Létrehozva: 2020.07.16.

Minden, amit a külföldről hazatérőknek érdemes tudniuk

Meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják a fertőzést, ezért a magyar emberek érdekét szolgálja, hogy változtak a határátlépési szabályok. Nagy a bizonytalanság ezek alkalmazását illetően, ezért a Ripost a legilletékesebbhez: az operatív törzshöz fordult, hogy eloszlassa a félreértéseket.

Miután nem mindenütt volt olyan eredményes a járvány elleni védekezés, mint Magyarországon, fennáll a veszély, hogy külföldről ismét behurcolják a vírust. Ezért Magyarország kormánya új határátlépési szabályokat vezetett be.

Fotó: Ripost Grafika

Az országos tiszti főorvos javaslata alapján zöld, sárga és vörös színnel jelölik az országokat a fertőzöttség szintjének megfelelően. Más szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és családtagjaikra, mint másokra: előbbiek bárhonnan hazajöhetnek, de a sárga és piros színnel jelölt országokból érkezve 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Ezzel és a karantén feloldásával kapcsolatban számos tévhit terjed: jó a gyorsteszt is, nem igaz, hogy ingyenes a vizsgálat, elég a sárga országból érkezők számára egy teszt, vért vesznek a vizsgálathoz – ilyen és hasonló, nem helytálló információk látnak napvilágot. Sokan azt gondolják, külföldön egyszerűbb és olcsóbb beszerezni a tesztet. Azok, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, amiatt aggódnak, hogy nem tudnak hazajönni a szabadság alatt a családjukhoz. A félreértések elkerülése érdekében a Ripost az operatív törzshöz fordult pontos információkért.

 

Csak magyar és angol nyelvű PCR-tesztet fogadnak el

Mindenki, aki sárga vagy piros jelzésű országból belép Magyarország területére, egészségügyi vizsgálaton esik át és a járványügyi hatóság 14 napos karantént ír elő.

Kivétel:

* Ha az érkező rendelkezik 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR teszt eredménnyel. Csak az olyan tesztet fogadják el, ami megfelel az egészségügyi szakmai szabályoknak és az eredmény magyar vagy angol nyelven is le van írva.

* Ha az érkező az elmúlt fél évben már átesett a covid-19 fertőzésen és ezt magyar vagy angol nyelvű dokumentummal igazolja.

A háziorvost kell felhívni az ingyenes tesztért

Mentesülhet a két hét karantén alól, aki itthon elvégezteti a PCR-tesztet, és az negatív. A tesztért augusztus 1-ig nem kell fizetni.

Fotó: Shutterstock

„Amennyiben valaki sárga vagy piros jelölésű országból érkezik haza és a számára kijelölt 2 hetes hatósági házi karantént nem szeretné letölteni, akkor augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. Sárga jelölésű ország esetén már egy negatív, piros jelölésű ország esetén két negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén, de sárga jelölésű országból hazaérve is el kell végeztetni a második tesztet” – írta a Ripost kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 48 óra különbséggel, két alkalommal elvégzendő PCR tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. A mentőszolgálat a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja, ahol elvégzik a vírusörökítő anyagot kimutató PCR vizsgálatot, a kijelölt szolgáltatók beutalási rendje alapján.

Az eredmény birtokában kérhető a hatósági karantén alóli mentesség – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett – a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalnál.

Augusztus 1. után 46-80 ezer forintba kerül

Augusztus 1. után az eljárás és a szabályok nem változnak, utána azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégeztethető, tehát magánlaborban is. Az a lényeges különbség, hogy a magánlaborok többsége nem megy házhoz, ezért annak, aki karanténban van, útvonalengedélyt kell kérnie a lakhelyhez vagy tartózkodási helyhez tartozó ANTSZ-től, hogy elmehessen tesztet csináltatni. Az árak változók: találtunk 40 ezer forintos árat is, a Synlab egészségközpontban 32 ezer forint egy teszt, a Medicovernél 30 ezer, míg a Budai Egészségközpontban csak 23 ezer forint, és két vizsgálatra van szükség. Még így is olcsóbb itthon, mint a legtöbb európai országban.

Már hamisítják a negatív koronavírus teszteket!

A bolgár-görög határon, Kulata-Promachonas határátkelő előtt 30-40 euróért árulnak hamis negatív teszteket. Egy görög lap számolt be az ezzel kapcsolatos visszaélésekről. Ez ugyan sokkal olcsóbb, mint a valódi teszt és nem is kell rá várni, de aki ennek a segítségével kel át a határon, annak – túl azon, hogy növeli a fertőzésveszélyt – a hatóság előtt okirathamisításért is felelnie kell.

„Ha az ember nem tudja magáról, hogy covidos, akkor “csak” magánokirat hamisítás. De ha tudja, hogy covidos és beszerez egy hamis okiratot, akkor a testi sertés minősített esetéről beszélünk„-mondta el a Ripost-nak dr, Fridman Róbert ügyvéd.

A görög hatóságok mellett a román külügy is figyelmeztetést adott ki ezzel kapcsolatosan. A román hatóságok attól tartanak, hogy náluk is beindul a koronavírus-tesztek feketepiaca.

 

Mi a PCR-teszt? A PCR-teszthez garatmintát vesznek, vérvételre nincs szükség. Ez azt mutatja ki, hogy jelen van-e a vírus örökítő anyaga a vizsgált személy nyálkahártyáján. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy megállapítsák, fertőzhet-e, már a tünetek megjelenése előtt kimutatja a vírus jelenlétét. A vizsgálat előtti 8-12 órában nem szabad inni, enni, dohányozni, fogat mosni, szájat öblíteni, rágógumit vagy más szájfrissítőt alkalmazni. A mintavétel speciális szaktudást igényel.

 

origo.hu

Magatehetetlenül toporzékol a karanténja alatt Joe Biden, amiért elvbarátai visszaléptetnék

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

borsonline.hu

19 millió forintot veszített el egy vendég a keszthelyi standon

magyarnemzet.hu

Marco Rossi nagyon komolyan figyelmeztette Lisztes Krisztiánt

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

mandiner.hu

Óriási pofont kapott Izrael, nem is akárhonnan

ripost.hu

Döbbenetes, amit a párkapcsolatáról mondott Herceg Csabi

travelo.hu

Egynapos utak repülővel? Mutatjuk a legjobb európai úti célokat

ripost.hu

Most jött: összeütközött két vonat, többen is megsérültek

ripost.hu

Áll a bál, így hisztiztek a focistafeleségek a luxusban

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

INSIDER

Megszólalt a gyereket felrúgó karateedző, hihetetlen, mit mondott

INSIDER

Csodás együttállás: ezt hozza el most számodra a Mars és az Uránusz égi párosa

INSIDER

Érdemes lesz az égre nézni: lenyűgözően ritka égi jelenség ragyog fel

INSIDER

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet