2 éve

Pesti úti idősotthon: mérföldkőhöz érkezett a nyomozás

Mérföldkőhöz érkezett a nyomozás a Pesti úti idősotthon ügyében – tudta meg a Ripost. Dr. Futó Barnabás ügyvéd indítványára a Nemzeti Nyomozó Iroda bekérte a kormányhivatal legfrissebb vizsgálati anyagát, ami arról tanúskodik, hogy nem az ott dolgozók felelősek a kialakult helyzetért, hanem a fenntartó.

Jelenleg foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ismeretes: a járvány alatt gócpont alakult ki az intézményben, eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg. A kormányhivatal legfrissebb vizsgálata nemrég zárult le és súlyos hiányosságokat állapított meg, többek közt azt, amiről a Ripost hozzátartozók nyilatkozatai alapján beszámolt: sem a járvány idején, sem azóta nincs elég szakdolgozó az intézményben.

MTI/Mihádák Zoltán

Az egyik áldozat hozzátartozójának ügyvédje, dr. Futó Barnabás a vizsgálat eredményének megjelenését követően bizonyítási indítványt nyújtott be: azt kérte, hogy rendeljék be és tegyék a nyomozás anyagává a kormányhivatal vizsgálati anyagát, és tegyék azt elérhetővé az orvosszakértő számára is.

Dr. Futó Barnabás (középen) átbeszéli Csüri Krisztiánnal és feleségével a férfi édesanyjának esetét Fotó: Ripost

„Ennek azért van nagy jelentősége, mert ezek a papírok bizonyítják, hogy nem az ott dolgozók felelősek a halálesetekért, tehát a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, ami miatt most nyomoznak, nem áll meg. Nagy valószínűséggel inkább a gondozási kötelezettség elmulasztása jön szóba, mint megalapozott gyanú, ez pedig egyértelműen a fenntartó felelősségére utal. És van itt még egy nagyon fontos dolog: a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása szerint akkor, ha gondozási kötelezettség elmulasztása miatt haláleset következik be, az gondatlan emberölés, aminek a büntetése 2-8 év szabadságvesztés, halmazat esetén – és itt erről van szó – , akár 12 év börtönt is kiszabhat a bíróság” – tette hozzá az ügyvéd.

Gulyás Gergely: ha a főváros nem boldogul, akkor adja át az otthont

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón kérdésre válaszolva kiemelte: amennyiben a főváros nem tudja fenntartani a Pesti úti Idősek Otthonát, adja át azt a kormánynak vagy akár az egyik egyháznak, alapítványnak, bárkinek, aki képes azt működtetni. „Úgy gondolom, egy fenntartónak arra van lehetősége, hogy panaszkodjon a szabályokra, a munkaerőpiacra, a kormányra, de hogy ne biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a biztonságos, törvényes működéshez szükségesek, erre nincs lehetősége, akkor jobb, ha visszalép. Amíg viszont fővárosi fenntartásban van az intézmény, addig a hatóságok ellenőrzik, hogy a szabályokat betartják-e. Az eddigi vizsgálatok során az a megállapítás, hogy nem tartották be a szabályokat, és azt is tudjuk, hogy ez egy olyan fertőzési gócpont volt, amelyhez hasonló sehol máshol az országban nem volt fellelhető.” Gulyás azt is kiemelte: éppen a múlt tapasztalatai alapján a fővárosnak most különösen figyelmet kellene fordítania az otthonra és biztosítania kellene a törvényes működési feltételeket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakmát váltott Cinthya Dictator

origo.hu

Gyönyörű mellek, brutális fenék: ő a világ legszexisebb focibírója - galéria

hirtv.hu

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól

ripost.hu

Lebuktak? Egy rejtélyes csókon csámcsog az egész internet

mandiner.hu

Videón, ahogy Biden felesége szájon csókolja Kamala Harris férjét

mindmegette.hu

A konvektor új élete – Most akár spórolhat is vele!

ripost.hu

Egyetlen hibát követett el a mosolygós tinilány, akár ki is végezhetik érte

ripost.hu

Elképesztő videó Törökországból: így jelzi Karma, a magyar mentőkutya, hogy embert talált a romok alatt

ripost.hu

Emlékszel még a Dallas Lucy-jára? Így néz ki ma

ripost.hu

Nem véletlenül nevezik a világ legszexibb nőjének – a 49 éves Heidi Klum melltartó nélkül mutatta meg tökéletes testét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Szertefoszlott Péter álma: Egy élet munkája vált a lángok martalékává

INSIDER

Testvére temetése után kapott szívrohamot a magyar népművész: „Az orvosok már nem tudtak segíteni ”

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót