2 éve

Itt a töki önkormányzat széfjében talált hamvakra a megoldás! – videó

Elértük a térség országgyűlési képviselőjét, aki maga is a sajtóból értesült először az abszurd esetről. Elárulta, mit tudott meg Tök község polgármesterétől!

Egy ország gondolkodik egy napja azon, hogyan kerülhettek egy ember maradványai egy önkormányzat széfjébe. Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, június 2-án a község Facebook oldalán jelent meg egy bejegyzés, amiben azt közlik, hogy mikor vesznek búcsút bizonyos Kálmán Lászlótól, akinek hamvait az önkormányzat páncélszekrényében találták meg.

A teljesen abszurd poszt már önmagában nagy vihart kavart, de azt még egy kommenttel is megfejelték: „Nem kerestük a miértet, a mikort, és a hogyant” – válaszolták a Facebookon egy kérdezőnek, és részükről lezártnak is tekintették a témát.

Végső nyugalomra helyezték Kálmán Lászlót
Fotó: Ripost

A Ripost utánajárt az esetnek, és Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselőjének segítségével a miértre, hogyanra és mikorra és megtaláltuk a választ. A képviselő maga is a sajtóból értesült a különös esetről, péntek délelőtt azonban, szokás szerint a térség összes polgármesterével találkozott. „Mivel nekem is új volt ez a dolog, ma rákérdeztem a polgármester úrnál a dologra. Azt tudtam meg, hogy a férfi a '90-es években halt meg, ezután hamvai egy töki lakos otthonába kerültek. Időközben, de már annak is egy évtizede, ő is elhunyt, ekkor kerültek a hamvak az önkormányzathoz, a dolog pedig úgy maradt” – mondja az országgyűlési képviselő. Tavaly októberben azonban új polgármester vette át a község irányítását, az ezután készült leltár során pedig kiderült: egy urnája is van az önkormányzatnak. Az új polgármester igyekezett nyomozni az ügyben, majd a koronavírus-járvány elmúltával a lehető leghumánusabb megoldást választotta, és elkezdte szervezni a temetést.

A Ripost a helyszínen azt is megtudta, hogy ez a bizonyos páncélszekrény, amiben a hamvakat találták, nem az a páncélszekrény, ami a hivatalban áll. Abba valóban belenyúlnak mindennap az okmányokért, ez a széf azonban egy tűzoltó szertárban állt használaton kívül. Így már érthető, hogyan lehetséges, hogy egy teljes évtizedig tárolták ott a hamvakat. Az abszurd poszt is értelmet nyer: Bősze András polgármester mindössze jó szándékáról tett tanúbizonyságot: szerette volna, ha esetleg valaki lerója kegyeletét Kálmán László előtt, ha már nem maradt hozzátartozója, erre utal bejegyzése utolsó sora is: „Kérem, aki ráér és ismerte az elhunytat kísérje el utolsó útjára!”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!