2 éve

Breaking: súlyos ipari baleset történt Dunaföldváron, mentőhelikopterek a helyszínen

Klórgáz szabadult fel egy dunaföldvári üzemből, többen megsérültek és kórházi elátásra szorulnak.

A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy hat köbméteres tartályból – írta meg nemrég Dunaföldvár önkormányzatának Facebook-oldalán.

TÁJÉKOZTATÁS A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es... Közzétette: Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal2020. október 9., péntek

„Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a paksi katasztrófavédelmi egységek kezelik a kialakult helyzetet. A város területén lakosságvédelmi intézkedés nem szükséges, a sérültek ellátása pedig megtörtént” – írja a dunaujvaros.com.

„A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoljuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot” – olvasható Dunaföldvár Facebook-oldalán. Információk szerint több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek, mentőhelikopterek is megjelentek. Horváth Zsolt polgármester videoüzenetben tájékoztatta a lakosokat az üzemi balesetről.

„Egy hat köbméteres tartályban lévő 4500 liter hipóhoz hozzáöntöttek 400 liter salétromsavat, aminek hatására klórgáz szabadult fel és került a levegőbe.”

Dunaföldváron nem volt szükség óvintézkedésekre, a polgármester viszont óvatosságból elrendelte, hogy az iskolákból ne engedjék ki a gyerekeket, és ne szellőztessenek, ezt a korlátozást ugynakkor hamarosan feloldják.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek, ezért a helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték. „A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították” – mondta Győrfi Pál.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!