2 éve

Ujhelyi István brüsszeli munkatársa készíthette az MSZP kamuvideóját

Súlyos szabálytalanságot követtek el és felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is.

Bejárta a médiát az a szocialisták által legyártott kamuvideó, amiben egy magát mentőtisztnek beállító nő hazugságokat és rágalmakat mondott az egészségügyről. Mint kiderült, a videót egy baloldali EP-képviselő brüsszeli munkatársa gyártotta le, így felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is, ami miatt a kormány az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul .

A Fidesz szerint a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője Ujhelyi István nap mint nap aggódik a Magyarországnak járó európai uniós források szabályos felhasználása miatt. Most azonban úgy tűnik, hogy ő maga nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel. Az elmúlt napokban ugyanis nyilvánosságra kerültek olyan információk, miszerint Ujhelyi egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt az, aki elkészítette az MSZP által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideót.

Ebben a videóban egy magát mentőápolónak kiadó nő számtalan, hazugnak és rágalmazónak is bizonyult állítást fogalmazott meg a magyar egészségügyben a koronavírus-járvány idején tapasztalt viszonyokról. Később azonban kiderült, hogy a videóban szereplő nő semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, az MSZP pedig törölte is a videót a közösségi médiából – felelősséget azonban már nem vállaltak a botrányért.

Később ráadásul Ujhelyi István munkatársa a Facebook-oldalán maga ismerte el, hogy részt vett a baloldali kamuvideó készítésében.

Az ügy azért is érdekes, mert az Európai Parlament szabályzata szerint a képviselők által alkalmazott és az EP által fizetett munkatársak tevékenysége kizárólag a képviselő európai parlament munkájával kapcsolatos feladatokra terjedhet ki. Ujhelyi István munkatársa pedig nem is a képviselő, hanem annak pártja számára végzett munkát,

ami a Fidesz szerint súlyos szabálytalanságnak és tiltott pártfinanszírozásnak minősül.

A Fidesz arra is felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Szocialista Párt már 2013-ban érintett volt egy videóhamisítási botrányban. Akkor fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a magyar kormánypártot. A botrány kirobbanása után az MSZP kommunikációs igazgatója és az álvideót publikáló magyar ellenzéki portál, a hvg.hu főszerkesztője is kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

A Fidesz szerint példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus-járvány alatt ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, saját maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül egy olyan videót, amiben álhírek és rágalmak hangzanak el.

A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportja így a botrány kivizsgálásának érdekében az Európai Parlament etikai kérdésekben illetékes Elnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

A V4NA hírügynökség levelet küldött az Európai Parlament elnökének, amelyben azt kérdezik, hogy kivizsgálják-e ezt az ügyet, hiszen egy, az EP által finanszírozott munkatárs is részt vett a videó elkészítésében. Levelet küldtek Ujhelyi István pártcsaládjának is, hogy elhatárolódnak-e az ilyen típusú fake news gyártástól vagy ez mostantól egyértelműen az európai baloldal elismert módszere lesz majd.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Metzker Viki extrém fotókon mutogatja, mi van a lába között - képek

borsonline.hu

Sokkoló fotók jöttek a török-szíriai földrengés helyszínéről - csak erős idegzetűeknek!

borsonline.hu

Mérgezés a Margit-szigeten: megvan az első áldozat

magyarnemzet.hu

Önmagát igazította helyre a hazudozó jogállamisági jelentésíró

life.hu

Zámbó Krisztián Delhusa Gjonról: "Nála sóherebb a világon nincs, nem is volt!"

magyarnemzet.hu

Meghalt a világ legidősebb színésznője, 104 éves volt és magyarul is beszélt

mindmegette.hu

Az 5 + 1 legjobb körözött, amit a kenyeredre kenhetsz

ripost.hu

Nem véletlenül nevezik a világ legszexibb nőjének – a 49 éves Heidi Klum melltartó nélkül mutatta meg tökéletes testét

ripost.hu

Már a babaszoba is elkészült: Érkezhet a baba Gianniéknál

ripost.hu

Forrnak az indulatok: Egy emberként szálltak bele Berki Mazsiba

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Szertefoszlott Péter álma: Egy élet munkája vált a lángok martalékává

INSIDER

Testvére temetése után kapott szívrohamot a magyar népművész: „Az orvosok már nem tudtak segíteni ”

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót