2 éve

Ezért kapott 20 milliós bírságot az RTL Klub

Csak húzták az időt...

Eljárás elhúzása és tényállás feltárásának akadályozása miatt 20 millió forint eljárási bírságot rótt ki a Magyar RTL Televízió Zrt.-re a Gazdasági Versenyhivatal.

Az ügy 2016-ban kezdődött, amikor a médiatanács nem járult hozzá, hogy az RTL megszerezze a Central Digitális Média Kft.-t. A tranzakciót emiatt a versenyhivatal megtiltotta, de a Kúria felülvizsgálatának eredményeként új eljárást kellett indítania. Az új vizsgálat során hívta fel a GVH az RTL-t, hogy mutassa be az aktuális piaci adatokat és a tranzakció jelen körülmények közötti kereteit.

Az RTL 2020 áprilisában a Covid-19 járványra hivatkozva kérte a GVH által szabott adatszolgáltatási határidő 45 nappal történő meghosszabbítását május végéig. A hivatal hozzájárult a vállalkozás kérelméhez. Ennek ellenére az RTL május végi beadványában nem szolgáltatta a kért piaci adatokat, arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a GVH gyakorlatával, azonban más módon sem adta meg ezeket az adatokat. Sőt, egymásnak ellentmondó információkat közölt a tranzakció tárgyát illetően.

A GVH a televíziós társaság adatszolgáltatásának ellentmondásossága miatt nem tudott intézkedni a médiatanács ilyenkor kötelező megkereséséről, s mivel az RTL magatartása miatt további eljárási cselekményekre volt szükség, ezért az eljárás elhúzása és a tényállás feltárásának akadályozása miatt 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a versenyhivatal.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!