2 éve

Fokozódik a nyomás: a migránsok szervezetten és nagyon agresszívan támadják a magyar-szerb határt

Jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon.

A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, sajtótájékoztatón.

Röszke, MTI/Rosta Tibor

Halmosi Zsolt azt mondta, az Európai Unió egyetlen, jelentős migrációs nyomással érintett külső határa a magyar-szerb határszakasz. Az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott.

„Januárban és februárban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás. Ezt egy viszonylagos nyugalom követte” – mondta el Halmosi Zsolt, aki hozzátette: a visszaesés a koronavírus megjelenésének volt köszönhető.

Halmosi Zsolt, fotó: MTI/Rosta Tibor

A migránsok száma az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a Nyugat-Balkánon. Az ő céljuk az, hogy bejussanak az Európai Unióba. Ez 70 ezer migránst jelent, és ennél sokkal többen várnak Törökországban arra, hogy elinduljanak Európa felé.

Csak ebben az évben két nagyobb migránstámadás is történt Magyarország ellen. A legutóbbi szerda hajnalban, amikor csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben. A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot, melynek tagjai a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan Magyarország területére jutni. Erőszakosan léptek fel a határt védőkkel szemben, kövekkel dobálták meg őket. Mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre, így próbálva bejutni az országba. A támadásról videó is készült.

A támadással kapcsolatban az országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy

a migránsok szervezett módon próbáltak bejutni az országba. Erőszakosan viselkedtek, és nyíltan szembeszálltak a rendőrökkel.

Halmosi Zsolt hozzátette, hogy a migránsok durva megjegyzéseket tettek a határőrökre, és az agresszív viselkedésüket a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták abba.

Behurcolhatják a koronavírust a migránsok

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

Müller Cecília, fotó: MTI/Rosta Tibor

Müller Cecília hozzátette:

a migránsáradat miatt akár járványügyi gócok is kialakulhatnak.

De ahogy fogalmazott, a migránsok akár más betegségeket is behozhatnak. Olyanokat, amelyek korábban soha, vagy nagyon régen nem fordultak elő Magyarországon, akár élősködőket is, olyanokat, amelyek Magyarországon most nincsenek jelen.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!