2 éve

Durván cigányellenes kommenteket lájkolt Bíró László?

A szerencsi időközi választáson vasárnap alulmaradt jobbikos politikus privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárló megjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a közösségi oldalon. Az egyik, Bíró László nevű felhasználó által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy Bíró László néven írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval – írja az atv.hu.

Azoknak a hozzászólásoknak az írói, amelyeket egy Bíró László nevű felhasználó lájkolt, ráadásul ott vannak a jobbikos politikus ismerősei között, de a posztokat, amelyekhez a kommentek tartozhatnak, ma már nem látjuk, ugyanis nyári antiszemita botránya után Bíró elérhetetlenné tette idén augusztus előtti Facebook-előéletét ismeretlenek számára – írja az ATV.

Bíró Lászlóval kapcsolatban még a választási kampányban hozta le először a Magyar Nemzet, hogy a közösségi oldalán rasszista, antiszemita véleményeket is megfogalmazott. A szerencsi időközi választáson az ellenzék által támogatott képviselőjelölt Budapestet „Judapestnek” nevezte és mostani szövetségeseit, a DK tagjait pedig „szemkilövetőknek” minősítette. Bíró László a cikk megjelenése után a Facebookon kért bocsánatot, leírva, hogy „keresztényként hisz a megbocsátás és változás erejében”.

Az atv.hu birtokába került fotók alapján Bíró László, vagy egy, az ő nevét viselő és a Bíró korábbi antiszemita posztjaiból ismert profilképéhez megtévesztésig hasonlító felhasználó rasszista töltetű, durván cigányellenes kommenteket lájkolt Facebookon.

Az egyik fotón szereplő komment tanúsága szerint a kommentfolyam 8 és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra jutása után keletkezett, tehát 2018-2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus, vagy hasonmása többek között ezt a hozzászólást:

Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!

valamint

Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók, stb…

Mivel a két évvel ezelőtti, durva antiszemita kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után Bíró László elérhetetlenné tette Facebook-előéletét ismeretlenek számára, nem lehet ellenőrizni, hogy az inkriminált kommenteket valóban nála helyezték-e el ismerősei, és valóban ő lájkolta-e őket. Annyi biztos, hogy a két, Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse.

Nem sikerült minden bizonyítékot törölni. Bíró László és a másik férfi ismeretsége jól látható a Facebookon.
Fotó: Facebook

Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó„ kommentjét.

Az ATV mindenesetre a felmerült kérdések tisztázása érdekében csütörtök kora délután levelet írt Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül. Eddig nem kaptak választ, a levelükben a következő kérdéseket tettük föl:
  • Tőle származik-e az egyik csatolt képen a neve alatt szereplő komment?
  • Valóban ő lájkolta-e a nem tőle származó, egyébként nem közszereplők által írott kommenteket?
  • Ezekért a lájkokért bocsánatot kér-e a hazai roma közösségtől úgy, ahogy korábban az ATV-ben a hazai zsidóságtól tette korábbi kijelentéseiért?
Mint ismert, Borsod megye 6. számú választókörzetében szoros csata után Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje győzedelmeskedett vasárnap. Bíró László 46, míg Koncz Zsófia 51 százalékot kapott.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!