Létrehozva: 2020.10.16.

Durván cigányellenes kommenteket lájkolt Bíró László?

A szerencsi időközi választáson vasárnap alulmaradt jobbikos politikus privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárló megjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a közösségi oldalon. Az egyik, Bíró László nevű felhasználó által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy Bíró László néven írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval – írja az atv.hu.

Azoknak a hozzászólásoknak az írói, amelyeket egy Bíró László nevű felhasználó lájkolt, ráadásul ott vannak a jobbikos politikus ismerősei között, de a posztokat, amelyekhez a kommentek tartozhatnak, ma már nem látjuk, ugyanis nyári antiszemita botránya után Bíró elérhetetlenné tette idén augusztus előtti Facebook-előéletét ismeretlenek számára – írja az ATV.

Bíró Lászlóval kapcsolatban még a választási kampányban hozta le először a Magyar Nemzet, hogy a közösségi oldalán rasszista, antiszemita véleményeket is megfogalmazott. A szerencsi időközi választáson az ellenzék által támogatott képviselőjelölt Budapestet „Judapestnek” nevezte és mostani szövetségeseit, a DK tagjait pedig „szemkilövetőknek” minősítette. Bíró László a cikk megjelenése után a Facebookon kért bocsánatot, leírva, hogy „keresztényként hisz a megbocsátás és változás erejében”.

Az atv.hu birtokába került fotók alapján Bíró László, vagy egy, az ő nevét viselő és a Bíró korábbi antiszemita posztjaiból ismert profilképéhez megtévesztésig hasonlító felhasználó rasszista töltetű, durván cigányellenes kommenteket lájkolt Facebookon.

Az egyik fotón szereplő komment tanúsága szerint a kommentfolyam 8 és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra jutása után keletkezett, tehát 2018-2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus, vagy hasonmása többek között ezt a hozzászólást:

Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!

valamint

Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók, stb…

Mivel a két évvel ezelőtti, durva antiszemita kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után Bíró László elérhetetlenné tette Facebook-előéletét ismeretlenek számára, nem lehet ellenőrizni, hogy az inkriminált kommenteket valóban nála helyezték-e el ismerősei, és valóban ő lájkolta-e őket. Annyi biztos, hogy a két, Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse.

Nem sikerült minden bizonyítékot törölni. Bíró László és a másik férfi ismeretsége jól látható a Facebookon.
Fotó: Facebook

Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó„ kommentjét.

Az ATV mindenesetre a felmerült kérdések tisztázása érdekében csütörtök kora délután levelet írt Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül. Eddig nem kaptak választ, a levelükben a következő kérdéseket tettük föl:
  • Tőle származik-e az egyik csatolt képen a neve alatt szereplő komment?
  • Valóban ő lájkolta-e a nem tőle származó, egyébként nem közszereplők által írott kommenteket?
  • Ezekért a lájkokért bocsánatot kér-e a hazai roma közösségtől úgy, ahogy korábban az ATV-ben a hazai zsidóságtól tette korábbi kijelentéseiért?
Mint ismert, Borsod megye 6. számú választókörzetében szoros csata után Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje győzedelmeskedett vasárnap. Bíró László 46, míg Koncz Zsófia 51 százalékot kapott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók