2 éve

Szijjártó: arra van szükség, hogy a munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk

Ismét összeültek az európai uniós tagországok külügyminiszterei.

Arra van szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk – emelte ki Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően.

A külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetében közölte: már látható, hogy a világjárvány milyen komoly gazdasági következményekkel jár, európai emberek százezrei vagy akár milliói veszíthették el az állásukat.

Az EU-nak elsődleges kötelessége, hogy megoldásokat találjon a válság miatt bajba jutott európaiak problémáira, munkahelyet biztosítva számukra – jelentette ki Szijjártó.

Hozzátette, ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a migráció legális útvonalainak létrehozásával és az afrikai munkavállalók szükségességének hangoztatásával, mert a helyzet megváltozott.

„Nincsen ilyen szükség. Arra van szükség, hogy az európai embereknek újra legyen munkájuk” – húzta alá.

Élőben Brüsszelből: Külügyek Tanácsa Élőben Brüsszelből: Külügyek Tanácsa Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. szeptember 21., hétfő

A témához kapcsolódóan az országgyűlésben Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy az Európai Unió 27 miniszterelnöke megegyezett a következő 10 év pénzügyi rendszeréről és költségvetéséről – tette hozzá. Két részből áll a büdzsé: van a 7 éves költségvetés, és a következő generáció nevére keresztelt pénzügyi alap. A brüsszeli tárgyalások előtt elvárás volt, hogy a következő évek költségvetésében az azonos helyzetű tagállamok azonos elbánásban részesüljenek – mondta a kormányfő. Magyarországra nettó 31 milliárd euró áramlik majd be – tette hozzá. Ez az összeg jelentősen csökkenti majd a tőkedeficitünket. 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország nettó befizető legyen az uniós büdzsébe – mondta a kormányfő. Évente 9,6 milliárd eurónyi profitot kell felállítani az országnak, hogy pozitív legyen a mérlegünk az uniós számlák alapján. Ezt csak a külföldi magyar befektetések bővítésével lehet elérni- tette hozzá. Magyarország összességében teljesítette az elvárásokat az uniós csúcson. Csak Litvánia van előttünk az uniós tárgyalások eredményeként. A koronavírus a gazdaságot is veszélyezteti, ezért is van kiemelt helyen a munkahelyek védelme. Most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban – mondta a kormányfő. A különféle támogatásokkal több mint egymillió emberen sikerült segíteni – tette hozzá. Van, és lesz is munka. Szólt arról is, hogy 2021. július 1-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot. A moratórium segítségével 1,6 millió ember otthona van biztonságban – tette hozzá. A kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések – mondta a kormányfő. Nekünk növekedni és fejlődni is kell ebben a helyzetben, így a magyar cégek számára beruházásösztönző programok indultak 150 milliárd forint értékben. 904 beruházó jelentkezett, hogy 424 milliárd forintos befektetést visz véghez, és ezzel több mint 400 ezer ember munkahelyét védik meg – ismertette a kormányfő. A gazdasági intézkedések révén sikerült megvédeni az emberek munkahelyét és otthonát, és a vállalatok is megerősödtek – mondta Orbán Viktor. Nehéz ősz elé nézünk, de együtt sikerülni fog – zárta szavait Orbán Viktor.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!