Létrehozva: 2020.06.14.

Ujhelyi István brüsszeli munkatársa készíthette az MSZP kamuvideóját

Súlyos szabálytalanságot követtek el és felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is.

Bejárta a médiát az a szocialisták által legyártott kamuvideó, amiben egy magát mentőtisztnek beállító nő hazugságokat és rágalmakat mondott az egészségügyről. Mint kiderült, a videót egy baloldali EP-képviselő brüsszeli munkatársa gyártotta le, így felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is, ami miatt a kormány az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul .

A Fidesz szerint a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője Ujhelyi István nap mint nap aggódik a Magyarországnak járó európai uniós források szabályos felhasználása miatt. Most azonban úgy tűnik, hogy ő maga nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel. Az elmúlt napokban ugyanis nyilvánosságra kerültek olyan információk, miszerint Ujhelyi egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt az, aki elkészítette az MSZP által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideót.

Ebben a videóban egy magát mentőápolónak kiadó nő számtalan, hazugnak és rágalmazónak is bizonyult állítást fogalmazott meg a magyar egészségügyben a koronavírus-járvány idején tapasztalt viszonyokról. Később azonban kiderült, hogy a videóban szereplő nő semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, az MSZP pedig törölte is a videót a közösségi médiából – felelősséget azonban már nem vállaltak a botrányért.

Később ráadásul Ujhelyi István munkatársa a Facebook-oldalán maga ismerte el, hogy részt vett a baloldali kamuvideó készítésében.

Az ügy azért is érdekes, mert az Európai Parlament szabályzata szerint a képviselők által alkalmazott és az EP által fizetett munkatársak tevékenysége kizárólag a képviselő európai parlament munkájával kapcsolatos feladatokra terjedhet ki. Ujhelyi István munkatársa pedig nem is a képviselő, hanem annak pártja számára végzett munkát,

ami a Fidesz szerint súlyos szabálytalanságnak és tiltott pártfinanszírozásnak minősül.

A Fidesz arra is felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Szocialista Párt már 2013-ban érintett volt egy videóhamisítási botrányban. Akkor fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a magyar kormánypártot. A botrány kirobbanása után az MSZP kommunikációs igazgatója és az álvideót publikáló magyar ellenzéki portál, a hvg.hu főszerkesztője is kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

A Fidesz szerint példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus-járvány alatt ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, saját maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül egy olyan videót, amiben álhírek és rágalmak hangzanak el.

A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportja így a botrány kivizsgálásának érdekében az Európai Parlament etikai kérdésekben illetékes Elnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

A V4NA hírügynökség levelet küldött az Európai Parlament elnökének, amelyben azt kérdezik, hogy kivizsgálják-e ezt az ügyet, hiszen egy, az EP által finanszírozott munkatárs is részt vett a videó elkészítésében. Levelet küldtek Ujhelyi István pártcsaládjának is, hogy elhatárolódnak-e az ilyen típusú fake news gyártástól vagy ez mostantól egyértelműen az európai baloldal elismert módszere lesz majd.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Melltartó nélkül vezette a híradót a műsorvezetőnő

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: ma nehéz lesz visszafogni magad

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát