Létrehozva: 2020.08.24.

Fel a maszkkal! Mától bekeményítenek a buszon, vonaton

Szigorúbban ellenőriznek és keményebben büntetnek mától a távolsági buszokon és a vonatokon, a budapesti közlekedési cég is nagyobb határozottságot ígér, miután az utóbbi időben – ahogy arról a Ripost is beszámolt – sokat lazult a maszkhordási fegyelem.

Egyre több a fertőzött, és nemcsak a világban, Magyarországon is. Sokan külföldről hozzák be a vírust, és amíg nem derül ki, hogy betegek, észrevétlenül fertőzik a környezetüket – például a tömegközlekedésben. A nyár folyamán lazult a fegyelem, sokan nem vagy rosszul hordják a maszkot. Az iskola közeledtével a közlekedési cégek azt ígérik: bekeményítenek a járműveken, jobban ellenőrzik a maszkviselést és szigorúbban járnak el. Fontos ez amiatt is, hogy az iskolaévet rendesen meg lehessen kezdeni és ne kelljen átállni a digitális oktatásra.

Így aztán semmi értelme a maszkviselésnek! A szabály: el kell fedni a szájat és az orrot Fotó: Ripost

A MÁV eddig kétezer vonaton tartott ellenőrzést

A MÁV munkatársai is azt tapasztalták, hogy egyre kevesebben veszik fel a maszkot. Az is előfordult, hogy rátámadtak a vonatkísérőre: augusztus 15-én a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsán megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt, végül a rendőr szedte le a vonatról.

A vasúttársaság az elmúlt három hét alatt a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint kétezer vonaton tartott ellenőrzést, figyelmeztették a maszk nélkül utazókat. Azokat, akik a figyelmeztetés ellenére nem viselnek maszkot, leszállítják a járműről. A következő napokra, hetekre még szigorúbb ellenőrzést ígérnek, ha kell, rendőrt hívnak.

Az ellenőrök ezentúl szigorúbban ellenőrzik a maszkviselést. Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Mától rendőrök is figyelnek a buszállomásokon

A Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy munkatársaik a rendőrséggel együttműködve szigorúbb ellenőrzést fognak tartani: már a megállókban rendőrök figyelmeztetnek a maszk használatára. Folyamatosan fertőtlenítik a buszokat, a megállókban pedig 700 érintésmentes kézfertőtlenítőt tettek ki országszerte.

 

Figyelmeztetnek a fővárosi járatokon

Naponta átlagosan 120 jegyellenőr és a beléptetésben 131 utaskoordinátor dolgozik, közölte a Ripost megkeresésére a BKK. Ezenkívül egy szerződött partnercég további 95 munkatárssal vesz részt a feladat ellátásában. Ők ellenőrzik a maszkhasználatot is, és ha szükséges, leszállítják az utasokat a járműről. Arról, hogy eddig ez hány esetben történt meg, nem vezetnek nyilvántartást, de állítják: sokszor volt rá példa. Az iskolaév kezdetével még szigorúbban veszik a járványügyi szabályok betartását.

Vannak, akik egyáltalán nem törődnek a járvány megelőzésével Fotó: Ripost

A metrón eddig nem kérték számon

A Ripost és olvasóink tapasztalatai alapján szükség is van a szigorításra, a metrónál még a jegyvizsgáló ellenőr se szól. Kollégánk nap mint nap a 3-as metrót használja, ahol még egyszer sem állították meg, ha elfelejtette feltenni a maszkot. Utasokat kérdeztünk a tapasztalataikról, akik megerősítették: sokat lazult a fegyelem és bizony az ellenőrök sem teszik ezt szóvá.

Nap mint nap járok munkába és látom, hogy az utazók egy része nem hord maszkot vagy csupán addig, amíg a buszvezető látja. Ellenőrökkel pedig március óta nem találkoztam

– állította Horváth Szilvia. Balogh Vilmos ugyanezt tapasztalta.

A buszsofőrnek kellett figyelmeztetnie egy hölgyet, hogy amíg nem takarja el az arcát, nem megyünk tovább. Én azt mondtam, hogy le a kalappal a sofőr előtt, hiszen mindannyiunk egészségét védi

– vélekedett a férfi.

 

Merkely szerint a gyerekek is viseljék Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint közelebb van a vírus második hulláma, mint gondolnánk. Ennek kapcsán kiemelte: a védekezés nagyon fontos szerepet fog játszani a követező időszakban. Az iskolakezdés kapcsán hangsúlyozta, hogy a gyerekek akár már 8 éves kortól viselhetik a maszkot. Hozzátette: az ő kisfia 8 és fél éves, de már magától veszi fel például a boltban.

 

500 ezer forintig büntethetik a szabálysértőket

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül, a bírság összeghatára 500 ezer forint. Ilyen magas bírságot azonban inkább olyan vállalkozások kaptak, amelyek például a zárva tartási kötelezettséget megszegték tavasszal. Az az eladó, pincér, aki nem viseli a maszkot, általában 30-50 ezer forint bírságot kap, a vevőt vagy utast pedig 30 ezer forintra büntetik. A hatóságok és a közlekedési cégek igyekeznek szépszerével és jó szóval elérni, hogy mindenki megértse a szabályok szükségességét és betartsa azokat, csak végső esetben büntetnek.

Gyorsan nő a fertőzöttek száma Több mint 23 millió ember fertőződött meg a világon az új, Covid-19 járvány során és több mint 800 ezren vesztették életüket. Naponta átlagosan negyedmillió új fertőzött van. A járvány az amerikai kontinensen terjed leggyorsabban, de riasztóak a számok a környező országokban is, különösen délen. Spanyolországban, Horvátországban és Olaszországban az utóbbi napokban megugrott a fertőzöttek száma. Magyarország még viszonylag jól áll – szombaton 22 új fertőzést mutattak ki –, de hogy ez így is maradjon, ahhoz nagyobb fegyelemre, a járványügyi szabályok betartására van szükség.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hamarosan egy színpadra áll Magyar Péter a baloldal vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián