Létrehozva: 2020.06.23.

Romlott élelmiszert találtak a józsefvárosi közétkeztetőnél – Mivel eteti Pikó a kerület lakóit?

Közel 32 kiló romlott, állati eredetű élelmiszert talált Józsefváros új közétkeztetési szolgáltatójának a főzőkonyhájában a NÉBIH. A „menzabotrányért a polgármestert, Pikó Andrást terheli felelősség.

Összesen 12 élelmiszer tétel (31,8 kg) forgalomból való kivonásáról, forgalmazásának, felhasználásának megtiltásáról, az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítésének elrendeléséről döntött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága, mivel 2 élelmiszer tétel származása nem nyomonkövethető, 10 élelmiszer tétel pedig lejárt szavatosságú. A nem megfelelő élelmiszereket az Eurest Kft. budapesti XVIII. kerületi főzőkonyhájában találta a hatóság, adta hírül honlapján a Nébih. A Ripost információi szerint elsősorban fagyasztott hústermékekről van szó.

Pikó András polgármesternek vállalnia kell a felelősséget Fotó: hír tv

A külföldi hátterű céget Pikó András baloldali polgármester – a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben, közbeszerzés nélkül bízta meg a kerületi közétkeztetés biztosításával. Indoklása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek a résztvevők. A NÉBIH most mégis csaknem 32 kg kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszert talált a vállalatnál.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán úgy reagált a történtekre:

A józsefvárosi gyerekek és idősek romlott ételekből készült ebédet kapnak Pikó Andrástól! A NÉBIH ellenőrzése során kiderült: a polgármester által egyedül kiválasztott külföldi cég lejárt alapanyagokból főzött a kerületieknek.

Mi lesz a következő botrány, amit agyonhallgatnak?”

A józsefvárosi Fidesz szerint Pikó Andrásnak (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) vállalnia kell a felelősséget a józsefvárosi „menzabotrányért”, azért, hogy a helyi gyerekek és szociális ellátottak egészségbiztonsága veszélybe került.

Szilágyi Demeter, a képviselő-testület Fidesz-KDNP-s képviselője a Százados úti Pitypang óvoda előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a közétkeztetéssel megbízott cég a napokban megbukott egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen, mert „kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak a szolgáltató konyháján”. Emlékeztetett: ez az a cég, amelyet Pikó András – a válsághelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben bízott meg a feladattal. A kormánypárti képviselő szerint már a szerződéskötés körülményei is gyanúsak voltak, ugyanis hamarabb született meg a polgármesteri határozat, mint hogy a közbeszerzési eljárást lefolytatták volna. Hozzátette: ezt a körülményt a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálja.

Szilágyi Demeter arra szólította fel az „egyedül a kommunikációban erős” polgármestert, hogy most ne hallgasson, hanem álljon ki a józsefvárosiak elé és vállalja a felelősséget azért a cégért, amelyet ő hozott a kerületbe, és amelynek tevékenysége miatt most több ezer iskolás, óvodás és szociális ellátott étkeztetése és egészségbiztonsága veszélybe került. A képviselő közölte azt is: a korábbi szolgáltatóval szemben soha semmilyen hasonló jellegű panasz nem volt.

Pikó András felelősségére utaló kérdésre azt mondta: a polgármesternek el kell ismernie, hogy az általa hozott cég nem megfelelő minőségben szolgáltat, továbbá a megfelelő jogi lépéseket is meg kell tennie. Ha a Közbeszerzési Hatóság kimondja, hogy a szerződést jogszerűtlen körülmények között kötötték, akkor a bírságért és minden más következményért neki személyesen kell vállalnia a felelősséget – hangsúlyozta Szilágyi Demeter.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal