban védekező és reagáló országok között van. Az egyre jobban növekvő halálozási számok a közép-európai országok átlagában van. A statisztikák szerint egymillió főre vetítve 90 koronavírusos halott esik Magyarországon.

Hozzátette: személyi és fizikai adottság biztosított a védekezéshez.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

Megindokolták az egészségügyi béremelés bevezetését is, amit az eredményes védekezés részének tartanak. Hiszen az orvosokra és ápolókra nehezedik jelenleg a legsúlyosabb teher. A fizetések 20 százalékkal nőnek novembertől, 2022 január elsejével pedig további 30 százalékos béremelésre kerül sor.

Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.   Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni.

A miniszter bízik benne, hogy a béremelés révén több orvos jön majd haza külföldről.

Fontosnak tartjuk a hálapénzt kivezetését, és reményeink szerint az orvosok elvándorlását is lassítani fogja a bértábla. A részletszabályok kidolgozása a Magyar Orvosi Kamara egyetértésével történhet majd meg, a kormány nyitott az együttműködésre. Fontos, hogy nem szeretnénk tiltani alapesetben a kórházi munkavállalás melletti magánpraxist – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Európai Unión belül a legjobb eredmények közé tartozik a magyar gazdaságvédelem. Kiemelt fontossággal bír a munkahelyek és a családok védelme. A kormány döntött tegnap arról is, hogy 5 százalékra csökken a lakásépítésekre vonatkozó áfa.

Szeretnék megszavaztatni a Parlementben a hitelmoratórium meghosszabbítását. A tervek szerint ez a nyugdíjasokra, a gyermekesekre, a közfoglalkoztatottakra, illetve azokra a cégekre lenne érvényes, amelyeknek a bevétele 25 százaléknál jobban visszaesett.

A miniszterelnök ismertette a járványügyi nemzeti konzultáció eredményeit is: a legnagyobb támogatottsága a maszkviselésnek van.

Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra.

Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni.

Szentkirályi Alexandra szólt arról is, hogy az orvosok bére eddig soha nem látott mértékben emelkedik, de ezt meg is érdemlik, hiszen most a legnehezebb a munkájuk, a legnagyobb a felelősségük. A törvényhez kapcsolódó 18 rendelet megalkotásakor is együttműködik a kormány az orvosi kamarával. A szabályozás célja, hogy az ellátórendszer felkészült legyen a terhelésre és az új feltételek az orvosok számára is húzóerőt jelentsenek. Az ápolók bére 2016 óta emelkedik és 2022-re 2,5-szer nagyobb lesz.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva kiemelte a munkahelyvédelmet, a hitelmoratóriumot és az otthonteremtési támogatásokat.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció komoly szerepet tölt be a kormány munkájában, a legutóbbi is nagyon sikeres volt. A kormány mindig olyan lépéseket tesz, amelyek találkoznak az emberek véleményével, ilyen például a maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás – tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria