Létrehozva: 2020.06.30.

Sosem volt még ennyi szén-monoxid-mérgezés nyáron – meglepő okok a háttérben

Itt a hőség, nem fűtünk, mégis egy nap alatt alatt 9 különböző helyszínre riasztották a katasztrófavédelmett szén-monoxid-mérgezés miatt az országban, 9 embert kórházba is kellett vinni! Nem csak a régi kazánok, hanem a régi vízmelegítők, pára- és szagelszívók, sőt, a klímák is okozhatnak bajt, főleg, ha mi magunk bütyköljük. De sokat tehetünk, hogy elkerüljük a tragédiát.

Budapesten különböző kerületekbe, 5 különböző lakáshoz riasztották a katasztrófavédőket vasárnap szén-monoxid-mérgezés miatt, 5 embert kórházba is kellett vinni. Gödön, Karcagon, Zalaegerszegen és Kőszegszerdahelyen is majdnem tragédia történt a gyilkos gáz miatt, az utóbbi helyen egy családi házból 4 embert kórházba szállítottak.

A meleg is okozhatja a mérgezést!

Eddig csak télen volt jellemző, hogy ilyen hírek érkeztek. Most, hogy tombol a kánikula, a fűtést mindenki régen kikapcsolta, de akkor mi okozhatja a tömeges mérgezéseket? A válasz meglepő lehet: a meleg a felelős! Ha nálunk, vagy valamelyik velünk egy kéményen osztozó szomszédnál van egy nyílt égésterű vízmelegítő, a melegben is veszélynek vagyunk kitéve!

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Elfogy a levegő a lakásból

„A lakásban lévő és a kinti hőmérséklet különbsége miatt a kémények huzathatása lecsökken, azaz a lakás természetes levegőzése megváltozik” – mondja Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Erre rátesznek egy lapáttal az olyan berendezések, amelyek eleve úgy működnek, hogy kiszívják a levegőt a lakásból: például a szag- és páraelszívók, vagy éppen a klímák – ez utóbbiak akkor válnak veszélyessé, ha például egy mobil-klímát magunk szerelünk be, és nem figyelünk oda a szigorú használati utasításra.

Életveszélyes a bütykölés

A bütykölés még odafigyelés mellett is életveszélyes lehet, mert ezek a szerkezetek úgy vannak kitalálva, hogy azt a levegőt, amivel a saját rendszerüket hűtik, a lakásból szívják el, ezt viszont pótolni kell. Éppen ezért nem érdemes spórolni sem a berendezéseken, sem azon, hogy a beszerelésükhöz szakember segítségét kérjük, mert az életünkkel játszhatunk.

Fotó: MTI

Veszélyesek a nyílt égésterű régi vízmelegítők

Ha technikailag nincs megoldva a lakás levegőzése az azt elszívó berendezések mellett, vagy éppen egy kémény mellé vannak azok telepítve, akkor már meg is ágyaztunk a bajnak. A szén-monoxid ugyanis így nyáron is könnyedén terjed el a lakásban a nyílt égésterű vízmelegítőkből, ezért fordul elő sok esetben, hogy a mérgezések a fürdőszobákban, konyhákban következnek be.

A szomszédból is jöhet a gyilkos gáz

Egy társasházban akkor is veszélyben vagyunk, ha nekünk nincs ilyen vízmelegítőnk, hiszen elég egy közös kémény, amelyen a szomszédtól hozzánk is bejut a gyilkos gáz, és máris megtörtént a baj.

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

A vadiúj műanyag ajtó, ablak is fokozhatja a bajt

A szinte légmentesen záró új műanyag ablakok, ajtók is közrejátszhatnak a probléma kialakulásában, hiszen amíg a korábbi, fából készült nyílászárók mellett még járt a levegő, ezeknél már csak akkor történhet ilyen, ha szellőzőt szereltetünk a keretbe. Sokan azonban elmulasztják ezt, pedig egyéb egészségkárosító dolgok, mint a penész miatt is érdemes szellőzőt kérni.

Egy régi vízmelegítő megölhet, a szén-monoxid-érzékelő megmenthet!

A halálos, színtelen-szagtalan gáz főként a régebbi típusú vízmelegítőkből és kazánokból szivárog, mert az új készülékek már lezárnak, ha ezt érzékelik, ezért ha megtehetjük, érdemes ezeket lecserélni. A szén-monoxid-érzékelő viszont egy olcsó, életmentő eszköz!

Egy 4 fős család kapott szén-monoxid-mérgezést a klíma miatt

Egy családi házban a gyerekek a kinti medencében játszottak, de túl hideg volt a vize. Bent a házban ment a klíma, majd szintén bentről, egy slag segítségével meleg vizet kezdtek el engedni a kinti medencébe. A klíma elszívta a levegőt a lakásból, a vízmelegítő huzamosabb ideig be volt kapcsolva, a ház pedig megtelt a gyilkos gázzal – az egész családot kórházba kellett vinni, csoda, hogy túlélték – osztottak meg velünk egy korábbi hasonló történetet a katasztrófavédelem szakemberei

 

A mobilklíma miatt jelzett a szén-monoxid-riasztó

„Magam szereltem be a lakásba a mobil klímát” – meséli lapunknak a budapesti társasházban lakó Mátyás. „Szerencsére elővigyázatos voltam, és korábban vettem egy szén-monoxid-érzékelőt, ami rögtön bejelzett, így azonnal kikapcsoltuk a klímát, és azonnal átszellőztettük a lakást, majd hívtunk egy szakembert a klíma rendes beszereléséhez...”

 

A szagelszívó majdnem tragédiát okozott

Egy fiatal pár lakásában a szagelszívó volt a felelős. Judit elmondta: nagyon meglepődtek, mikor bejelzett a szén-monoxid-érzékelő a nyár közepén. Azonnal kinyitottak minden ablakot, ajtót, azóta pedig próbálnak fokozottan figyelni a szellőztetésre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten