2 éve

Szlávik János: szeptemberben érkezik a védőoltás

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Szlávik János kiemelte: egyre több vírusellenes terápia áll rendelkezésre, és szeptemberre az oltóanyag is készen lesz.

Gál Kristóf a sajtótájékoztatón köszöntött minden édesanyát, nagymamát Anyák napja alkalmából, és a helyzetre való tekintettel első sorban jó egészséget kívánt nekik.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt két hónapban sokat tanultunk a járványról, tudjuk, hogy sok idős embernél például nem lázzal jelentkezik a vírus, hanem zavartsággal.

Egyre több immunerősítő terápiát vetnek be, olyat is, amely megakadályozza a „citokinvihart”, hamarosan pedig újabb vírusellenes terápiákat fognak hazánkban is alkalmazni.

Kiemelte: szeptemberben elérhető lesz legalább egy, de lehet, hogy több védőoltás is, ezért ezt várják. Emellett elmondta: nagyon hálásak a rengeteg támogatásért, és segítségért, amelyek közül az egyik kedvence egy gyermekrajz.

Az édesanyáknak is üzent: vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

MTI/Kovács Attila

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a holnap kezdődő érettségi kapcsán elmondta, hogy több mint 84 ezren fognak vizsgát tenni. Kiemelte: elsősorban a biztonsági intézkedéseken van a hangsúly, valamint hangsúlyozta, nem kötelező érettségizni.

Elmondta: a vizsgák 9 órakor kezdődnek, a járatok sűrítése megtörtént, a rendőrség fogja irányítani a forgalmat.

Mindenhova megérkeztek a maszkok és a kesztyűk, ezeket az állam biztosította, de több civil felajánlást is kaptak.

A maszkviselés a tanulók számára az intézménybe lépéstől kezdve kötelező, vizsga közben is ajánlott. Az épületek fertőtlenítése megtörtént, és folyamatos lesz, a kapukat, ajtókat kitámasztják, ablakokat kinyitják. Legfeljebb 10 vizsgázó lesz egy teremben.

Megköszönte a pedagógusoknak, hogy vállalták a vizsgák lebonyolítását, a tanulóknak sok sikert kívánt.

Kiss Róbert alezredes elmondta: hétfőtől megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza, ám Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás hatályban marad.

Hétfőtől kötelező a maszk használata a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, ez az egész ország területére vonatkozik.

A kijárási korlátozás kapcsán 3512 intézkedést hajtottak végre, több mint 700 esetben feljelentés is született.

A hatósági házikaranténok esetében eddig 1453 alkalommal kellett szabályszegés miatt intézkedni.

Újságírói kérdésre kiemelte: a vidéki éttermek kerthelyiségein kívül a bent lévő mosdók is használhatóak lesznek.

MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!