Létrehozva: 2020.06.06.

Durva trükkökkel sarcolják meg a vendéglátósokat az ellenzéki önkormányzatok

A sörözők, kávézók, éttermek az életükért küzdenek a koronavírus-járvány miatt, de sok helyen az ellenzéki önkormányzatokkal is harcolniuk kell. Egyes helyeken pofátlan trükkökkel sarcolják a kitelepülő teraszokat, miközben a kormány pont azért törölte el a területhasználati díjat a veszélyhelyzet idejére, hogy a kis magyar vállalkozások túléljék a járványt…

– Három hónapig be kellett zárnunk, most meg feleannyi vendéget sem fogadhatunk a távolságtartás miatt, mint régen. Turisták még egyáltalán nincsenek. Az életünkért küzdünk. Most meg még a kerülettel is hadakoznunk kell? Kétségbe vagyunk esve – mondta lapunknak Budapesten egy nagykörúti, erzsébetvárosi kis étterem üzemeltetője.

– Eddig a víz alatt fuldokoltunk a járvány miatt. Most jönnénk fel egy kis levegőért, erre pont az önkormányzat nyom le a víz alá? Sokszázezres csekket kaptunk, miközben úgy tudtuk, a kormány eltörölte a területhasználati díjat! – teszi hozzá. Nevét és arcát nem adta a nyilatkozatához, de elmondta: azon gondolkodnak, hogy bezárnak.

MTI/Mónus Márton

A több hónapos leállás padlóra küldte a magyar vendéglátósokat, ezért a kormány segíteni próbált nekik: csökkentették a munkavállalók után fizetendő járulékokat, és hoztak egy rendeletet, hogy a teraszok közterület-használati díját a nyári hónapokra el kell engedniük a helyi önkormányzatoknak. Ezt a rendeletet azonban sok ellenzéki önkormányzat pofátlan trükkökkel játssza ki. Van, ahol visszamenőleg, de behajtják a díjat, máshol pedig egyszerűen csak átnevezték “bérleti díjra”, és az önkormányzat cégével szedetik be, máshol meg a teraszok engedélyezésével szórakoznak, és napernyődíjat szednek...

Siófok: bérleti díjat szednek területhasználati helyett

Szerkesztőségünkbe egy felháborodott siófoki vállalkozó is eljuttatott egy levelet, melyben azt panaszolja, hogy Dr. Lengyel Róbert ellenzéki polgármester „feltalálta, hogyan lehet a közterületből magánterületet csinálni.”

Ez azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszai után a 2 kilométeres parti sétányon – a kormányrendelet kijátszva – mégiscsak beszedik a közterület-használati díjat, csak azt már nem így hívják, hanem bérleti díjnak, mégpedig úgy, hogy közbeiktatnak egy céget, mégpedig a város cégét.…

Siófok, Petőfi sétány fotó: Ripost

A vendéglátósok felháborodását egy jogi szakvéleménnyel próbálta az önkormányzat csitítani, melyben leírják, hogy a kormány közterület-használatra vonatkozó rendelete nem érinti a bérletidíj-fizetési kötelezettséget, tehát ha tetszik, ha nem, fizetni kell.

A Ripost ellátogatott Siófokra, ahol több vendéglátós is felháborodását fejezte ki, de félnek, hogy még nagyobb retorzió éri őket, ezért nevük elhallgatását kérték.

– Amikor a kormány rendeletet hozott, hogy nem kell területhasználati díjat fizetni, fellélegeztünk. Erre jön egy pofon az önkormányzatunktól, hogy ránk ez nem érvényes, mert ők bérleti díjnak tekintik. Ráadásul bizonytalan a szezon, kérdéses, hogy meleg lesz-e a nyár. Örültünk volna, ha legalább a bérleti díj felét elengedték volna, de sajnos erre nem igen látunk szándékot – panaszkodott a Balaton-parti vendéglátós.

Erzsébetváros, Budapest: 700 ezres csekk jött, visszamenőleg kiszámlázták, sőt, előre decemberig is!

Az erzsébetvárosi önkormányzat megdöbbentő számlákat postázott a napokban a vendéglátóhelyeknek: a néhány négyzetméteres teraszokat üzemeltetőkön is közel 1 millió forintot szeretnének majd behajtani szeptember 15-ig, ráadásul visszamenőleg, vagyis azokra a hónapokra is, amikor nem szedhetnének díjat, sőt, ami talán még megdöbbentőbb: december 31-ig, vagyis a téli hónapokra is fizettetnének a teraszokért!

Na de ki ül ki ebédelni hóban, fagyban egy teraszra?

Urbán Roland étteremtulajdonos munkatársunknak mutatta meg felháborodva, hogy az ő néhány négyzetméteres terasza után több mint 700 ezer forintot kellene befizetnie az önkormányzatnak a május 18-december 31-es időszakra.

Fotó: Urbán Roland

– Nem értem ezt a számlát. De a többi vendéglátós sem. Mi úgy tudjuk, hogy van egy kormányrendelet arról, hogy nem kell a nyári hónapokra területhasználati díjat fizetnünk. Többen be is mentek az önkormányzathoz, hogy megkérdezzék, miért kell nekünk itt mégis visszamenőleg fizetni, és azt a választ kapták, hogy szerintük ez a rendelet egy moratórium, most pedig ott tart az ügy, hogy mivel sokan felháborodtunk, kértek állásfoglalást a kormánytól. Remélem, a vége az lesz, hogy eltörlik, mert ekkora összeget kifizetni a jelenlegi helyzetben óriási érvágás mindannyiunknak – panaszolta Roland.

Urbán Roland

Lapunknak azt is elmondta: nála tíz alkalmazott dolgozik, de eddig meg tudta oldani, hogy ne kelljen őket elküldeni, ám komoly nehézségek árán. – Ők mind családos emberek. A járulékcsökkentés nagy segítség volt, de ez az évünk már odavan, a túlélésre játszunk. Árakat sem fogunk emelni, mert fontosak a vendégeink, nekik sem könnyű most – hangsúlyozta a vendéglátós.

Józsefváros, Budapest: lassítják az ügyintézést, napernyődíjjal trükköznek

A Józsefvárosi Önkormányzat oldalán olvasható a hír: ők betartják a kormányrendeletet, így nem szednek közterület-használati díjat május 18. és szeptember 1. között, de a napernyő használatának díját viszont ki kell fizetni. A Ripost által megkérdezett vállalkozók közül a legtöbben még a teraszok használatára vonatkozó engedélyt sem kapták meg ebben a kerületben.

– Több mint 3 hete beadtuk a kérelmet a területhasználatra, de nem történt semmi. Tudok olyanról, aki engedély nélkül kinyitott, hiszen minden egyes nap számít a túlélésért, de mi nem mertünk kockáztatni. De nem értem, miért pepecselnek ezzel, meg akarnak minket fojtani? – árulta el az egyik étterem tulajdonosa, aki azonban neve elhallgatását kérte, mert mint mondta: „fontos nekünk az az engedély”.

Fotó: Józsefvárosi Önkormányzat oldala

A lassú ügyintézés miatt a legtöbb vendéglátóhely tulajdonosa a kerületben még nem szembesült a napernyőhasználati díjjal, volt aki lapunk munkatársától tudta meg, hogy ezt ugyanúgy be fogják szedni.

„Hát ez elképesztő. Így is alig van vendégünk, a magyarok még nem mernek jönni, külföldiek nincsenek, minden fillér bevétel számít, hogy talpon maradjunk, és még ennyivel sem képesek rajtunk segíteni.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért