Létrehozva: 2020.05.22.

Koronavírus-járvány: „Halálában sem láthattam az anyukámat” – mondja a budapesti nő

A világjárvány nemcsak a mindennapokat, de a végső búcsúzást is átformálta. Sárvári Erika édesanyja 72 évesen hunyt el, megölte a koronavírus. Düh és gyász van egyszerre a lelkemben – mondja a budapesti nő, aki megható őszinteséggel idézte fel édesanyja elvesztését a Ripost-nak.

A fertőzésveszély miatt a ravatalozás és a temetés szabályai is megváltoztak. Aki a koronavírus fertőzésbe hal bele, azt nem szabad nyilvánosan ravatalozni, hamvasztják, és a temetésen is csak szűk kör vehet részt. Sárvári Erika számára a gyász emiatt különösen fájdalmas.

„Sok mindent túléltünk együtt anyuval, a csonttörésétől az agyvérzésén és szívproblémáin át a sztrókig, mindig mellette voltam, vele éltem, amikor ápolásra szorult. Amikor kórházba került, akkor is rendszeresen látogattam” – kezdi a Ripost-nak Sárvári Erika. „Emlékszem, március 7-én hívtak, hogy vissza tudnám-e vinni anyut egy vizsgálatról a kórházba. Aznap dolgom volt, de azt félretettem és siettem érte. Nem gondoltam, hogy akkor láthatom őt utoljára... Másnap jelentették be a látogatási tilalmat.”

Koronavírus fertőzte meg Sárvári Lászlóné Annát (Fotó: Olvasói fotó)

„Sosem heverem ki, hogy nem lehettem ott vele”

„Nem volt könnyű, de elfogadtam, hogy nem látogathatom az édesanyámat a kórházban. Azzal nyugtattam magam, hogy ez az ára a biztonságának. De valahogy mégis bejutott az az átkozott koronavírus…” – sóhajtja Erika. Amikor hívták a szörnyű hírrel, semmit sem értett. „Maszkban telefonált a rezidens, alig tudtam kivenni a szavait. Hogy az én anyukám meghalt? Az lehetetlen! Hiszen olyan erős a szíve és az élni akarása! Azonnal látni akartam. Ha már az utolsó perceiben nem lehettem mellette, nem foghattam a kezét a végső küzdelemnél, legalább holtában szerettem volna elköszönni tőle. De nem lehetett, a fertőzésveszély miatt. Az nyújt némi vigaszt, hogy, mint megtudtam, álmában érte a halál, nem szenvedett. Mégis úgy érzem, sosem heverem ki, hogy nem lehettem ott vele…”

Sárvári Erika gyászol (Fotó: Olvasói fotó)

„Szerettem volna a magam módján búcsúzni”

Erika tudta, hogy a koronavírussal fertőzött elhunytakat hamvasztják.

„Szerettem volna még egyszer, utoljára látni őt, szerettem volna a magam módján, személyesen búcsút venni tőle, mielőtt a krematóriumba szállítják, de a halála után sem láthattam már az anyukámat a koronavírus miatt. Az előírásoknak megfelelően ugyanis azonnal dupla hullazsákba került az élettelen teste, és április 29-én elhamvasztották. Május 8-án temettük, szinte napra pontosan két hónappal azután, hogy utoljára láthattuk egymást.”

„Meglepetés ért a temetés után”

A koronavírus-járvány miatt nemcsak a koporsós temetésről, de a ravatalról és a gyászolók tömegéről is le kellett mondaniuk Erikáéknak.

„Kerepesen, a ravatalozó előtt kaptuk meg az urnát, s mindössze öten kísértük utolsó útjára szeretett édesanyámat, Sárvári Lászlóné Annát” – emlékszik Erika. „Földi maradványai édesapám koporsója mellé kerültek. A sírnál rövid beszédet mondott a pap, a kántor énekelt, mi pedig a párommal még ott maradtunk a sírnál imádkozni. Amikor visszaültünk a kocsiba, az órára néztem: harminc perce szálltunk csak ki! Nem voltam még ilyen rövid temetésen.”

Fotó: Olvasói Fotó

Párján kívül nem volt, akivel megossza fájdalmát, elmaradt a halotti tor is. Néhány nappal később látogatott vissza a temetőbe szülei sírjához, akkor érte a meglepetés:

„Alig látszott a sír a koszorúktól és virágcsokroktól” – mosolyodik el a könnyein át. „Kiderült, hogy a szeretteink, barátaink és édesanyám ismerősei mind kimentek a sírhoz, hogy leróják a kegyeletüket és végső búcsút vegyenek tőle. Így hiába volt szűk körű és rövid a temetés, tudom, hogy lélekben mindannyian ott voltak velünk, tisztelegtek anyu emlékének. Az átkozott koronavírus elvehette ugyan az életét, de az emlékét soha...”

Fertőtleníteni kell minden elhunytat

Mostanában többe kerül a temetés, és nemcsak a koronavírusban elhunytaké, hanem mindenki másé is. Előírás szerint kell ugyanis fertőtleníteni minden elhunytat, még a temetés előtt. Ennek költsége, körülbelül 16 ezer forint, a hozzátartozókra hárul. Vidéken június 1-től, Budapesten június 15-től tarthatók családi rendezvények, így temetés és halotti tor is, 200 fő alatti részvétellel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka