Létrehozva: 2020.06.25.

Újabb részletek az eddigi legpontosabb koronavírustesztről

Elkészült az eddigi legpontosabb koronavírusteszt, a magyar fejlesztés újabb mérföldkő a hazai oltóanyaggyártásban is – jelentette be Kásler Miklós miniszter. Magyarország nagyhatalomnak számít a világban oltóanyaggyártás terén, most tették le egy gyár alapkövét is Debrecenben.

A magyar szakemberek élen járnak a koronavírus elleni küzdelemben. A világon elsők között Magyarországon sikerült izolálni a vírust, megállapítani a genetikáját, majd kifejleszteni a vérplazma-terápiát. Most egy speciális tesztet fejlesztettek ki a magyar kutatók.

Balról jobbra: dr. Balázs Anna, a Complex Medical Centre vezérigazgatója, dr. Müller Cecília tiszti főorvos, dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere és dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Vérvétel után pár óra, és van eredmény

„Az egyedülálló teszt nagy előnye az eddigiekkel szemben, hogy ez adja az eddigi lehető legpontosabb eredményt” – emelte ki Kásler Miklós a fejlesztés kapcsán, amelyben részt vett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is, ők biztosítják a páciensektől vett mintákat. Magát a tesztet a Complex Medical Centre készítette végül el.

Kásler Miklós (Fotó: Sulyok László/Ripost)

A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását heteken belül elkezdik.

Az új, magyar fejlesztésű koronavírus-gyorsteszt (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Több koronavírustörzs is megjelent hazánkban

Müller Cecília tiszti főorvos kiemelte: a koronavírus egy igen változékony vírus, és hazánkban is több fajtáját sikerült izolálni. Nem túlzás kijelenteni, hogy vannak „saját” koronavírustörzseink, így nagyon fontos, hogy amikor egy tesztet elkészítenek, az kifejezetten ezeket a törzseket szűrje, amik nálunk előfordulnak.

Müller Cecília (Fotó: Sulyok László/Ripost)

„Ez a teszt azért is nagyon fontos, mert az ellenanyag-termelést méri, és ugyanezen az elven működik egy oltóanyag is: akkor hatásos, ha kiváltja a szervezetben az immunválaszt. Ezzel teszi a vírussal szemben ellenállóvá a szervezetet” – emelte ki a tiszti főorvos, majd azt is hangsúlyozta: az oltóanyag fejlesztése is ezen a vonalon zajlik, azaz kifejezetten a hazánkban fellelhető vírustörzseket célozza.

Oltóanyaggyár épül Debrecenben

„Oltóanyaggyártásban hazánk mindig is élen járt a világban: azon országok közé tartozunk, ahol a legtöbbféle oltóanyag készül” – hangsúlyozta Kásler Miklós, aki azt is kiemelte: a Covid-19 elleni vakcina is prioritás. Néhány napja tették le Debrecenben egy olyan speciális „kutatópláza”, vagyis egy tudományos-, ipari központ alapkövét, ahol helyet kapnak majd egészségügyi és járműipari kutatólaboratóriumok, valamint egy oltóanyaggyár is.

Sikeres a magyar vérplazma-terápia Magyarországon az elsők között sikerült alkalmazni a vérplazma-terápiát, melynek lényege, hogy már koronavírusból felgyógyult páciensek vérével, s az abban található ellenanyag segítségével sikeresen kezelik a még betegeket. A plazma képes gyógyítani a tüdőben kialakuló gyulladást és megelőzni a halálos citokinvihart, továbbá vírusölő és vírussemlegesítő hatással is rendelkezik A fertőzésen átesett vérplazmadonorokat folyamatosan keresik.

 

Önellátó az ország a járvány elleni védekezésben Már mindent gyártunk itthon, amire a koronavírus elleni védekezéshez szükség van. Hordozható lélegeztetőgépet alkotott meg és gyárt a Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem vezetésével, a Sátoraljaújhelyi Fegyházban maszkokat gyártanak nagy mennyiségben a rabok, a MOL elég fertőtlenítőszerrel képes ellátni az országot. Teljesen önellátók vagyunk élelmiszerek tekintetében is: a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, ha pedig jönne egy újabb vírushullám, ami miatt ismét rengeteg WC-papírra lenne szükség, az is biztosan jutna mindenkinek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

mandiner.hu

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a magyar sportoló

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

hirtv.hu

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz