2 éve

Ügyeskednek a boltosok, hogy rávegyék a maszkviselésre a vevőket

Tartanak a boltosok attól, hogy őket büntetik, ha a vevők nem viselnek maszkot, ezért különböző ötletekkel és feliratokkal ösztönzik őket a szabályok betartására, és igyekeznek azokat ellenőrizni is.

Szigorították a maszkivelési szabályokat és nemcsak azt büntetik, aki zárt közösségi térben nem viseli, hanem az üzletet is, azóta az eladók jobban odafigyelnek. Kreatív ötletekkel és csak erre figyelő, külön biztonsági őrrel, fokozott elővigyázatossággal igyekeznek megelőzni, hogy megbüntessék vagy három szabálysértés után akár be is zárják őket. A plázák bejáratánál is őrök állnak, mindenhol ki van ragasztva a maszkviselésre figyelmeztető matrica is.

Kötelező a maszk viselése
Fotó: Markovics Gábor

Akinek nincs maszkja, annak adnak

Aki nem akarja elriasztani a vevőit, vendégeit, az igyekszik kedves gesztussal megkönnyíteni a szabály betartását. Egy óbudai cukrászda azt találta ki, hogy ingyen maszkot biztosít azoknak a vásárlóinak, akiknél nincs.

„Nekünk fontos a vásárlóink és a kolléganők egészsége„ – indokolta a döntést a vezető. „Fontos, hogy vigyázzunk egymásra. Mivel a tömegközlekedésben is kötelező a maszkhasználat, a legtöbb vevőnél amúgy is van, úgyhogy nagy kockázatot nem vállaltak ezzel a felajánlással, viszont anélkül figyelmezteti a felirat a betérőt, hogy utasítaná. Így mindjárt másképp érzi magát!

Szépen kérnek

Hozzászoktunk tavasszal a ránk ripakodó feliratokra, de amióta a boltot is megbüntethetik, inkább szépen kérnek.

Egy kínai kisboltban a “Kötelező a maszkviselés” feliratot lecserélték “Tessék maszkot viselni” szövegűre.

„Arra gondoltunk, hogy egy udvarias kérésre jobban hallgatnak az emberek, mint ha úgy érzik, hogy parancsolgatnak nekik” – indokolta a felirat cseréjét a boltvezető.

Hőmérőznek a bolt bejáratánál

Egy fővárosi körúti elektrotechnikai bolt csak azután engedi be az érdeklődőt, ha aláveti magát a testhőmérséklet mérésnek.

„Emellett természetesen nálunk is kötelező a maszkviselés, és kézfertőtlenítőt is kitettünk a bolt bejáratánál„ – mondta az eladó. „Azt szeretnénk, ha nálunk mindenki biztonságban érezné magát.”

Kérik: ne olvassunk helyben!

A járványhelyzetre való tekintettel az Auchan az újságos pultra is kirakott egy figyelmeztetést.

 

“A kialakult helyzetre való tekintettel megkérjük önöket, hogy az újságokat ne helyben olvassák el” – áll a felirat a kihelyezett figyelmeztető táblán.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!