2 éve

Álmentősök veszélyeztetik a betegek életét

Egy nem létező mentőscég hirdeti magát az interneten, elsősorban a közösségi portálokon. Csakhogy Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála néven nincs engedélyezett betegszállító. Mint a Ripost kiderítette: a mentőautónak lejárt a műszakija, és egy olyan ember vezeti, aki a betegsége miatt nem dolgozhatna. Sok más szabálytalanságra is fény derült.

A Ripost találkozót beszélt meg a Sürgősségi Betegszállító Szent Borbála munkatársával egy olyan időpontra, amikor beteget vitt az Országos Baleseti Intézetbe. Egy régi fehér VW Crafter típusú autó érkezett. A tetejéről levált a matrica, az oldalán a név és a telefonszám különböző színű csálé betűből és számból volt felragasztva, a hátsó ablakon “ESET” felirat áll, mintha esetkocsi lenne.

Fotó: Ripost

A beteg a kisunokájával hátul ült, a “mentősnő” a sofőr mellett. A sofőr Sz. József néven mutatkozott be, a “mentősnő” Kataként, de korábban a telefonban Verának mondta magát, a mentőben utazó kislány pedig Miraként ismerte.

Fotó: Ripost

A gerincsérült asszony ülve utazott a mentőautóban, amiből kerekesszékbe ültették át. A kislányt felügyelet nélkül akarták hagyni a mentőautóban, mire kollégánk felajánlotta, hogy ott marad vele. Így szemügyre vehettük a betegszállító belsejét is. Nem volt túl bizalomgerjesztő, alig volt felszerelés a kocsiban, az is réginek, elavultnak tűnt, személyes holmikkal volt tele a polc.

A „szent borbálás” mentőautó belseje Fotó: Ripost

A laikusnak, aki betegszállítást rendel, legfeljebb az tűnik fel, hogy a mentőautó kívül-belül elhasznált, rozoga, de ennél jóval nagyobb baj, hogy sem engedélye nincs, sem szakszerű személyzete, tevékenysége nem nyomon követhető és számonkérhető. Az engedéllyel rendelkező betegszállítók szerint ők a “mentőshiénák”, akik megspórolják mindazt, ami elő van írva a betegszállításhoz és még adót sem fizetnek, de a legnagyobb baj, hogy veszélyeztetik a betegek életét, hiszen baj esetén nem tudnak rajta segíteni.

Semmi nem szabályos a mentőben

A Ripost megmutatta a mentőben készült fényképeket a 911 Mentőszolgálat társtulajdonosának.

„A felszerelés a legegyszerűbb betegszállítónak sem felel meg, ez így

életveszélyes!” – vélekedett P. Krisztina. „A betegszállítás tárgyi feltételeit kormányrendelet határozza meg, részletesen előír mindent az utolsó tűig. A mentőautó üzembe helyezése ÁNTSZ-engedélyhez van kötve, ami kőkemény vizsga, tételesen ellenőriznek mindent. A mentőautónak évente kell megújítania a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó engedélyt is, amihez szerződéseket és teljesítési igazolásokat kell csatolni és be kell mutatni az autót. Még a matricát és a feliratot is szabályozza a rendelet, ez a mentő semmiben nem felel meg az előírásoknak” – jelentette ki. Hozzátette: ha valóban gerincsérültet szállítottak, akkor őt speciális ágyon, fekve kellett volna vinni, és a mentőápolónak mellette kellett volna utaznia.

Ilyen egy igazi, modern mentőautó belülről Fotó: MTI

 

Semmilyen adatbázisban nem szerepel A Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála nincs bejegyezve sehol, a név viszont megtévesztő, mert Tatabányán van Szent Borbála Kórház – ám az álmentősöknek ahhoz semmi közük nincs. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, hogy ismerik-e ezt a betegszállítót. Válaszként elküldték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott betegszállítók listáját, amin szintén nem szerepel. Laikusok üzemeltetik „A sofőr, Sz. József faipari technikus. Dolgozott egy valódi mentőszolgálatnál sofőrként, de a betegsége miatt nem tudta már ellátni a feladatot, táppénzre küldték. Valószínűleg ez után kötött ki a Szent Borbálánál” – mondta a Ripost-nak egy volt kollégája. A “mentősnő” személyét nem tudtuk beazonosítani, minden olyan nevet, amelyen bemutatkozott, ellenőriztünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, egyik sem szerepel, nagy valószínűséggel tehát nincs egészségügyi végzettsége. Lejárt a mentőautó műszakija A rendszám alapján néztünk utána a mentőautónak. Ez egy korábban karambolt szenvedett jármű, a műszaki engedély érvényességi ideje 2020. 03. 28-án lejárt. A betegszállító tevékenységre utaló embléma régi, megkülönböztető jelzést nem használhat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drogos, alkoholista világsztárok, akik még dicsekszenek is ezzel

mandiner.hu

Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

life.hu

Gólyahír! Apa lett a TV2 sztárja

mandiner.hu

Nem, nem orosz zászlót mintázott a Fradi-szurkolók koreográfiája

ripost.hu

Büntetőper: Perceken belül eldől Árpa Attila sorsa

hirtv.hu

Már 1500 halálos áldozata van a földmozgásoknak

borsonline.hu

Megdöbbentő részletek derültek ki az esztergomi gyilkosságról

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2023. február 6-12.: lecsillapodik a feszültség bennünk és körülöttünk

ripost.hu

Elképesztő fotók! Ezt a gyönyörű nőt szereti Csuti

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Halott 15 éves fiúval a karjában sétált be egy pesti mentőállomásra egy anya

ripost.hu

"Ebbe emberek fognak belehalni!" Szabó Győző és Dietz Guszti is kiakadt a drogtörvénytől

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Tényleg E-számnak álcázzák majd a rovarokat az élelmiszerekben?

INSIDER

Kiderült, mennyit spórolhatunk, ha most foglaljuk le a nyaralást - videó

INSIDER

„Megint egy értelmetlen halál!” – holtan találták Telkiben a csütörtökön eltűnt fiatalt

INSIDER

"Nem sajnálom tőlük, korábban megdolgoztak érte" - A héten érkezik a várva várt 13. havi emelt összegű nyugdíj

INSIDER

Biztonságos Internet Napja: így kerüljük el, hogy ellopják az adatainkat az interneten

INSIDER

Novák Katalin részvétét fejezte ki a törökországi földrengés kapcsán