2 éve

Veszélyes játék! A maszkviselés ellen kampányolnak

Érthető, ha mindenki belefáradt a maszkviselésbe, távolságtartásba és más, a járvány miatt fontos szabály betartásába, de a vírus terjedése azt mutatja, hogy most nem szabad lazítani. Még akkor sem, ha vannak, akik erre buzdítanak: egy Facebook-csoport például maszkellenes akciót tervez.

Vírustagadó csoportok alakulnak a Facebook-on, amelyekben különböző mémeket, posztokat, álhíreket osztanak meg vagy valós híreket neveznek butaságnak. Most az egyik ilyen csoport megmozdulást szervez szombatra egy fővárosi bevásárlóközpontba.

Kinevetik, aki maszkot visel

Budapest kötelező maszk viselése üzethelyiségekben és a bkk járatain (Fotó : Markovics Gábor/Ripost)

Azt tervezik, hogy csoportosan, maszk nélkül vonulnak végig az egész plázán, azt kiabálják: „vedd le a maszkod!”, és aki nem tesz eleget a felszólításnak, azt csoportosan kinevetik, aki leveszi, azt pedig megtapsolják. A céljuk az, hogy elbizonytalanítsák az embereket az arcmaszk használatával kapcsolatban, mert a maszkot a rettegés szimbólumának tartják. Ijesztő, hogy pillanatok alatt közel ezren lájkolták és több százan megosztották a felhívást. Hasonló tiltakozást tartottak múlt szombaton is, de akkor a szabadban, a Kossuth téren. A mostani szervezkedés azonban egyúttal a hatósági szabályok megsértésére buzdít.

Fotó: Ripost

Veszélyes az ilyen akció

Veszélyes irány ez, vélekedik a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, dr. Kemenesi Gábor. A virológus a közösségi oldalán azt írja: „A vírus továbbra is egy magas fertőzőképességű, sok esetben végzetes megbetegedéshez vezető kórokozó – ezen a tényen semmiféle áltudományos magyarázat nem változtat. Ne féljünk, hanem értsük a helyzet komolyságát… hordjuk a maszkot, ahol kell, tartsuk a távolságot, ahol kell, figyeljünk a kézhigiéniára, tájékozódjunk...”

 

A maszkviselés dr. Merkely Béla szerint is fontos.

„A járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk, a 65 éven felüliek számára pedig javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonukból” – emelte ki a Semmelweis Egyetem rektora egy korábbi interjúban. Hozzátette: a maszkok viselése lassíthatja a járvány terjedését.

Fotó: Ripost

Haláleseteket előzhetünk meg

Megkérdeztük az Operatív Törzset is, mit szólnak a maszkellenesek akcióhoz.

„A sikeres védekezésnek és a magyar emberek együttműködésének köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezőek, elkerültük a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. Az a cél, hogy ez így is maradjon és megakadályozzuk a vírus behurcolását, elkerüljük a további korlátozásokat, ezért léptek életbe a beutazási korlátozások és ezért fontos az általános óvintézkedések betartása. Ide tartozik az is, hogy továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedésben. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar emberek döntő többsége együttműködő és betartja a szabályokat. Ha valaki mégsem így tesz, az veszélyezteti az eddigi eredményeket, mások egészségét és jogsértést követ el” – közölte a Koronavírus sajtóközpontja.

Majka is a tűzzel játszana

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Nagy botrányt kavart Majka kezdeményezése, akihez több zenész is csatlakozott: és azt szeretnék, hogy engedélyezzék a nagy koncerteket. A járványhelyzet miatt ugyanis benne van a pakliban, hogy erre augusztus 15-e után sem lesz mód. Majkát másnap reggel Sebestyén Balázs tette helyre: „A járvány egy létező dolog!” – figyelmeztette. Természetes, hogy a zenészek mindent megtennének, hogy újra koncertezhessenek, de most fontosabb megőrizni azt a fegyelmezettséget, ami a járvány első hulláma idején jellemző volt a magyarokra.

A többség az elővigyázatosság híve

Tóth Tiborné: „A koronavírus biztos, hogy létezik, sok helyen jelen van. Olyan nincs, hogy ez mind kitaláció. Nagyon sok orvosi cikk van, mindenki olvasgasson a témában, tájékozódjon!”

Tóth Tibor és neje (Fotó: Ripost)

Fata László: „Egy kicsit szkeptikus vagyok, szerintem kicsit túl van ez lihegve, nincs akkora nagy veszély. A maszkviselés viszont fontos, méghozzá helyesen. A virológusok már rég kimutatták, hogy az egyszer használatos maszkot nem szabad többször felvenni, sok ember mégis több hónapig használja ugyanazt.”

Fata László (Fotó: Ripost)

Péter: „Akik azt mondják, nem is létezik a koronavírus, azoknak többet kéne olvasniuk és tájékozódniuk. A maszkviseléssel ugyanez a helyzet: nincs olyan, hogy hiszünk vagy nem hiszünk benne, ha szakemberek mondják, hogy szükséges, ők tudják. Most is itt van nálam.”

Péter (Fotó: Ripost)

Varga Károly: „Butaságnak tartom, ha valaki nem hisz abban, hogy nem is létezik a koronavírus és kételkednek a második hullámban. Persze, hogy létezik! Emiatt is fontos, hogy hordjuk a maszkot, mindig nálam van.”

Varga Károly (Fotó: Ripost)

Viccet csinált a koronavírusból, aztán beteg lett

Az NBA-t is felfüggesztették, miután az Utah Jazz francia játékosának, Rudy Gobertnek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Gobert néhány nappal korábban viccet csinált a koronavírusból, és egy sajtótájékoztató végén szándékosan összefogdosta az összes mikrofont az asztalon, jelezve, ő nem hisz a vírusban. Miután megfertőződött, meggondolatlan viselkedéséért nyilvánosan elnézést kért és félmillió dollárt adományozott a járvány elleni küzdelemre.

Maszkellenes aktivisták tüntettek Londonban

Nagy-Britanniában július 24-től mindenkinek viselnie kell majd a maszkot a lehető legtöbb nyilvános helyen, különben körülbelül 40 ezer forintnak megfelelő büntetést szabhat ki a rendőrség. Sokan ezt az emberi jogok megsértésének tekintik, mások viszont éppen fordítva látják. A tüntetők „No mask!” táblákkal vonultak végig a londoni utcákon múlt hétvégén, volt, aki középkori járvány-doktornak öltözött. Venki Ramarkishnan, a brit királyi tudományos akadémia vezetője viszont úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság rengeteg országgal szemben le van maradva, ha a maszkviselésről van szó. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben a maszkviselés megtagadását legalább olyan antiszociális viselkedési formának kellene tekinteni, mint például az ittas vezetést.

Az Egyesült Királyságban eddig közel 300 ezer ember kapta el a vírust, közülük több mint 45 ezren vesztették életüket.

A környező országokban meredeken emelkedik a fertőzöttek száma

Fotó: Ripost

Budapesten és Pest megyében él az aktív fertőzöttek fele

Magyarországon csütörtökön már csak 484 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, 76 beteget ápoltak kórházban, négyen voltak lélegeztetőgépen, hétezren házi karanténban – ez utóbbiak között vannak a piros és sárga jelzéssel ellátott országokból hazatérők. Szerdán 487 aktív fertőzött volt, közülük 171 budapesti, 75 Pest megyei.

A világon tegnap délben 15 239 805 regisztrált fertőzöttet tartottak számon, közülük 623 658-an elhunytak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent: egyetlen utasítás kell a békéhez

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

borsonline.hu

Puccskísérlet okozhatta a Norbi-boltok tömeges bezárását?

mandiner.hu

Itt a magyar külügy válasza az ukrajnai magyar nagykövet beidézésére!

ripost.hu

Horváth Gréta bevállalta: retus nélkül mutatta meg, milyen valójában a teste

vg.hu

Nagyot emelkedhet az üzemanyag ára Magyarországon

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp január 28-február 3.: nagyon fontos most a kommunikáció

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

ripost.hu

Az emberek többsége csak 5 helyes választ ad ebben a kvízben

ripost.hu

Kitört a botrány a Jimmy-sorozat miatt: kiborult a család

ripost.hu

Kasza Tibi elárulta havi fizetését: sokkot kaptak a TV2 stúdiójában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

INSIDER

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

INSIDER

Kiderült: pesti sztárügyvédnő mosta az olasz maffia pénzét

INSIDER

Most derült ki: Erre is jó, ha be vagy oltva influenza ellen