Létrehozva: 2020.10.21.

Fontos, hogy otthon maradjanak a gyerekek a 10 napos őszi szünetben

A fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet.

A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Maruzsa Zoltán kiemelte:

fontos, hogy a gyerekek a tíznapos szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken, szabadidős programokon.

Az államtitkár emlékeztetett: az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő takarítást kell végezni. Ötvenkilenc iskolában, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el, a honvédség segítségével aeroszolos fertőtlenítést is végeznek – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy az iskolákban és óvodákban bevezetett megelőző intézkedések sikeresen fogják vissza a járvány terjedését: a legfrissebb adatok szerint 3000 óvoda közül csak 64-ben van rendkívüli szünet, ez, illetve a tantermen kívüli digitális munkarend az iskolák mindössze hat százalékát érinti.

Hazaküldtek négy osztályt és négy csoportot, mintegy 180 tanulót a Munkácsy Mihály Gimnáziumból, miután három pedagógus koronavírustesztje pozitív lett – adta hírül a sonline.hu. Gyallai Katalin igazgató a portál kérdésére megerősítette a hírt. Mint mondta:

A protokoll szerint hazaküldtük azokat, akik a tüneteket megelőző 48 órában negyed óránál tovább kontaktusban álltak az érintettekkel.

Hozzátette: a kontaktkutatás jelenleg is zajlik, eddig négy osztályt és négy csoportot, azaz mintegy 180 tanulót küldtek haza. A pedagógusok és a technikai dolgozók közül négy személy kapcsolatait vizsgálják a népegészségügy szakemberei, az intézményben hétfőn lesz újabb fertőtlenítés.

Amennyiben az újonnan alkalmazni kezdett antigén gyorsteszt pozitivitást mutat, akkor a vizsgált személy pozitív – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szaktárca Élethelyzetek elnevezésű videósorozata legújabb részében. Elmondása szerint ez a mentőknek és a kórházaknak is könnyebbség, mivel így a beteg azonnal a koronavírus-ápoltaknak elkülönített részlegre kerülhet.

Amennyiben azonban a gyorsteszt negatív, akkor PCR-teszttel meg kell erősíteni az eredményt

– hívta fel a figyelmet. Szerinte ez gyorsítja a diagnosztizálást, és a szükséges kezelések elrendelését.

A miniszter hangsúlyozta, hogy lesz elég kórházi ágy a fertőzésszám gyors emelkedése ellenére is. Úgy fogalmazott, teljesen tervszerűen zajlik a betegek elhelyezése annak érdekében, hogy minél kevesebb kórházba kerüljenek fertőzöttek.

Azt mondta, így megelőzhető, hogy a kórházon belül fertőzési gócok alakuljanak ki. A kórházakat pedig három fázisban léptetik be a védekezésbe: az elsőben Budapesten az Országos Infektológiai Intézetet, a Szent László Kórházat, az Országos Korányi Intézetet, és a János Kórházat. Vidéken pedig Ajka és Szekszárd kórházai mellett Kiskunhalas, Balassagyarmat, Miskolc, Nyíregyháza intézményeit. A második lépcsőben ez a kör bővült.

Amennyiben az előbbiekben említett kórházak covid-férőhelyeinek 80 százaléka betelik, akkor a védekezés harmadik lépcsőjében az összes hazai kórházi ágy 20 százalékát kell a koronavírusos betegek számára fenntartani. A miniszter megjegyezte, hogy

a kórházi férőhelyek 47 százaléka jelenleg is üres.

Kásler Miklós kitért az egészségügyi dolgozók átvezénylésére is, megjegyezve, hogy még az intenzív ellátásban dolgozó orvosok esetében sem éri el a 1,5 százalékot. A tüdőgyógyászok, belgyógyászok esetében pedig egy százalék alatt van. Ugyanez vonatkozik a nővérekre is.

„Vagyis amikor a kórházi ágyak 47 százaléka üresen áll, rendelkezésre áll az orvosi és nővéri létszám, amit minden egyéb korlátozás nélkül vezényelni lehet”

– jelentette ki a miniszter. Elismerte, hogy ez korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel jár, azonban szerinte a klasszikus orvosi hivatással kapcsolatos tradíció az áldozatvállalás.

A miniszter október 23-a kapcsán összefogást és fegyelmezett viselkedést kért a magyaroktól, és azt, hogy tartsák be a szociális védőtávolságot, viseljék a szájmaszkot, kerüljék a tömegeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria