2 éve

Orbán: „Az érettségizők történelmet írnak”

Orbán Viktor a történelemérettségi napján sem feledkezett meg a vizsgázókról.

Május 6-án 9 órakor folytatódott az érettségi, középszinten 64 342, emelt szinten 7073 diák vizsgázik történelemből.

Ez alkalommal pedig, akárcsak a matematika és a magyarérettségi napján, a történelemérettségi előtt ismét üzent a diákoknak hivatalos Facebook-oldalán Magyarország miniszterelnöke.

„56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!„” – írta Orbán Viktor.

 

Az is kiderült, miről szól a 2020-as történelemérettségi feladatsora

A hidegháború, a Kádár-korszak és a Szovjetunió is szerepelt a történelem középszintű írásbeli első részének témái között az Eduline oktatási portál információi szerint. Az esszéfeladatoknál a kereszténység születése és az 1956-os forradalom is szóba került.

Emellett az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

Külön feladat foglalkozik a Numerus claususszal és törvény elfogadása előtti vitával.

Ebben a feladatrészben a diákoknak rövid választ igénylő feladatokat kell megoldaniuk – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kapnak, egy-egy feladat több részből is állhat.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, akik mindegyiknél kapnak valamilyen forrást, például szöveget, képet, adatot vagy térképet segítségképpen.

Idén szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma.

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz: rövidet, amelyet körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell megoldani, valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét várnak a vizsgázóktól.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!