Létrehozva: 2020.05.05.

Vidéken újra kiülhetünk a kávézók, éttermek teraszára – Ripost-körkép

Sok étterem, cukrászda, kávézó csak hétvégére tervezi a nyitást, de a bátrabbak már hétfőn fogadtak vendéget a teraszokon. Egyelőre az emberek is óvatosak, de az első vendégek boldogan üdvözölték a szabadságot. A Ripost a Velencei tó partján nézett körül a vidéki szabadság első napján.

Kicsit meg vannak zavarodva a vendéglátóhelyek a hirtelen jött szabadságtól: van, aki a honlapján feltüntette, hogy hétfőn nyit, de ez mégsem sikerült, és olyan is van, amely a Facebook-oldala szerint még mindig zárva van, de közben nyitva találtuk. A vendéglátósok, akikkel beszéltünk, arról számoltak be, hogy kissé váratlanul érte őket a nyitás lehetősége, de nagyon örülnek neki.

„Mi nem dolgoztunk elvitelre, két hónapja zárva vagyunk, így néhány napra szükségünk van ahhoz, hogy rendesen felkészüljünk, ezért csak hétfőn nyitunk” – mondta egy székesfehérvári étterem vezetője, de nem szerette volna, ha megnevezzük őt és a helyet. Azok, akiknél eddig is működött a konyha, mert elvitelre adtak ételt, könnyebben és gyorsabban alkalmazkodtak.

Fotó: Ripost

A Ripost kiderítette:

nem korlátozzák az egy asztalnál ülők számát és összetételét!

Vajon hány ember ülhet egy éttermi asztalhoz és azok csak egy háztartásban élők lehetnek-e? Kérdéseinkre az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa válaszolt. A kormányrendeletre hivatkozva elmondta, hogy asztaltársaságonként legalább 1,5 méteres védőtávolságnak kell lennie, amiről a vendéglátóhely üzemeltetőjének kell gondoskodnia. Kiss Róbert hozzátette: a most megnyíló kerthelyiségek és teraszok esetében nem korlátozzák az egy asztalnál ülők számát és összetételét sem.

 

Gárdony, Fehér Fregatt vendéglő: „Ma még csak két vendégünk volt”

„Senkit nem bocsátottunk el, de eddig a pincérek kényszerpihenőn voltak, alig várták, hogy újra munkába állhassanak” – mondja Filotás Gyula, a gárdonyi Fehér Fregatt vendéglő vezetője a Ripost-nak. „Ételkiszállítást eddig is vállaltunk, így nekünk minimális pluszmunkával járt a terasz megnyitása. Ilyenkor már telt ház szokott lenni, más években a part is, a hely is zsúfolt, ma még csak két vendégünk volt. A higiéniai előírások nem okoznak gondot, most még a székeket, az asztalokat is fertőtlenítettük. Bízunk benne, hogy még nem esett el a szezon!”

 

Agárd, Gulyás Csárda: „Roham volt, visszatért sok régi ismerős vendég” A csárdában már délben több vendég is volt, ebédeltek, kávézgattak. Mátyási László főpincér elmondta: náluk nem jött be az elviteles ételszállítás, ezért inkább felújították az éttermet, és őket is meglepte, hogy nyitáskor a vendégek megrohamozták őket, sok régi ismerőst üdvözölhettek. Fotó: Ripost „Előny a gyors reagálás, erre készültünk” – szögezte le. „Szerencsére nagy a kerthelyiségünk és az egyik belső helyiséget is kerthelyiséggé tudtuk alakítani. A távolságtartás miatt kevesebb asztalt tudunk kitenni, így kevesebb vendéget tudunk fogadni, de nem emeltünk árat, mert szeretnénk visszacsábítani a vendégeinket.”

Wieland Andrea a párjával együtt nagyon örült, hogy végre kiülhetnek egy étterem teraszára, már nagyon várták ezt a pillanatot.

Fotó: Ripost

„Nagyon hiányzott már ez a fíling, a szabadság! Tartunk a vírustól, betartjuk a szükséges óvintézkedéseket, de nem akarunk félelemben élni, hónapokra bezárkózni a négy fal közé.”

Fotó: Ripost

A pincérek maszkban, kesztyűben szolgálnak ki a gárdonyi Fehér Fregatt teraszán, de örülnek, hogy újra dolgozhatnak.

Abonyi Zoltán törzsvendég a Gulyás Csárdában.

„Erre vártam hetek óta, rettenetesen örültem, hogy kinyit végre újra a kedvenc csárdám. Legjobban az a kávé hiányzott, amit itt főznek, és az az érzés, ahogy kint ülve elkortyolgathatom. Végre megtört az a rutin, ami az elmúlt két hónapra jellemző volt, hogy csak munkába mentem, aztán haza.”

Fotó: Ripost

 

Pünkösdkor már kinyithatnak a fürdők A fürdők pünkösdi nyitása a reális és biztonságos a fürdőszövetség szerint. A Magyar Fürdőszövetség arra kéri a fürdők üzemeltetőit, hogy higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás enyhítését, és várják meg a kormányzati részletszabályokat a létesítmények felelős megnyitásához. A vendégektől is türelmet kérnek, mert két-három hétre is szükség lehet a biztonságos működés előkészítéséhez. A legtöbb fürdő eleve úgy tervezte a tavaszi karbantartást, hogy május végén, pünkösdkor nyit majd újra. A következő napokban még nem várható tipikus strandidő.

Újraindul a hazai turizmus

Orbán Viktor beszéde után megugrott a szállodai foglalások száma. A miniszterelnök április 29-i bejelentése szerint május 4-től új szakaszába lép a járvány elleni védekezés, és kismértékben enyhítenek a korlátozásokon. Hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója óvatosságra és fegyelmezettségre intett. Közölte: „Lassan fog visszaállni a régi rend, de a fegyelmezettségünkkel, a távolságtartással, azt gondolom, meg fogjuk tudni közösen ugorni ezt a nehéz feladatot” – fogalmazott.

Április 3. hetében reprezentatív kutatást végeztek. Eszerint a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni; külföldi utazást a magyarok 23 százaléka tervez.

Április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. A miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma. Balatonfüreden például 20-50 százalék közötti foglaltságot értek el a szállodák a nyári hónapokra. A turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetét, hónapját.

Újra kinyitnak a fogászatok is

Március közepétől csak a sürgős ellátást igénylő beavatkozásokat engedélyezték a fogászatok számára, de most közel hatezer fogorvos és háromezer fogtechnikus, valamint a munkájukat kiszolgáló tízezer munkatárs megkezdhette a munkát. A rendelők többnyire előreveszik azokat, akik nem minősültek ugyan sürgős esetnek, de fogproblémájuk fájdalmat okoz, az ellátatlanság fogvesztéshez vezethet, és csak későbbre tudnak időpontot adni a szokásos kontrollra jelentkezőknek vagy például fogkőlevételre.

A rendelésekre telefonon kell bejelentkezni. Kötelező a lázmérés, a higiéniás kézfertőtlenítés és szájmaszkot is kapnak a páciensek, továbbá kitöltetik velük a járványügyi kérdőívet. Mindenütt biztosítani kell a biztonságos távolságban történő várakozást, a dolgozók számára védőfelszerelést és minden páciens ellátása után fertőtleníteni kell. A rendelet előírja a járvánnyal kapcsolatos PCR-teszt elvégzését minden magas kockázatot jelentő beavatkozás előtt.

 

Újra áldozhatnak a hívek

A katolikus hívők számára a járvány egyik legfájdalmasabb hozadéka, hogy nem vehetnek részt nyilvános misén, a gyónás és áldozás is nehézségekbe ütközik. Hétfőn azonban Felföldi László plébános a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban nyilvános misét tartott és kézbe áldoztatott. Tegnap óta vidéken a hívek korlátozott számú részvétele mellett a korábban megszokott miserend szerint vezetik a liturgiákat. A nyilvános szertartások megtartásáról a megyés püspökök döntenek, Budapesten és környékén viszont a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek, vagyis egyelőre nem tartanak nyilvános szentmiséket, csak online közvetítés útján vehetnek részt a hívek a szertartáson.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a hétvégén véget érhet a karrierje az F1-es csapat versenyzőjének

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre